Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen özel organizasyonda, Bayburt’a yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı beş isim ödüle layık görüldü. 


Bayburt Sanat Hayatı ve folkloruna yapmış olduğu katkıdan dolayı Avukat Yaşar Aker, Bayburt’a bilimsel yönden birçok katkı sunan Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Türk boksunun önemli isimlerinden Antrenörlerin Antrenörü Seyfullah Dumlupınar, 21 Şubat Kurtuluş törenlerinde yapmış olduğu Bayburtlunun Özlemlerini icatlarla seslendiren Şevki Özdemir ve Bayburt’un ağaçlandırılmasına yapmış olduğu katkıdan dolayı işadamı Suat Müftüoğlu ödüle layık görüldü. 

Onur Ödülleri programının açılış konuşmasını yapan BEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mete EMİR; BEKDER Onur Ödüllerinin kurgusu, konsepti ve felsefesi açısından Türkiye’nin en sıra dışı ödül organizasyonlarından biri olduğunun altını çizerek “Bu ödül kategorik bir ödül değildir. Ayrıca yılın en’lerini de seçmiyoruz. BEKDER Onur Ödülü hayata odaklanan ve tekrar edilmiş başarıyı, topluma rehberlik edebilecek kararlılığı, Bayburt’u ileriye taşıyabilecek farklılığı ödüllendirmektedir. “ dedi.

Eleştirinin toplumların gelişmesi için önemli olduğuna değinen EMİR “Ancak her şehirde olduğu gibi ilimizde de yaptığı çalışmalarla, şahsiyetiyle kararlılığıyla, azmiyle teşekkür edilmesi gereken pek çok insan var. Biz bu yıl 5.sini gerçekleştirdiğimiz Onur Ödülleri programını bu gerekliliğin bir cevabı olarak düzenliyoruz. Bu gün burada ödül alacak olan Yaşar Aker, Seyfullah Dumlupınar, Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Şevki Özdemir ve Suat Müftüoğlu gerek yaşam felsefeleri ile gerekse de memleketimize kattıklarıyla teşekkürü fazlasıyla hak ediyorlar.  Sevinerek söylüyorum ki ilimizde bu ödülü fazlasıyla hak eden onlarca insan var. Bayburt namuslu insanların şehri. Burada evinizin, arabanızın ve kalbinizin kapısını açık bırakabilirsiniz. Şehrimizde halan” bir miktar para bulunmuştur. Sahibinin ilan memurluğundan alması rica olunur.” Anonslarını sıklıkla duyabilirsiniz.” Diyerek sözlerini sürdüren Emir; “Medeni insanın pek çok tarifi olabilir. Ancak medeni insanın en doğru tanımlarından biri de; başkası için de bir şeyler yapabilen insan tanımlamasıdır. Hayatının sınırları sadece kendisi ve ailesiyle başlayıp biten, ötekinin tasalarını ve kaygılarını umursamayan insan medeni olarak kabul edilemez.” Dedi.

BEKDER onur Ödüllerinin vefadan ilham alan ve vefayla var olan bir felsefesi olduğunu ifade eden BEKDER Yönetim Kuru Başkanı Mete Emir, organizasyona sağladıkları büyük katkı için Dernek Başkan yardımcısı Önder Karaoğlu’na, yönetim Kurulu üyesi Mutlu Adak’a, İhsan Çubukçu’ya, Zeynel Abidin Öztürk’e Adnan Okumuş’a, İbrahim Özdemir’e, Fatih Demir’e, Murat Genç, Hamit Çakmak’a, Ali Gencer’e, Bülent Erdaş’a, Bülent Şipal’e, Helim Polat’a, İsmail Altun’a, Metin Yıldız’a ayrıca Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkan’ı Yaşar Yıldız’a, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut’a, TRT Trabzon Bölge Müdürü ve çalışanlarına,  BAYDER Başkanı Fatih Dündar’a, UNİ BEKDER üyelerine ve Murat Okutmuş’a teşekkür etti.



Mete Emir’in konuşmasının ardından ödüle layık görülen isimlerin hayatlarını konu alan sunumlar yapıldı. 

Sunumların yapıldığı anda duygulu anlar yaşanırken, ödül sahiplerinin de büyük heyecan yaşadığı gözlendi.

Programda ilk ödül Bayburt Folkloruna yapmış olduğu katkılardan dolayı Avukat Yaşar Aker’e verildi. Ödülünü Bayburt Vali Yardımcısı Abdülhamit Karaca’nın elinden alan Yaşar Aker, duygu dolu anlar yaşadığı konuşmasında, “Hayatım boyunca Bayburt’a insanlığa faydalı olmaya çalıştım. Bayburt folkloruna da katkımız olmuştur. Bu ödüle layık görülmekten de çok memnun oldum. Allah hepinize sağlıklı uzun ömürler versin. Şunu diyeyim, bu memlekete çok hizmet etmek lazım, az değil” ifadelerini kullandı. 

Gecede ikinci ödül Prof. Dr. Rıfat Yıldız’a verildi. Akademik kariyeri boyunca Bayburt için bilimsel toplantılara imza atan ve son yıllarda öncülüğünde kurulan BAYPROJE Derneği ile Bayburt hakkında birçok bilimsel toplantı, kongre ve raporun hazırlanmasında emek sahibi olan Prof. Dr. Rıfat Yıldız’a ödülünü Belediye Başkanı Hacı Ali Polat takdim etti.

