Özürlü Destek Programı (ÖDES) kapsamında hayata geçirilen projede, engelli kursiyerlere fotoğraf makinalarının tanıtımı, fotoğraf çekme ve okuma teknikleri ile kompozisyon oluşturma dersleri veriliyor.

Bayburt Üniversitesi Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, ‘Engelin Gözü’ projesi ile engellilerin topluma kazandırılmasını ve onlarında toplumda herkes gibi yerlerinin olduğunun anlaşılmasının amaçlandığını belirterek, “Ülkemizde maalesef engelli vatandaşlarımızın potansiyelleri hakkında bir önyargı var. Engelli vatandaşlarımız en başta kendi aileleri tarafından ‘atıl kişi’ olarak görülüyor. Halbuki imkan verildiğinde ve gerekli altyapı sağlandığında,engellilerin kendilerine olan özgüvenleriartacak, istihdamları konusunda toplumumuzda var olan önyargıların ne kadar yersiz olduğu ortaya çıkacaktır. Çağdaş toplumlarda engelli bireylerin hayatın her alanına katılımı amaçlanmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de kamu personeli başta olmak üzere engellilere yönelik özel istihdam projeleri gerçekleştiriliyor. Umuyoruz ki üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bu proje ile kursa katılan engellilerimizi hayata bağlamış olacağız. Belki de buradaki eğitimini daha profesyonel hale getirerek bunu mesleği haline getirerek hayatını bu şekilde kazanacak arkadaşlar çıkacak.” dedi.

Projede eğitmen olarak yer alan ve kursiyerlere fotoğraf dersi veren Bayburt Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Başkanı Zeynel Abidin Öztürk, kurstahiç yaşamadığı duyguları yaşadığını dile getirerekfotoğraf eğitimi için gelen engellilerin gözlerindeki pırıltı ve heyecanın kendisine de enerji verdiğini belirtti.

‘Engelin Gözü Projesi’ çerçevesinde hafta içi Bayburt Üniversitesi Video Konferans Salonu’nda teorik eğitim, cumartesi günleri doğal mekanlarda yapılan fotoğraf çekimi ile de pratik eğitim gerçekleştiriliyor.Toplam 7 hafta sürecek olan eğitim için tüm kursiyerlere yarı profesyonel fotoğraf makinesi dağıtılırken kurs sonunda kursiyerlerin çektiği fotoğraflarla sergi açılması planlanıyor.