Sağlam yaptığı açıklama da ; “ Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmasına dair tebliğ, 14 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanmış olup, mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 31 Aralık 2013 günü mesai saati bitimine kadar İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.

            Çiftçilere dekar başına mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacaktır. Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 TL'dir. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için 4,30 TL/dekar mazot desteklemesi ve 5,50 TL/dekar gübre desteklemesi olmak üzere toplam 9,80 TL/dekar mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacaktır.

              Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği, 14.05.2013 gün ve 28647 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Fiğ desteği müracaatları 05 Temmuz 2013 tarihinde tamamlanmış olup, yonca, korunga ve silajlık mısır desteği müracaatlarının son müracaat tarihi ise 16 Ağustos 2013’ tür. Desteklemeden faydalanabilmek için yem bitkisi toplam ekiliş alanının en az 10 dekar olması gerekmektedir. Yem bitkileri ekilişlerine aşağıdaki destekleme birim fiyatlarına göre dekar başına destekleme ödemesi yapılacaktır. Yem Bitkilerinde ki destek ; Yonca (sulu)50 TL/dekar/yıl, Yonca (kuru)30 TL/dekar/yıl,Korunga40 TL/dekar/yıl, Silajlık mısır (sulu) 75 TL/dekar,Silajlık mısır (kuru)35 TL/dekar ‘dır.

               Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ, 10 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan sertifikalı buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kanola, aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarını bitkisel üretim faaliyetinde kullanan ÇKS’ ye kayıtlı çiftçiler bu desteklemeden yararlanabilmektedir.

           Bu türlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim yapan çiftçilere 2013 yılında dekar başına; buğday için 7,5 TL, çeltik, yer fıstığı, yonca için 8 TL, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 6 TL, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 10 TL, susam, kanola ve aspir için 4 TL, korunga, fiğ için 5 TL, soya için 20 TL, patates için 40 TL ödeme yapılacaktır.

              Çiftçi Kayıt Sisteminde 2013 üretim sezonuna ilişkin kayıt ve güncelleme işlemlerini yaptıran çiftçilerimizin başvuruları güzlük ekimler için 1 Eylül 2013 tarihinden 31 Aralık 2013 tarihi mesai bitimine kadar kabul edilecektir.”