Mehmet Demirer: Sayın Başkan öncelikle gündemde olduğu için Bayburt spor Fenerbahçe maçıyla alakalı görüşleriniz nedir?

Faruk Kılıçaslan:Bayburt sporun Ziraat Türkiye Kupasındaki başarısından dolayı tebrik ediyorum. Bayburt sporun  çok iyi tanıtım ve reklam kazancı oldu.Fenerbahçecin Bayburt'a geliyor olması öncelikle bizim için bir gurur kaynağı,Fenerbahçe'yi memleketimizde ağırlamaktan büyük bir keyif duyacağız.İnşallah Fenerbahçe'de bu anlamda duyarlı davranarak Bayburt'ta konaklar.Kendilerine Bayburt'un misafirperverliğini gösteririz.Bayburtçumuzu kendilerine tanıtmış oluruz.İnşallah bizde Dernek yönetimi olarak maçtan bir gün önce Bayburt'ta olacağız.Bende iyi Fenerbahçeliyim fakat Bayburt'ta bir Pendik faciası bekliyorum.İstanbul'daki maç öncesi için çalışmalarımız  ve duyurularımız olacak.

Mehmet Demirer:Sayın Başkan İstanbul süper amatördeki temsilcimiz Esenbayburtspor Ligden çekildi bu konudaki yorumunuz nedir?

Faruk Kılıçaslan:Esenbayburtsporun Ligden çekilmesi hepimizi üzmüştür,Fakat Esenbayburtspor sadece süper ligden çekildi diğer faaliyetleri devam edecektir.Ligden çekilme sebebi Lig başlarken İşadamı hemşerilerimizin Kulübe yapılan taahhütlerini yerine getirmemeleri ,Futbolcuların paralarını alamamaları  ve duyarsız davranışlarından dolayı Başkan takımı ligden çekti.

Mehmet Demirer:Sayın Başkan Esenbayburtsporun ligden çekilmesinde konusunda İstanbul'daki sivil toplum kuruluşlarımızın maçlara gitmemesi ve duyarsız davranışları konusunda ne diyeceksiniz?

Faruk Kılıçaslan:Derneklerimiz zaten yadımlarla  aidatlarla ayakta duruyor.Derneklerimizden bunu beklememek gerekir ,maçlara gitme konusu başka .Burada iş işadamlarımıza düşmektedir.Esenbayburtsporun ligden çekilmesi Hemşerilerimiz için çıtanın bir kademe düşmesi demektir.Lobimizin zayıflaması demektir.İstanbul'da ki takımlarımızın başarısı bizim motivasyonumuz olmalıydı.Esenbayburt spor ve İstanbul bayburtspor için İşadamlarımız biner lira verse iki takımımızda başarı gösterir.Tribünlere gitmeme konusu ise İstanbul'da yüzseksen bin Bayburtlu varız bir maça yüz kişi dahi gitmiyoruz buda bizim duyarsızlığımızın bir göstergesidir.Biz dernek olarak Esemes lerimizi attık fakat duyarsızlığımız devam etti ne yazık ki.

Mehmet Demirer:Sayın Başkan Federasyon çalışmaları bildiğim kadarıyla sekteye uğradı.Yapılan çalışmalar boşa mı gitti.Federasyon kurma çalışmaları devam edecek mi ?

Faruk Kılıçaslan:Federasyon konusunda karşılaştığımız bir sıkıntı var.Arkadaşlarımızın yaklaşımları yanlış,Başkanı olduğum Bayburt Kültür ve Yardım Derneği yaklaşık yedibin üyesi olan bir derneğiz.(Listelerimizi de güncelliyoruz bu konuda da sıkıntılarımız var) dört şubesi olan ve Türkiye'nin ilk Hemşeri Derneği olan bu Derneğe rağmen   Elli üyesi olan Dernek diyor ki sizde aynısınız bizde aynıyız,sizden hiçbir farkımız yok diyorlar.şimdi bu bakış açısıyla bir organizasyonun içine girdiğiniz zaman bu yürümez.Bakın bir defa Bayburt'un çatı Dernekleri var.Bayburt Kültür ve yardım Derneği,Bayburt Sanayici , işadamları ve yöneticileri derneği ve Bayburt Eğitim,Kültür ve Hizmet Vakfı bunlar Bayburt'un çatı Dernekleridir.İlk Dernek Bayburt Kültür ve yardım Derneği,Bayburt Derneğinin ukdesinden çıkmış Bayburt vakfı ve işadamı ve sanayi Derneğimiz bunlar bizim çatı Derneklerimiz.

