Bayburt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla Üniversite Konukevinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun: "Tarihsel anlamda ciddi bir medeniyet tecrübesine sahip olan bizler, kimlik bunalımıyla geçen iki yüz yıllık travmatik süreçten sonra kendimize gelmek ve insanlık için ümit ışığı olacak yeni bir medeniyetin inşasını gerçekleştirmek zorundayız. Coğrafyamızda yaşanan hadiseler, aslında bu yeni medeniyetin doğum sancılarının aşikâr olduğu bu dönemde, bu kutlu doğumun gerçekleşmesini önlemeye yönelik küresel güç odaklarının son çırpınışlarıdır. Üniversiteler insanlık için deniz feneri hükmündedir. Bu bağlamda üniversitelere çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Aklın insanlık aleyhine olan vahşi hâkimiyetinin önüne geçmek, aklı gönlün ve dolayısıyla kalbin kontrolü altına almak, ilimle hikmeti, ilimle irfanı buluşturmak bu inşa sürecinin temelini atmak hüviyetinde olacaktır "dedi.
Bayburt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı ile 11. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nin açılışı ile aynı günde gerçekleştirildi.

Bayburt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla Üniversite Konukevinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun: "Tarihsel anlamda ciddi bir medeniyet tecrübesine sahip olan bizler, kimlik bunalımıyla geçen iki yüz yıllık travmatik süreçten sonra kendimize gelmek ve insanlık için ümit ışığı olacak yeni bir medeniyetin inşasını gerçekleştirmek zorundayız. Coğrafyamızda yaşanan hadiseler, aslında bu yeni medeniyetin doğum sancılarının aşikâr olduğu bu dönemde, bu kutlu doğumun gerçekleşmesini önlemeye yönelik küresel güç odaklarının son çırpınışlarıdır. Üniversiteler insanlık için deniz feneri hükmündedir. Bu bağlamda üniversitelere çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Aklın insanlık aleyhine olan vahşi hâkimiyetinin önüne geçmek, aklı gönlün ve dolayısıyla kalbin kontrolü altına almak, ilimle hikmeti, ilimle irfanı buluşturmak bu inşa sürecinin temelini atmak hüviyetinde olacaktır "dedi.

Akademik yıl açılış törenine, Bayburt Vali Yardımcısı Ali Gökay, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun: Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, akademisyenler ve davetliler katıldı.  

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun adli bilimler kongresinde emeği geçenlere şükranlarını ileterek konuşmasına başladı.

BAYBURT’UN SOSYO-EKONOMİK KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK HER TEŞEBBÜSÜN İÇİNDE OLDUK

Göreve geldikleri günden beri belirledikleri hedefleri birer birer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Coşkun, " İçinde büyüdüğü şehre rağmen değil onunla birlikte büyümeyi kendimize ilke edindik. Bu sebeple Bayburt Üniversitesi olarak bugüne kadar Bayburt’un sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak her teşebbüsün içinde olduk, destek vermeye çalıştık. Bu kapsamda bilimsel ve teknolojik gelişmeyi ülkemizin kalkınması, gelişmesi, kamunun ve toplumun yararına kullanılması yönündeki çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bugünden sonra da bu bağlamda yapılacak her çalışmaya destek vermeye gayret edeceğiz.  Bulunduğu kentin değerlerine saygı duyan ve ona katkı sunmayı öncelikli görevleri arasında gören bir üniversite inşa etmenin gayreti içerisindeyiz "dedi.

YENİ BİR MEDENİYETİN İNŞASINI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Yeni bir medeniyetin inşasına vurgu yapan Rektör Coşkun, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tarihsel anlamda ciddi bir medeniyet tecrübesine sahip olan bizler, kimlik bunalımıyla geçen iki yüz yıllık travmatik süreçten sonra kendimize gelmek ve insanlık için ümit ışığı olacak yeni bir medeniyetin inşasını gerçekleştirmek zorundayız. Coğrafyamızda yaşanan hadiseler, aslında bu yeni medeniyetin doğum sancılarının aşikâr olduğu bu dönemde, bu kutlu doğumun gerçekleşmesini önlemeye yönelik küresel güç odaklarının son çırpınışlarıdır. Üniversiteler insanlık için deniz feneri hükmündedir. Bu bağlamda üniversitelere çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Aklın insanlık aleyhine olan vahşi hâkimiyetinin önüne geçmek, aklı gönlün ve dolayısıyla kalbin kontrolü altına almak, ilimle hikmeti, ilimle irfanı buluşturmak bu inşa sürecinin temelini atmak hüviyetinde olacaktır."

