Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, 2014 yılında yapılacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin kararda; çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlı organizmalara karşı karantina önlemi olarak tavsiye edilen alternatif uygulamaları, biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi desteklemek, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlandığını söyledi.

Kararda süt fiyat düzenlemesi desteğinde en az iki yıl araştırma-geliştirme projelerinde beş yıl olmak üzere, 2014 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususların yer aldığını kaydeden Yıldırımtepe,  " 2014 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek büyüklükte ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırılması zorunlu olacak. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak. 2014 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere dekar başı 2.5 TL toprak analizi desteği ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak. 2014 yılında sözleşmeli aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapan üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başı 10 TL destekleme ödemesi yapılacak” dedi.

Yıldırımtepe kilogram başına yapılan fark ödemesi desteğinin ise yağlık ayçiçeğinde 30 kuruş dane mısırda 4 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 5 kuruş olarak belirlendiğini ifade etti.

DESTEKLEMELER DETAY OLARAK ŞÖYLE:

Mazot,gübre toprak analizi desteği

* 2014 yılı çiftçi kayıt sistemine dahil olan çiftçilere 2,5TL/da toprak analizi desteği ödemesi

* Hububat,yem bitkileri,baklagiller,yumru bitkiler,sebze vemeyve alanları için 4,6TL/da mazot, 6,00TL/da gübre destekleme ödemesi,

* 2014 yılında sözleşmeli aspir üretimi yapan üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak * 10,00TL/da destekleme ödemesi yapılır.

Fark ödemesi desteği

* Aspir 45krş/Kg

* Buğday 5krş/Kg

* Arpa,Çavdar,Yulaf,triticale 5krş/Kg

 

Hayvancılık desteklemeleri

ÇKS’ye kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekiliş yapan üreticilere yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına ödeme yapılacak.

Yonca(sulu)            50,00TL/dekar/yıl

Yonca(kuru)           30,00TL/dekar/yıl

Korunga                  40,00TL/dekar/yıl

Tek yıllıklar             35,00TL/dekar/yıl

Silajlık tek yıllıklar 50,00TL/dekar/yıl

Silajlık mısır(sulu)  75,00TL/dekar/yıl

Silajlık mısır(kuru)  35,00 TL/dekar/yıl

Yapay çayır-mera  100,00TL/dekar/yıl

Yurt içi sertifikalı tohumluk kullanım desteği

Buğday   7,5TL/dekar

Arpa,tritikale,yulaf,çavdar 6,00TL/dekar

Yonca  8,00TL/dekar

Aspir  4,00TL/dekar

Patates  40,00TL/dekar

Korunga,fiğ  5,00TL/dekar

Organik tarım

Meyve,Sebze  70,00TL/dekar

Tarla bitkileri  10,00TL/dekar

İyi tarım uygulamaları desteklemeler

Meyve sebze   50,00TL/dekar

Örtü altı           150,00TL/dekar