Bayburt’ta anıza doğrudan ekim yöntemi ile TARIM başladı. Toprağa verilen zararı önleyen  ve Türkiye 'de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan "anıza doğrudan ekim yöntemi", Bayburtlu çiftçilerin tarımdaki yeni alternatifi ve umudu oldu. Bu yöntemle Bayburt’ta işlenmeyen yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi de ekonomiye kazandırılacak.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut yaptığı açıklamada " toprak işlemesiz" tarım tekniğinin batıda ve gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

Anıza doğrudan ekim yönteminin Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir teknik olduğunu dile getiren Karabulut, "Bu tekniğin Bayburt'ta da yaygınlaşması için bir dizi çalışma başlattık. Bakanlığımızın da bu yeni tekniğin teşvik edilmesi amacıyla bir takım destekleri var" dedi.

Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi (ÇATAK) kapsamında birçok ilde bu şekilde işlenen topraklara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ayrıca destek verdiğini ifade eden Karabulut, Bayburt'un projeye gelecek yıl dahil edileceğini, programa dahil edildikten sonra söz konusu destekten yararlanmak için bu tekniğin Bayburt'ta geliştirilip yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Tekniğin Bayburtlu çiftçilere tanıtımı amacıyla farklı kaynaklardan projeler yaptıklarına işaret eden Karabulut, şu açıklamalarda bulundu:

"Yerel kaynaklardan ilimizin bağlı bulunduğu kalkınma ajansı üzerinden il müdürlüğü olarak yaptığımız projelerle Bayburt'ta hiç bulunmayan doğrudan anıza ekim mibzerlerinden aldık. Çünkü böyle bir makine çiftçilerimizde ve ilimizde bulunmuyor. Bu makineleri çitfçilerimize demonstrasyon amaçlı kullandırıyoruz. Arkadaşlarımız sahada çalışıyor, bilgilendirmesini yapıyor, uygulamalı ekimleri yaptırıyor. Bunların sonuçlarını da tanıtarak çiftçilerimize duyuracağız ve Bayburt'ta bu tekniği yaygınlaştırmaya çalışacağız. İnşallah bakanlığımızın ÇATAK programı da devreye girdiğinde çok daha iyi seviyeye gelecektir."

YÜZDE 80'E VARAN YAKIT TASARRUFU VAR

Toprak işlemesiz tarım metodu işlemeli tarım metoduna oranla daha avantajlı. Bir dönüm arazinin yakıt masrafı toprak işlemeli tarımda 7 litre civarında bulunuyor. Toprak işlemesiz tarımda ise bu  üçte bire düşüyor. Çünkü orada pullukla sürüm yapmıyorsunuz, çiftçilerimizin ikileme dediği, daha sonra herhangi bir tırmıkla veya benzeri makinelerle diğer bir işlem yapılmıyor. Yani yüzde 80'e varan yakıt tasarrufu ile aynı oranda bir işçilik tasarrufunuz var. Toprak açısından, yetiştiricilik anlamında değerlendirdiğimizde tarla yüzeyinde bulunan organik maddelerin zarar görmemesi, verimliliğinin veya faydasının devam etmesi açısından ciddi bir faydası bulunuyor. Onun dışında toprak yüzeyinde bırakılan anızların, bitki, hasat atıklarının yakılması gibi yanlış uygulamaların da önüne geçmiş oluyor. Yine topraktaki nemi, toprağın organik yapısını muhafaza etmiş oluyoruz. Bütün bu yönlerini dikkate aldığınız zaman son derece faydalı bir teknik.

Yeni yöntem Bayburt tarımına önemli ölçüde katkı sunacak. Bayburt'un 131 bin hektar tarım arazisi var. Bunun yaklaşık 30 bin hektarı işlenmeyen alan. Ekim ve yetiştirme maliyetlerindeki yüzde 70'e yakın azalma, o arazilerin işlenmesine katkı sağlayacak

Bayburt'ta özellikle hububat yem bitkisi üretiminde nadasa bırakma yaygın durumda. 25-30 bin hektar civarında arazi her yıl nadasa bırakılıyor.

Bu teknikle nadasa bırakma işi ortadan kalkacak. Teknikle her yıl nadasa bırakılan 30 bin hektar arazinin bir şekilde üretime dönmesi ve işlenmesine zemin hazırlanacak.

Toprak işlemesiz tarım, Bayburt'ta ağırlıklı ekimi yapılan hububat ve yem bitkilerinin üretimi için en uygun metotlardan biri."