Mehmet Demirer:Peki Başkanım Bu çatı Derneklerinin kendi görevleri dışında davrandıkları malum.Sıkıntıda bur dan çıkıyor çatı Dernekleri kendi görevlerini yapsa bu konu zaten çözülmez mi? Federasyon istenmesindeki sebepte görev dağılımı konusu bildiğim kadarıyla ,yani Federasyon görev dağılımı yapacak ,sivil toplum kuruluşlarımızın organizasyonları arasındaki koordinasyonu sağlayacak,istenen bumudur?

Faruk Kılıçaslan: ifade etmek isterim ki biz üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum.Çünkü zaten biz kurulu düzen aldık.Dernekler Dernekçilik yapar,Baysiad işadamlarımızı koordine eder,Vakıfta yardım hizmetlerini yaparsa sorun kalmaz.Hiç bir Stk diğer kurumun faaliyet alanına müdahil olmamalıdır.Şimdi oturuyorsunuz bir Dernek başkanlarını toparlıyorlar,bu olmaz.Biz Bayburt köy Dernekleriyle organik olarak birlikte hareket edip etkinlikler yapıyoruz.Bakın mesela Bayburt vakfının 300 üyesi var lakin bu 300 üyenin çoğu atıl durumdadır.Vakfa üye olan bu 300 üye Öğrencilere verilmek üzere Yılda sadece bir defaya mahsus olmak üzere biner lira vermelidirler.Vakfa katkı sunmak zorundadırlar.Vakfı bir hizmet aracı olarak kullanmak zorundayız.bu güne kadar Vakfı yaşattık bu günden sonrada yaşatmamız lazım.kaldı ki Federasyonu kurduğumuz zaman yeni bir bütçe yeni bir zaman kaybı olacak tır,bunlara gerek yoktur.var olan enerjimizi kendi kurumlarımızda değerlendirmeliyiz.

Mehmet Demirer: Sayın Başkan yani siz şahsi olarak Federasyonun kurulmaması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?Yoksa bu taleplerin oturulup kaldığı yerden görüşülmeye devam etmesi mi lazım?

Faruk Kılıçaslan:Hayır bu konular oturulup konuşulur.tamam veya devam kararı alabiliriz.Bu federasyon değil de bir platform şeklinde de olabilir.Üst akıl diye bir şey var,mesela Sivas Dernekler  platformu var,bu iş bu şekilde de olabilir dönemsel başkanlıkları olur,görev dağılımı yapılabilir,faaliyet takvimi belirlenir,herkesin yeri belli olur ve bu şekilde yapılabilir benim düşüncem bu şekilde.

Mehmet Demirer: Başkan doğrumu anladım ,Platform üyeleri karar alır ve bu karara bütün Derneklerimiz riayet eder böylemi?

Faruk Kılıçaslan:Kesinlikle böyle,bunun bir maliyeti de olmaz.Federasyon kursak bize maliyeti ayda en az 10.000 liradır yazık günah.

Mehmet Demirer: Başkan bu sizin şahsi düşünceniz ancak anladığım kadarıyla Derneklerle tekrar oturup bu konuda karar alınacak öylemi?

Faruk Kılıçaslan:Tabi,tabi tekrar toplanıp bu konuyu görüşeceğiz.Bu konuda bir sıkıntıda var son toplantıda Başkan Abdurrahman  Polattimur koordinasyon başkanlığını devrederken bir takım vaatler verildi.Den diki federasyon kurulacak şu dernek şu kadar verecek diyerek bir bütçe oluşturuldu.Bu toplantıda 140.000 liralık bir bütçe oluşturuldu.Hemen ondan sonraki toplantıda biz Anadolu yakasında toplandık fakat toplantıya sekiz kişi geldi.

Mehmet Demirer: Başkan şunu mu söylüyorsunuz ?Federasyon çatısı altında toplanmak isteyen ve bunu talep eden Dernekler daha sonra kendileri duyarsız kaldılar?

Faruk Kılıçaslan: Aynen öyle oldu.Fakat  Federasyon konusunu toplanıp bir sonuca bağlayacağız.kimsenin bundan endişe etmemesi lazım.

Mehmet Demirer:Sayın Balkan Hemşerilerimizin ,Üyelerimiz en merak ettiği konu Fındıkzadede bulunan Dernek Merkezinin durumu,bu konuyu açıklayabilirimsiniz?

