1947 de kurulan Türkiye’nin  İlk Hemşeri Derneği ,Bayburt’un ilk sivil toplum kuruluşu olan Bayburt Kültür ve Yardım Derneğinin 34.olağan kongresinde Şubelerden seçilen Delegelerle gerçekleştirdi.

Kongre Şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.Divan Başkanı ve Divan üyeliklerinin seçimiyle devam etti.Divan Başkanlığına Suat Müftüoğlu,yardımcılığına Lütfi Silo ve Divan Üyeliklerine Gürsel Kocabey, Alaattin  Altuntaş seçildi.

2005 yılından 2013 yılına kadar yapılan çalışmaların slayt gösterisiyle delegelere sunum yapıldı.

Kongre Mali Tablonun ve tahmini bütçenin okunması,Denetleme raporunun açıklanmasıyla devam etti.Genel Kurula tek listeyle giden Bayburt Kültür ve Yardım Derneğinde Faruk Kılıçarslan’ın listesi başka liste çıkmayınca Oy birliğiyle kabul edildi ve Faruk Kılıçarslan 15. Genel Başkan seçildi.

Bayburt Kültür ve Yardım Derneği 14. Genel Başkanı Abdurrahman Polattimur Delegelere Bir açılış konuşması yaptı.Polattimur Konuşmasında:

 Sayın divan sayın ,protokol değerli genel kurul üyeleri ,saygıdeğer misafirlerimiz kıymetli basın mensupları 34.olağan genel kurulumuza katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor. Hepinizi yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum.

Sivil Toplum Kuruluşları Birleşmiş Milletlerin yayınladığı bir bildiride özellikle vurguladığı gibi 21.yüzyıl katılımcı demokrasinin yaygınlaşması ve saygınlık kazanması için olmazsa olmaz parçası haline gelmiştir. İnsanlığın devasa sorunlarına temelden çözüm bulmak isteniyorsa sivil toplum kuruluş ve hareketlerine önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü sivil toplum kuruluşları doğal sinerji gönüllülük üzerine kurulan ve sürdürülen yapılardır. İşte bundan dolayı gönüllü olarak enerjisini, zamanını, parasını, tecrübesini bu yola harcayan gönüllü insanlar sayesinde toplumun en çözülmez sorunlarına çözüm bulunabilir. Dünya genelinde devlet organlarının benzerliğine rağmen sivil toplum kuruluşlarındaki farklılık ve çeşitlilik kendisini toplumsal harmoniye ve zenginliğe dönüştürüyor. Bundan dolayı sivil toplum kuruluşlarını aşurenin içerisindeki malzemelere benzetiyorum. Ne kadar farklılıkları olursa olsun birlikte oldukları zaman insanlığa yepyeni bir lezzet sunuyorlar.

İste bu yüzden daha önce defaatle dile getirdiğimiz gibi sivil toplum kuruluşları maddi manevi desteği fazlasıyla hak etmektedir.  Özellikle büyüklük yapısı itibari ile devletin ulaşamayacağı bireylere sivil toplum kuruluşları adeta akciğerlerdeki alveollerin vücudun en son hücrelerine ulaşıp onlara yaşamı için gerekli oksijeni vermesi gibi sivil toplum kuruluşları da toplumda alveoller rolü üstlenmektedir. Devlet sivil toplum kuruluşları sayesinde bireyleri daha iyi tanıyabilir, ihtiyaçlarını öğrenebilir ve yine bu yolla onlara en sağlıklı hizmeti götürebilir. İste bu birlikte çalışma toplumsal uzlaşı neticesini doğuracaktır. Takdir edersiniz ki son yıllarda bu harmoni ve uzlaşı özellikle ülkemiz için çok fazla önem taşımaktadır.

2005 yılında arkadaşlarım ile birlikte çıktığımız bu yolda sivil toplum kuruluşu hareket felsefemizi oluştururken bu düşünceleri paylaşıyorduk ve inanıyorduk ve hala da buna inanıyoruz dedi.

Kongrede Genel Başkanlık seçimi ve Yönetim seçimlerinin ardından 15.Genel Başkan Seçilen Faruk Kılıçarslan Bir Teşekkür konuşması yaparak Delegelere seslendi.Faruk Kılıçarslan Borçsuz bir Dernek devraldıklarına vurgu yaparak,Derneğe Genel Başkanlık yapan tüm başkanlara ve yönetimlerine teşekkür etti.

Derneğin Faaliyetlerini sürdüreceklerini ,yeni çalışmalar yapacaklarını ve Derneğin çalışmalarının takdire şayan olduğunu belirtti ve Bayrağı devraldıkları gibi yeni nesillere ulaştıracaklarını ifade ett.

Yeni etkinlik olarak Feshane günlerine katılmanın çalışmalarını yapacaklarını ve İstanbulda Bayburt Kültür ve yardım Derneği için bir kültür Merkezi yapmanın çalışmalarını başlatacaklarını belirtti.

Dilek ve temenniler bölümünde Söz alan Çorlu Şube Başkanı Ahmet Akbalık  Söz alarak Abdurrahman Polattimur ve yönetimine katkılarından dolayı teşekkür ett.Söz alan konuşmacılardan Şair zihni Dernek Başkan yardımcısı Bayram Hoca,Masat Dernek Başkanı Süleyman Şahin,Sehlan Burak Abdurrahman Polattimur ve yönetimine teşekkürlerini belirterek yeni yönetime çalışmalarında başarılar dilediler.

Kongre Delegelerle birlikte fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Kongrenin ardından Bağcılar Safi Döner lokantasında Eski yönetime ,yeni yönetim tarafından yemek ikramı yapıldı.