Dogdugumuz Topraklari Unutmamaliyiz

Sayin baskanim öncelikle sizi taniya bilirmiyiz?
1697 Bayburt Demirözü ilçesi Çatalçesme kö­yünde dogdum. Bir kamu kurumunda çalismakta­yim. 2000 yilindan bu yana 1 dönem hariç dernek baskanligi yöneticiligi yapmaktayim.
Derneginiz ne zaman kuruldu yönetim ku­rulundaki arkadaslarinizi bize açiklar misiniz ?
Dernegimiz 1992 yilinda resmiyete geçti. On­dan önce gayri resmi olarak kurulmustu 1990 yilin­da. Yönetimimiz 7 kisiden olusuyor. Bunlar, Bas­kan yardimcisi Haci Kurban Ili, Muhasip Sedat Ili, Sekreter Zeki Ili, Üyelerimiz Mehmet Sadi Fidan, Yavuz Ilgaz ve Ismail Atsiz.
Dernek olarak kültür faaliyetleriniz hak­kinda bize bilgi verirmisiniz?
Biz 2008`in 12.ayinda göreve geldik yönetici arkadaslarimla birlikte. 2009 yili içerisinde genel olarak özellikle yöremizin folkrolu ve yemek çesit­leri üzerinde çalisabildik. Yöre yemekleri dedigimiz geceler düzenledik. Yöremize ait yemek çesitlerini suandaki, Istanbul`da dogup büyüyen gençlerimize aktarmak için bununla birlikte 12-15 yaslari arasi çocuklarimiza folkrol faaliyetleri vermek için ug­rastik. Köyümüzle gidip gelmeyle alakali sosyal fa­aliyetlerimizi devam ettirdik. Dernek olarak Çanak­kale gezisi düzenledik, insanlarimizin kaynasmalariyla amaciyla ilgili piknikler düzenledik.
Gençlerle ilgili spor faaliyetleriniz hakkin­da bize bilgi verirmisiniz?
Gençlerimizle spor faaliyetleriyle alakali çalis­malarimiz oldu. Özelikle 13-14 yas üzeri gençleri­miz birbirlerini tanimiyorlar bizde gençlerimizin birbirlerini tanimalari açisindan, yöremize ait folk­rol egitimlerini ve futbol oynatmayi düsündük. Fut­bolla alakali her hafta sonu Cumartesi günleri 3`ten-
6`a kadar 13-14 yasindaki gençlerimizi dernegimiz­de toplayarak hali sahada futbol egitimlerini verdik. Bu konuda da basari elde ettik. Çocuklarimiz mi­nikler turnuvasi katilmak istiyorlar o konuda bir fa­aliyet olursa minik çocuklarimizi turnuvaya kataca­giz.
Gençlerimize ben buradan sunlari söylüyorum, Kötü aliskanliklardan korunmalarindan yanayim ve bunun için de ugrasiyorum. Benim telefonum 24 saat açik onlarin her türlü sorunlarim gidermek için yanlarinda olacagim. Köylü büyüklerimizin de yöre yemekleri dedigimiz faaliyetlere gençlerimizi getir­melerini istiyoruz. Orada birbirleriyle tanisip kay­nassinlar.
Derneginizin hanimlarla ilgili faaliyetleri­niz varmi?
Biz bayanlarla ilgili demek olarak söyle bir ça­lisma yaptik. Yönetimdeki arkadaslarimizla her ay ailecek birbirimizin evlerine oturmaya gidiyoruz. Yalniz erkelerin degil eslerinin de birbirleriyle kay­nasmalarim saglamak istiyoruz. Bununla ilgili neler yapabiliriz diye düsündük. 2009 yili içerisinde Ça-nakkale gezisi düzenledik. Bu gezi bayan agirlikli bir gezi oldu. 2010 yili itibariyle bayanlarla ilgili degisik düsüncelerimiz var en azindan ayda bir kez demegimizde onlari toplamak istiyor bundan önce­ki yönetimde olan arkadaslarimiz böyle bir faaliyet yapmislardi. Bayanlarimiza Konya gezisi düzenle­meyi düsünüyoruz. Ramazan aymda iftar yemekle­rinde bir araya getirmeyi düsünüyoruz. Bayanlarla ilgili çalismalarimiz olacak.
