Ev Hanımları Hünerlerini Sergiledi

Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla belediyemiz tarafından düzenlenen ‘Yöresel Bayburt Yemekleri’ yarışmasına katılan 91 yarışmacı hünerlerini sergiledi.

Lor dolması, ayranlı çorba, lahana ve yavan çorba, kalacoş, ekşi lahana, kara pancar, ekşili imir dolması, helva, börek, süt böreği, tatlı çorba ve yalancı dolma olmak üzere toplam 12 ayrı kategoride yapılan yarışmada görevli jüri üyeleri, yemeklerin sunumu, tadı ve görünümü açısından değerlendirme yaptı.

Başarı Ödüllendirildi

Bayburtlu ev hanımların oldukça yoğun ilgi gösterdiği yarışma sonucunda her dalda birinci olan yarışmacı yarım altın, ikinci olan yarışmacı ise çeyrek altınla ödüllendirildi. Yarışmaya katılan tüm katılımcılara Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat tarafından mansiyon ödülü ve katılım belgesi verilirken, katkılarından dolayı Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut’a ise plaket verildi.

Yemek Yarışması, Kurtuluş Etkinliklerini Zenginleştirdi

Yarışma dolayısıyla düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat, “95. yılını idrak ettiğimiz kurtuluşumuzu zenginleştirme çalışmaları içerisinde böyle bir programı tertip etmek istedik. İstedik ki yöresel yemeklerimiz unutulmadan gün yüzüne çıksın. Buradaki uzun vadedeki esas gayemiz bunu ekonomimizin bir parçası haline getirmektir. Amacımız evde yapılan yöresel yemeklerden ev hanımlarımızın para kazanmalarıdır. Bu yaptığımız yarışma buna bir örnek teşkil etmektedir. Özellikle yaz aylarında Bayburt’un nüfusu çok arttığı için bu artan nüfusa yemeklerimizi sunmamız gerekiyor. Onlara barınma imkânı sunmamız gerekiyor. Katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum. Yemeklerimizden ilk defa tadanlar oldu. Bu yarışmaların her zaman düzenlenmesini isteyen oldu. Ama kıymetinin bilinmesi açısından bu tür faaliyetlerin uzun zamana yayılması gerekiyor”dedi.

Yöresel Yemekleri Gelecek Nesillere Aktarmalıyız

“Büyük şehirlere baktığımızda her ilde mutlaka yöresel yemeklerin olduğu lokantalar görmekteyiz.” İfadelerini kullanan Belediye Başkanımız Polat katılımcılara şu şekilde seslendi:

“Biz 2009’da organize ettiğimiz Dede Korkut Şölenleri ve ondan sonraki şölenlerde hep yöresel yemek yarışmaları koyduk. Hatta bu yemeklerin sunumu için de bir yer tahsis ettik ki Bayburt’a dışardan gelen hemşehrilerimiz, eskiden annelerinin, ninelerinin yaptıkları yemekleri yesinler.

Popüler Kültür Bizi Esir Alıyor

Bundan sonraki her programımızda yöresel yemekleri dikkate alacağız. Hatta yöresel yemeklerin sunumu için bir mekânda talep ederseniz hazırlayabilirim. Yeter ki siz bunun devamını getirin. Bazılarınız çok iyi börek yapar, bazılarınız çok iyi tel helvası yapar, bazılarınız çok iyi lor dolması yapar. Bunu paraya çevirmenin yolunu istiyorsanız bizimle irtibata geçin. Bizden mekân isteyin. Bayburt yöresel yemek konusunda zengindir. Yeter ki eskiden bize kadar gelen bu yemekleri gelecek nesillere unutturmayalım. Popüler kültür bizi esir alıyor.  Fast food artık her alana girmiş durumdadır. Bayburt’ta pek tutunamadı ama bunu Bayburt’a sokmama mücadelesi vermemiz gerekiyor. Eskiden gelen tatları yeni gelen nesle öğretmemiz gerekiyor. Bu konuda herkese görev ve sorumluluk düşüyor. Herkesi tebrik ediyor ve devamını bekliyorum.”

Programa Valimiz Hasan İpek ve eşi Gülten İpek, Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat ve eşi Kerime Polat, Bayburt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Vali Yardımcısı Hakan Hakyemez, protokol üyeleri ve yarışmacılar katıldı.