Faruk Kılıçaslan:Dernek Merkezimizi biliyorsunuz 1967 yılında Bayburt Kültür ve Yardım Derneğine ait olan Dernek Merkezimiz 99 yıllığına Derneğimize verilmiştir.Arsası da Darbe dönemlerinde el konulmaması için Bayburt Belediyesi üzerine yapılmıştır.şimdi Bayburt vakfının kuruluş aşamasında farklı yerlerde toplanıyorlar,o gün için iyi niyetli veya art niyetli ben bilemem o gün için ablilerimiz diyorlar ki Vakfa da bu binadan yer verelim.Kalkıyorlar bir yönetim kurulu kararı alıyorlar .alınan yönetim kurulu kararında  binayı eşit şekilde kullanılmak üzere yapılacak tüm tadilat ve tamiratları,masrafları,faturaları Bayburt eğitim ve Hizmet vakfı tarafından ödenmesi koşuluyla 50 yıllığına vakfa kiralama yapılıyor.böylece vakıfta bur da hizmet vermeye başlıyor.

Mehmet Demirer:Sayın Başkan iddia şu ki bu yapılan kiralamanın geçersiz olduğu yönünde,çünkü bu kiralama yapılırken genel kurul kararı alınmamış,bunu nasıl açıklayacaksınız?

Faruk Kılıçaslan:Ben şunu ifade edeyim şahsen yönetim kurulu kararını gördüm.karar defterleri bizde.ama genel kurulda karar alınmışımıdır  bunu bilmiyorum.Şimdi iyi niyetle baktığımız için olaya çokta irdeleme taraftarı deyilim.Çünkü Bayburt Vakfı da Bayburtlunun kurumudur, Bayburt Derneği de Bayburtlunun kurumudur,yok efendim böyle olmuş şöyle olmuş ,böyle bir yaklaşımımız söz konusu değil.Vakıfla yaptığımız istişareler sonrasında ayda bir defa toplanılan bu altı katlı binan çürütüldüğünü heba edildiğini düşünerek bu binanın kiraya verilmesine karar verdik.bunu olağanüstü genel kurul yaprakta ,genel kurulumuzdan çıkardık.Buranın %25 den az olmamak kaydıyla alınan kiranın Derneğimize verilmesine %75 inin Vakfın burs hesabına yatırılmasına ,10 yıl için kiraya verdik.Bu anlaşmayı yaparken Vakfın endişesi 50 yıllık kira akdinin  baki kalması lazım dediler ve bizde bu anlamda kendilerine muvafakat verdik,protokol imzaladık,sizin elli yıllık hakkınız bakidir diye.Vakıfla imzaladığımız protokol de 50 yıldan 33 yılları kalmıştır. Biz şu anda Dernek toplantılarımızı şubelerimizde yapıyoruz.İstanbul da 3 çorluda da bir şubemiz var.Çorlu şubemizin mahkeme süreci vardı bu konuda da mahkeme lehimize karar verdi bu konuyu da hallettik .Bizim sıkıntımız şu Dernek merkezimize yer kiralamak istiyoruz.Fakat kira maliyetlerinden dolayı yaklaşık ayda 6000 lira bunun 3000 lirası kira diğeri işletme giderleri olacaktır.Biz düşündük yer satın alıp bu ödeyeceğimiz kirayı alacak olduğumuz yerin taksitlerine ödeyelim diye düşünüyoruz.Şu anda bunun arayışı içerisindeyiz.

Mehmet Demirer: Sayın Başkan Dernek şubeleriyle alakalı sıkıntılarınız var mı ?Şubelerde programlarla alakalı bir durgunluk olduğu söyleniyor.bu konuda neler söylemek istersiniz.

Faruk Kılıçaslan:Bildiğiniz gibi Bağcılar şubesi hariç diğer şubelerin genel kurulları yapılmadan bize teslim edilmişti.Zaman dolayısıyla çok organize olamadan genel kurulları yaptık.biz yeni bir ekibiz,tam bir yıl oldu.Bir yıl içerisindeki faaliyetlerimizi  Basın olarak sizde takip ediyorsunuz,zaten bildiğiniz gibi çok yoğun bir tempoda geçti.Teşkilatlanma konusunda henüz oturup dört başı mamur bir çalışma yapamadık.Bir yıl sonra genel kurulumuz var ,geriye sayım başladı.Şu anda biz üye güncellemesi yapıyoruz.

Mehmet Demirer:Delege seçimleri ve üyelik hakkında hemşerilerimizi bilgilendirirmisiniz?