Başkan Polat’ın “Rıfat hocama bu ödülü vermekten büyük onur ve şeref duydum” ifadeleriyle ödülünü alan Prof. Yıldız, “Gönüllü ve özel hizmetlerimden dolayı takdir edilmiş olmak ödül almış olmak bana göre çok onur verici bir şey. BEKDER yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

BAYPROJE Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri olarak bilimsel toplantılar organize ettirdiklerini ve bunları kitaplaştırdıklarını söyleyen Yıldız, “Değerli hemşerilerime çok önemsediğimiz ve kuruluşunu TÜBİTAK’ın da desteklediği Bilim Merkezi projesinin gerçekleşebilmesi için Bayburt’taki kamu kurum ve kuruluşlarının, STK’ların işbirliği içinde olmalarını çok arzu ediyoruz” dedi. 

Gecede bir diğer ödül Türk Boksunun önemli isimlerinde Türk Milli Takım antrenörü Seyfullah Dumlupınar’a verildi. Bayburt’taki sporcuları yetiştirerek Türk Boks Milli Takımı’na kazandıran, dünya çapında madalya sahibi sporcular yetiştiren Seyfullah Dumlupınar ise ödülünü Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’un elinden aldı. 

Dumlupınar, konuşmasında şunları söyledi: "Şuana kadar çok ödül töreninde bulundum. Beni bu akşam aldığım ödül kadar heyecanlandıran bir ödül olmadı. Sakatlığım nedeniyle sporculuk hayatıma erken veda ettim ama antrenör olarak devam ediyorum. Bayburt Türkiye’nin en küçük ilidir ama boksta bir marka. Bayburtlu olmak ayrıcalıktır. Ölümde, düğünde, bayramda hep beraberiz. Türkiye’de böyle bir yer yok. Özellikle siyasiler Bayburt’ta herkes üzerine düşen görevi yaparsa Bayburt bir daha Bayburt olur. Önemli olan insana yatırım. Eğer biz insanı düzeltirsek Bayburt çok çok daha güzelleşir."

Ödüle layık görülen dördüncü isim işadamı Suat Müftüoğlu oldu. İstanbul’daki derneklerde çeşitli görevler üstlenen ve Aslan Dağı Vilayet Ormanı’nın ağaçlandırmasında önemli katkılar sunan Suat Müftüoğlu ödülünü İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay İsmail Ferhat Özbaş’ın elinden aldı. 

Müftüoğlu, “İnsan hayatı üç sayfa ama bu üç sayfada çok şey yapmamız lazım. Unutulmayacak şeyler yapmamız lazım. Bir Şubat gecesi İstanbul’da görüşmüştük. Bende dernek başkanıydım. Ağaç benim tutkum. O gün orada dedim ki, sayın valim ben bu ağaçlandırma işine başlayacağım’ dedim. Ve 1993 senesinde 15 dönümde başladık. Biz bunu genişlettik. Aslan Dağı’na sıçradık, o 15 dönüm bugün 70 kilometrekare oldu. İşte bizim yapacağımız şey sevmek ve sevgimizi dışarıya vermek. Biz Allah rızası için iş yapalım, bilen bilir. Bugün saklı cennete gittik bana yine iş düştü. Fevkalade bir alan oraya da başlayacağız. Sayın Valim sizden ricam oranın çevre düzenlemesini yapın, gerisini biz yapacağız” diye konuştu. 

Onur ödüllerinin sonuncusu Şevki Özdemir’e geldi. Özellikle Bayburt tarihinde 21 Şubat günlerinin en özel işlerine imza atan Şevki Özdemir’e ödülünü İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya verdi. 

Özdemir, “Allah vergisi çocukluktan beri bir şeyler icat ediyorum. Hayatımı anlatan sunumda da gördünüz. Çok şey yaptım, yaptıklarımın hepsini gösteremezsin ki’ ifadeleriyle gülüşmelere neden olan konuşmasında, “Ortaokuldaydım Bayburt’taki ilk sinemanın kuruluşunu ben yaptım. Bayburt için bir şeyler yapmaya çalıştık her zaman. Hepinizi seviyorum. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim." 

Gece, kokteylin ardından TRT Trabzon Radyosu Gençlik Korosu'nun vermiş olduğu konserle devam etti. BEKDER tarafından düzenlenen 5. BEKDER Onur Ödülleri programında bir kez daha sahne alan TRT Trabzon Radyosu Gençlik Korosu, yine büyük bir ilgi gördü. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği eserleri seslendiren koro izleyicilerden yoğun alkış aldı.

Korunun finalde seslendirdiği ‘Şenol Bayburt türküsüne ise protokol üyeleri de eşlik etti. Koro ile aynı sahnede türkü seslendiren protokol üyeleri geceye barla nokta koydu. Koro şefine Belediye Başkanı Hacı Ali Polat tarafından plaket takdim edilirken, BEKDER Başkanı Mete Emir tarafından da çiçek takdim edildi.