"Kurumsal anlamda üniversiteler, bireysel anlamda ise öğretim elamanları olan bizler bu sürecin dinamik gücü olmak yükümlüğü altındayız. Bize sunulan imkânların milletin emaneti ve umudu olduğu şuuruyla daha fazla çalışacak, daha fazla yorulacak ancak asla karamsarlığa düşmeyeceğiz."

ÜNİVERSİTEMİZDE SON İKİ YILDA ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLMİŞTİR

"Bayburt Üniversitesi kurulduğu günden bugüne akademik birimlerini ve dolayısıyla akademik hizmet alanlarını sürekli olarak artırarak yoluna devam etmiş akademik faaliyetlere paralel olarak yürütülmesi gereken fiziki yapılaşmasını da tamamlama yolunda önemli adımlar atmıştır. İlk dört yılında çeşitli nedenlerle fiziki ve akademik yapının tamamlanması noktasında gerekli atılımı gösteremeyen üniversitemizin eksikliklerini tamamlamak için, son iki yıl mesai gözetmeksizin yürütülen yoğun ve yorucu çalışmalarla önemli bir mesafe kat edilmiştir. Bu kapsamda akademik alanda, kurulmuş olan İlahiyat Fakültesinin akademik altyapısı tamamlanarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlanmış, lisans eğitiminden sonra kısa bir süre içerisinde yüksek lisans ve doktora programları açılmıştır."

500 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEMİZDE PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNE DEVAM ETMEKTEDİR

"İki bölümle akademik faaliyetlerini yürüten Eğitim Fakültesine ilave 3 bölüm eklenmiş Türkçe Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri açılarak öğrenci alımı sağlanmış ve eğitime devam etmektedir. Ayrıca ilk defa üniversitemizde pedagojik formasyon başlamış ve aktif değişik üniversitelerin mezunu 500 öğrenci üniversitemizde pedagojik formasyon eğitimine devam etmektedir.  Yapılan başvurular neticesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kurulmuş olup bünyesinde Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümleri açılmış, öğretim üyeleri tamamlandıktan sonra öğrenci alımına başlanacaktır."

ARAŞTIRMA MERKEZLERİ VE AÇILMASI BEKLENEN FAKÜLTELER

"Üniversitelerin bünyesinde kurulan araştırma merkezleri, hem ülkemizin bilgi birikimine teorik ve uygulama alanlarında katkı sunması hem de bölgesel kalkınma sürecine doğrudan katkı sunması bakımından hayati öneme sahip kuruluşlardır. Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuş olup araştırma ve uygulamaya dönük akademik faaliyetlere başlanmıştır.

Bunun yanında başvuru işlemleri tamamlanarak Yüksek Öğretim Kurumuna gönderilen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi YÖK Genel Kurulundan geçmiş Bakanlar Kuruluna gelmeyi beklemektedir.  Ayrıca Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri Fakülteleri ile ilgili Genel Kurul Kararı beklenmektedir. Bu anlamda Bayburt Milletvekili Bünyamin Bey’in himmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır "

10 PROFESÖR, 5 DOÇENT, 200’Ü AŞKIN ÖĞRETİM ELAMANI

"Üniversitemizdeki yabancı uyruklu öğrenci sayısı bu kapsamda yurt dışı eğitim fuarlarına katılım sağlanarak arttırılmış 14 farklı ülkeden toplam 60 küsur öğrenci Bayburt Üniversitesinde eğitim görmektedir.  Ayrıca üniversitemizde bugün itibariyle 10 profesör, beşi doçent olmak üzere 69 öğretim üyesi ve 200’ü aşkın öğretim elamanı görev yapmaktadır. "

Fiziki Yapılaşma alanında ise öncelikli olarak yapımı devam eden lojman, konukevi ve konferans salonu binaları kısa bir süre içerisinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Uzunca bir süre geçmesine rağmen hazırlanmamış olan yeni kampüs vaziyet planı tamamlanmış, kampüs arazisi içinde bulunan şahıs arazileri ile ilgili kamulaştırma çalışmalarında sona yaklaşılmıştır.

