AB'nin aday ülkelere IPA vasıtasıyla sağladığı yardımlar kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yönetmekte olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında geliştirilen ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından uygun görülen projeler, kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altındaki 43 ilde uygulanacak. Proje finansmanının yüzde 85'i AB tarafından, yüzde 15'i ise ulusal bütçeden karşılanacak.
Toplam bütçeleri yaklaşık 35 milyon euroyu bulan Samsun TSO'nun nihai faydalanıcısı olduğu “Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuarı Projesi”, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) nihai faydalanıcısı olduğu “Orta Karadeniz Bölgesi'nin rekabetçiliğinin Artırılması Projesi”, Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin nihai faydalanıcısı olduğu “Amasya'da Mobilya ve Otomotiv Sektöründe Ortak Kullanım Tesisi ve Küçük İşletmelere Danışmanlık Hizmeti Merkezi Kurulması Projesi”, Bayburt İl Özel İdaresi'nin nihai faydalanıcısı olduğu “Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi” ve KOSGEP Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün nihai faydalanıcısı olduğu “Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi Projesi” ile birlikte Karadeniz Bölgesi'nin batısı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerel ekonomilerin geliştirilmesi, bu bölgelerdeki iş ortamının kuvvetlendirilmesi ve firmaların kapasitelerinin arttırılmasının yanı sıra girişimciliğin desteklenmesi de hedefleniyor.
Samsun TSO'nun ev sahipliğinde yapılan imza törenine Bayburt Valisi Hasan İpek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Amasya ESOB Başkanı Hatay Karaman katıldı.
Samsun TSO olarak 2007 yılında başvurusunu yaptıkları toplam bütçesi 7.4 milyon euro olan Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuarı Projesi'nin uygulama sürecinin başlamasından dolayı memnuniyetini dile getiren TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte 35 milyon euronun ülkemizde yatırıma döneceği günün ilk adımını atmak üzere burada bulunuyoruz. Amasya, Gaziantep, Bayburt ve Samsun'da oldukça önemli yatırımlara start verecek uygulama süreci bugün resmen başlayacak olan bu 5 proje sadece uygulanacakları şehirlerde değil, aynı zamanda Türkiye ölçeğinde de değer oluşturacaktır" dedi.
Yürütülen program ile genel bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan 43 ilimizde bu program yürütülmektedir. Bu kapsamda sanayi altyapısının geliştirilmesine, yeni finansal araçlar oluşturulması ve geliştirilmesine, Ar-Ge ve inovasyon alt yapısı ile bilgi iletişim alt yapısının geliştirilmesine, turizm alt yapısı ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesine, KOBİ'lere doğrudan bilgi ve eğitim danışmanlığı hizmetlerinin verilmesiyle sanayi sektörleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik proje önerileri bakanlığımız tarafından desteklenebilmektedir. Bakanlığımız tarafından ilk proje çağrısına 14 Kasım 2008, 16 Ocak 2009 tarihleri arasında çıkıldı. Söz konusu teklif çağrısı için yaklaşık 75 milyon euroluk bir kaynak ayrılmış ve bakanlığımıza bütçesel karşılığı yaklaşık 1.5 milyar euroya ulaşan 532 proje başvurusunda bulunulmuştur. Söz konusu proje teklifleri bağımsız değerlendiricilerden müteşekkil proje seçim komiteleri tarafından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme çerçevesinde 25 proje ana listeye, 10 proje önerisi rezerv listeye, 12 adet proje önerisi de proje havuzuna girmeye hak kazandı. Söz konusu 47 projenin teklif çağrısı dönemindeki bütçesel büyüklüğü de yaklaşık 150 milyon euro civarındadır" diye konuştu.
İmzalanan 5 projenin önemini anlatan AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, "Bu işin olumlu yanının vurgulanması şu açıdan önemli çünkü bizim projelerimizin doğrudan yararlanıcısı olan küçük ölçekli işletmelerin üretimlerinin yarıdan çoğu Avrupa'ya ihraç ediliyor ve Türkiye'de yapılan alt yapı yatırımlarının 4'te 3'ü AB tarafından yapılıyor. Dolayısıyla bugün imza töreni için bir araya geldiğimiz bu 5 proje bu önemli ilişkinin de imza töreni" şeklinde konuştu.
Operasyonel anlaşma imza töreni için Samsun'a gelen Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt İl Özel İdaresi'nin nihai faydalanıcısı olduğu Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi ile ilgili bilgi vererek şunları söyledi: “Bu proje hem Türkiye'nin birçok yerinde çalışan taş ustalarının daha iyi yetişmesini sağlayacak hem Bayburt'taki taşın daha işlenmesine sağlayacak, teknoloji ile geleneksel sanatı bir araya getirecek hem en iyi teknoloji ile hem ülkemizin, hem bölgemizin hizmetinde olacak. Bayburt halkı, İl Özel İdaresi, TSO, Taşçılar Kooperatifi'nin de ortak olduğu bir proje."
İmza töreninde Bayburt Valisi Hasan İpek, Amasya ESOB Başkanı Hatay Karaman, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca ile birlikte operasyonel anlaşmaları imzaladı.
Ayrıca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2001 yılı Ocak ayında toplam bütçeleri 50 milyon euroyu bulan 6 projenin, 2011 yılı Eylül ayında ise toplam bütçeleri 60 milyon euroyu bulan 7 projenin daha operasyonel anlaşmalarını imzalamıştı.