Istanbul`da yasayan köylüleriniz genelde ne is yaparlar ve nüfusunuz ne kadar?
Istanbul`da yasayan gençlerimizin bir kismi ka­mu kuruluslarinda çalisiyor, %50`ye yakin insanla­rimiz da insaat sektöründe çalisiyorlar. Ticari an­lamda minibüsçülük, soförcülük, oto boyama ve ye­dek parçacilik üzerine yapan köylülerimiz var. Nü­fus olarak da Istanbul genlinde yaklasik 150-200 ta­ne hanemiz var.
Derneginizin köyünüze olan katkilarindan bahsedermisiniz?
2000 yilinda göreve basladigimizda dernegimi­zin yeri yoktu. Biz özellikle Istanbul`da yasayan
Köylülerimizi bir arada tutabilmek için önce bir dernek yeri alalim dedik. Yurtiçinde ve yurt disinda yasayan köylülerimizin katkilariyla öncelikle bir yer aldik. Bunda basari sagladiktan sonra köyümü­ze yönelik faaliyetlerimiz oldu. 2000 yilindan 2010 yilina kadar görevde oldugumuz sürece köyü­müzde okuyan ögrencilerimizin okul kirta­siye ihtiyaçlarini karsiladik. Bunun ya­ninda köyümüzün okulunun bilgisayar­larim ve ögretmenlerimizin bazi ihti­yaçlarini karsiladik. Köyümüzde camimizin tadilatiyla ilgili çalis­malarimiz oldu. Köylerimizin en büyük soranlarindan biri olan ce­nazelerde morg yerinin olmama­sindan dolayi bazi sikintilarimiz vardi. Biz Istanbul`daki dernek olarak oradaki köylülerimizle bir­likte köyümüzde morg yaptik. Ra­mazanda erzak yardimi dagitimi bazi ihtiyaçli köylülerimize yardim, üniver­sitede okuyan gençlerimize de elimizden gelen destegi veriyoruz. Bunlarin dismda Köy odasiyla ilgili çalismalarimiz var onu da in­sallah busene köylülerimizle birlikte yapimina bas­layacagiz.
Köyde yasayan kaç haneniz mevcut ve ya­zin buradan köye giden insanlariniz kö­yünüzde ev yaptiriyorlarmi?
Köyümüz 50 hanedir. Istanbul`da ya­sayan yaklasik 15-20 hane insanimiz ya­zin dördüncü besinci ayda köye gidiyor­lar. 2000 yilindan buyana köyümüze Is­tanbul`dan giden insanlarimiz bayagi bir ev yaptilar. Halada köyümüzde ev yap­mak isteyen arkadaslarimiz var. Bunun­la ilgili yerle alakali soranlarimiz var bu konuyu da çözersek köylülerimiz ev yapmaya devam edecek.
Üyelerinizin derneginize aidat­lari ve katkilari nasil, köylülerinize son olarak neler söylemek istersiniz?
Aidat sorunu her dernekte oldugu gibi bizim dernegimizde de var. Bizim yerimiz kendimizin ol­dugundan kira ödemedigimiz için o konuda biraz rahatiz. Dernegimizin en büyük gelir aidatlar. Bazi dernek yönetici arkadaslarimizla bir araya gelip toplantilar yaptigimizda hepimiz ayni soranla karsilasiyoruz üye aidat­larinin zamaninda ödenmemesi. Ai­datlarimizin çok cüzi bir miktar­dadir. Ben köylülerimize ve di­ger Bayburtlu hemsehrilerimize derneklerine sahip çikmalarim istiyorum. Aidatlarim zamanin­da ödemelerini istiyorum. Is­tanbul`da ki dernekler olarak cenazelerimizi burada birakma­mak gibi çalismalar var bizde bu konuyla ilgili çalismalar yapiyo­ruz. Isteyen herkesin cenazesini köyümüze götürüyoruz. Bunlarin rahatlikla yapilabilmesi için üye aidat­larinin zamaninda ödenmesi lazim. Köy­lülerimin köy derneklerine üye olmalarim hem de bu konuda herkese kapimizin açik oldugunu der­neklerine sahip çikmalarini ayni zamanda da bura­daki köylülerimin nereden geldiklerini hiçbir zaman unutmamalari ve silahi rahim yapmalari lazim