Öğretim elemanlarımızın akademik çalışmaları için hayati öneme sahip olan Merkezi Laboratuvar İhalesi yapılarak hizmet binası yapımına başlanmıştır. Bu binanın 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanmaktadır.

İhalesi yapılan ve yapımına başlanan 22 bin metre karelik Eğitim Fakültesi Binası 600 gün içerisinde tamamlanacaktır.

Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı ile birlikte ortak proje kapsamında yapımına başladığımız Gençlik Evi bitirilmiş ve hizmete açılmıştır.

Bunlarında dışında İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Rektörlük Binası ve Öğrenci Yaşam Merkezi binalarının proje ihalesi yapılmış binaların yapımı ise TOKİ aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Geçtiğmiz Cuma günü 60 lojman ihalesi TOKİ tarafından yapılmış ve hızlı bir şekilde bitirilmeye çalışılacaktır."

BU ÜNİVERSİTE İÇERİSİNE GİREN HERKES BARIŞ İÇERİSİNDE YAŞAMAK ARZUSU İÇERİSİNDE OLURLAR

"Bayburt ülkemizin, suç oranlarının en düşük olduğu, toplumsal barışın en yüksek seviyede yaşandığı kentlerinden biridir. Bu sebeple biz “güvenli şehrin huzurlu üniversitesi” sözünü üniversitemizin temel sloganlarından biri olarak belirledik.  Öyle ki bu üniversite içerisine giren herkes barış içerisinde yaşamak arzusu içerisinde olurlar. Öyle ki şimdi burada gördüğümüz gibi Gümüşhane ve Bayburt milletvekillerimiz bile şu anda aynı çatı altında oturup bizi dinleyebilmektedir. "

"Suç ve suçluyla mücadelenin temelini oluşturan adli bilimlerle ilgili bir kongrenin bu kente gerçekleştiriliyor olmasını anlamlı, anlamlı olduğu kadar da onur verici olarak görüyoruz."

ADLİ BİLİMLER ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR, AKADEMİK ÇALIŞMALARIN HAYATLA BAĞLANTISININ ZAYIF OLDUĞU ELEŞTİRİSİNE DE GÜZEL BİR CEVAP NİTELİĞİNDEDİR

Son dönemde adli bilimler alanındaki gelişmeleri dikkat ve heyecanla takip ediyor, alandaki bilim adamlarımızın çalışmaları ve emniyet birimlerimizle gurur duyuyoruz. Neredeyse hiçbir suçun gizli kalmadığı bu dönem, suçlular için caydırıcılığın vatandaşlarımız için güvenin en üst noktaya çıktığı bir dönem olmuştur. Adli bilimler alanındaki çalışmalar, akademik çalışmaların hayatla bağlantısının zayıf olduğu eleştirisine de güzel bir cevap niteliğindedir. Ümit ediyorum ki bu tür çalışmalar diğer alanlar için de hem ilham verici hem de ufuk açıcı olacak, akademi ile gerçek hayat arasındaki makasın açılmasını engelleyecektir.

Fiziki ve akademik altyapısını tamamlayan yeni üniversitelerin ülkemizin akademik hayatına katkısının en üst düzeye çıkacağına inancımız tamdır. Bizler de bu katkıyı en üst düzeye çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyor, özellikle akademik faaliyetlere önem ve öncelik veriyoruz. Bu kapsamda Akademik açılış törenimizle birlikte açılışını yaptığımız 11. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi’nin ülkemizin akademik hayatına önemli katkılar sunmasını diliyor tekrar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle 2014-2015 Akademik Yılının öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz, aileleri ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, akademik hayatımızın tüm paydaşlarına başarılar diliyorum."