Faruk Kılıçaslan:Bayburt Kültür ve yardım Dermeğinin yaklaşık 10.000 üyesi var fakat bu üyeler in bir çoğunun bilgileri yok ve bir çok da mükerrer üye yapılmış aynı isimden bir çok üye var bunlar seçilme endişesiyle yapılmış.Abdurrahman beyle karşı karşıya  aday olduğumuzda bu tabloyu gördük zaten.Yani x soyadından altmış kişi,y köyünden seksen kişi gibi bindirme üyeler yapılmış.Bizim şubelerimizin kendi üyeleri var.Genel merkezinde üyeleri var.Şubelerde Genel merkezde üye yapma yetkisine sahip,ama mükerrer olmamak koşuluyla.Bir üye hem genel merkeze hem de şubeye üye olamayacak.Genel Merkez üyeliği bitti gibi yanlış anlaşılma var.Net anlatıyorum biz şubeli dernek olduğumuz için bizim genel kurulu üyelerimizle yapma şansımız yok.Önce şubelerimizde yapıp delegeler seçip ,o delegelerin katılımıyla genel kurulumuzu yapıyoruz.Aynı siyasi partiler gibi önce ilçe kongrelerini yapıp il delegelerini yazıyorsunuz il delegeleri kongreyi yapıyor,aynen böyle.Şimdi bizde de süreç aynı.Şube  kongrelerini yapacağız,şube kongrelerini yaparken  şubelerde olan üyeler şubelerde oy kullanacaklar.Genel merkeze üye olan kişilerde sadece genel kurullarda oy kullanmak üzere irtibalandırıldıkları şubelerde oy kullanacak ve delege seçilebilecek.Sadece dört tane şubede  seçilen delegelerimiz başkanı seçecek.Üye aidatını ödemeyen kimse delege seçmek için oy kullanamayacak.Şubelerin üyeleri şubelere aidat ödeyecek,genel merkez üyeleri genel merkeze aidat ları nı ödeyecektir.Şubelerde oy kullanırken Listenin tamamını vereceğiz yanına yazacağız aidatı ödenmiştir,oy kullanabilir diye.Aidatını ödemeyen kişi zaten oy kullanamayacak.Geldi orda genel merkezin üyesi genel merkezin aidat makbuzunu da koyacağız oraya bir kişi aidatını ödeyecek oyunu kullanacak.Veya şubenin üyesi şubenin makbuzunu koyacağız oraya aidatını ödeyip oyunu kullanabilecek.Bizim amacımız şu biz 10.000 tanemi üyemiz var ,bütün üye listelerini koymak istiyoruz,gelen her vatandaş aidatını ödesin oy kullansın.Kimse dışarı da konuşmasın bize oy attırmadılar diye.

Mehmet Demirer:Sayın Başkan Bayburt'taki kurumlarla Derneğin ilişkileri ne durumda,Hemşerilerimizi Kurumların yaptıkları çalışmalarda koordine sağlayabiliyor musunuz ,bilgilendirme amaçlı toplantılar yapacak mısınız?

Faruk Kılıçaslan:Evet Grek Üniversitemiz,gerekse belediyemiz ve diğer kurumlarımızla Hemşerilerimizi her daim bir araya  getirip bilgilendirme toplantıları yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.

Mehmet Demirer: STK' lara gerekli duyarlılığı göstermeyen hemşerilerimiz ve Dernekler arasında koordinasyona engel olan stk yöneticilerimiz seçim zamanı geldiğinde bizden neden Belediye Başkanı veya Milletvekili seçilmiyor diye serzenişte bulunuyorlar bu konuda neler söylemek istersiniz?

Faruk Kılıçaslan:Aynen ifade ettiğiniz gibi seçim zamanı şikayet etmemek için birlik beraberlik içerisinde olmamız gerekir.Seçilecek olana destek vermiyoruz fakat hemşerimiz seçildikten sonra gidip her şeyi istiyoruz.Böyle bir şey yoktur.Bu yıl Ülkede Bayburt Yılı var .Gerek Bayburt spor gerekse Baksı Müzesinin başarısı,İstanbul Valisi,Tunceli Valisi ,Isparta Emniyet Müdürü,Başbakan Baş danışmanı yani bürokratik anlamda Bayburtlu Ülkeye güven veriyor.Bayburtlu hemşerilerimize ciddi bir yönelim var.Bayburt Türkiye'nin çimentosudur.Güven tesis edilecek kurumlarda bir insan akla gelecekse mutlaka Bayburtlu düşünülmektedir buda bizim için bir gurur kaynağıdır.Seçim dönemi ciddi bir ahlaki düzen içinde ,birbirimize saygı duymamız lazım.Hangi siyasi partiden olursa olsun,aynı partiden de olabilirsiniz.Bu sadece siyasi bir yarıştır centilmence davransın kimse negatif anlamda eleştiri yapmasın.Milletvekili adaylarımızı teşvik edelim birbirimizin ayağına bağ olmayalım.Taraf olurken de ölçülü taraf olmamız lazımdır.

Bayburt gündem gazetesine güncel konularda Hemşerilerimizi bilgilendirmemize vesile olduğunuz için teşekkür ederim.