Aydintepe Belediye Baskani Orhan Eraslan.

Turizm Meslek Yüksek Okulu Sehrimizi Gelistirecek
Sayin baskanim öncelikle sizi taniyabilirmiyiz?
1960 yilinda Aydintepe`de dogdum. Lise ögrenimimi olarak gördükten sonra ticaretle istigal ettim.  1999 yilinda yerel seçimlerde halkimizin takdiriyle belediye baskanligina seçildim ve 3.dönemdir de bu görevi yürütmekteyim.
Üç dönemdir Baskanlik yapmaktasiniz halk sizi neden seçiyor?
Öncelikle Yaptiginiz hizmetlerle ve Halkla olan iyi iliskilerinizle olan bir sey bu. Halkla iyi bir iletisim içinde olmazsaniz zaten muaffak Olmaniz mümkün degil.  Yaptigimiz iste bir takim eksiklerimiz vardir, bazi insanlarin hoslarina gitmeyebilir ama genel manada iyi isler ve hizmetler yaptigimiza inaniyorum bunu da hiçbir Partizan tutumla degil hakkaniyet içinde herkese ortak mesafede davranarak bütün özverimizle halk için ugrasiyoruz.
Aydintepe yer alti sehri durumu hakkinda bize bilgi verirmisiniz neler KAZANDIRDI ve son ilçenize?
Yer alti sehri 1.988 yýllarýnda gün yüzüne çikti. O zamanki kültür turizm bakanliginin yapmis oldugu küçük Capta bir çalisma vardi. Yaklasik 45-50 metre civarindaki bir alani hizmete tam açamamislardi. Koruma Kurulu tarafindan yeralti sehrimiz birinci derecede arkeolojik korunma altina alinmisti ve burada hiçbir çalisma yapilamiyordu. Biz ilk önce koruma kurulunu ikna edip burada çalisma izni aldik. Hazirladigimiz bir plan dogrultusunda Koruma kurulundan belirli bir safhada çalisma müsaadesi aldik tabi müze müdürlügünün denetiminde büyük sehirlerin bile yapamayacagi bir isi biz kisa süre içerisinde basardik. Simdilik yer alti sehrimizde 1kilometre yürümelik yolu var. Havalandirma bacalarini açtik Sürgülü tas kapilari meydana çikarttik ve simdilik da Çalismalarimiz sürüyor. Turistler Geldigi zaman bir takim hizmetler sunulacak bu hizmeti sunmak içinde Dükkanlar, is yerleri ve mekanlar lazim. Otantik yapiya sahip bu bölgenin mimarisine konumuna sahip tek katli Osmanli tipi gelen misafirleri konuk edecegimiz mekanlar var bu projenin içerisinde bununda bölgemize büyük etkisi olacak insallah. Faruk Özak`in burayla ilgili önemli bir çalismasi var. Bu ayin 27`sinde Dogu Karadeniz bölgesi Mastir plani hazirlandi. Bizimde bu programi zenginlestirmek için neler verebiliriz ilçemizin gelismesi için neler yapabiliriz onun çalismasi içerisindeyiz.
Yaylanizdaki Gölet hakkinda bize bilgi verirmisiniz çalismalariniz devam ediyormu?
Göletle ilgili simdilik önemli bir mesafe kat ettik. Ama yine Gelecekte ön plana çikacak olan yine turizm. Tabiki de sulamadan yararlanacagiz. Uzungöl Aydintepe için belki de tamamlayici bir gol olacak. Simdilik orada bir çevre düzenlemesi plani yapiyoruz. Yöremizde Agaçlandirma az biz orada belli bir alana agaçlandirma yapiyoruz. Yine orada o plan dahilinde sosyal tesis alanlari koyduk konuklarin bulunacaklari yerleri ayri bir Degerlendirmeye aldik. Spor tesisleri kros yapilacak alanlar ve vatandas gelip çadir kuracaksa onlara mekanlar hazirliyoruz. Bu dogrultuda göleti dogal bir Gölet haline getirecegiz. Dogayi da ayný zamanda koruyacagiz, Gümüsdamla bogazinda eskiden çok balik vardi ama simdi bir tane yok asagi derede çok nadiren var. Biz mesela simdi o tür yapilan göletlere daha çok kirmizi alabaliklarin Neslini yasatmak için orayi dogal alabalikla besledik.  Buraya gelen misafirlerimiz, turistlerimiz ücrete tabii tutularak oltayla balik avciligini serbest birakacagiz.  Ilimizin gelisiminde Turizme gelecek vaat eden bir durum. Gelecekte muhakkak Turizme endeksli çalismalar yapacagiz.
Vatandasa sorduk TOKI evleri Arpali`da safra yapilmisken Aydintepe`de neden yok vatandas bunun cevabini bekliyor?
Simdilik konut insaatimiz var.  Bayindirlik Bakanligina tahsis Ettigimiz bir arsamiz var oraya 24 konuklu bir site yapiliyor. Açtigi mevsimler gibi çalismasi devam edecektir. Ama asil ihtiyaç TOKI talep örgütlemesini de Yaptigimiz halde iki yüze yakin talep aldik ama bir türlü arsa tahsisi edip muaffak olamadik.  Ondaki de en büyük sikintimiz su, Ilimizde ve çevre köylerde Hazine arsalari bol. TOKI`de daha çok Hazine arsalarina ve belediye ait arsalarinin üzerine çalisma yapiyor. TOKI`nin amaci en düsük maliyetle insaat yapip vatandasa teslim etmek.  Ne Belediyeye ait Aydintepe`de arazi var nede hazineye ait arazi var böyle olunca da sikinti oluyor. Vatandaslardan arsalarini satmalarini istiyoruz bu seferde fiyatini çok yüksek veriyorlar alamiyoruz. Ama su anda da bir arsa üzerinde degerlendirmedeyiz eger uzlasabilirsek kisa bir zamanda 100 konutluk bir talebimiz olacak. Arsa sikintimizi çözersek insallah TOKI evlerini yapacagiz.
Aydintepe`nin Altyapi ve içme su sorunu varmi?
Büyük ölçüde çözsek de yine sorunumuz var. Simdilik içme suyunda bir sikintimiz var. Susuz kalmiyoruz ama maliyeti çok yüzsek% 60 pompayla Takviye yapip içme suyunu sebekeye veriyoruz. Suyun kalitesinin de çok düsük olmasi senenin 8 ayi pompa takviyesi yapiyoruz. Asagi Kirzi mevkiinde suyu basiyoruz onu bastigimiz içinde kalite düsüyor. Proje hazirladik Iller Bankasina sunduk su an genel müdürlükte inceleme asamasinda. Sehir sebekesinde de simdilik il baglanti yolunu yaptirdik az bir is kaldi. Ilçede imar plani dahilinde yaklasik 2 kilometresi duble yol seklinde yapiliyor. Araç ekipmanimiz iyi ancak derin kanal kazicimiz yok büyük bir makineye ihtiyacimiz var.  Mütaite versek maliyetler çok yükseliyor, biz kendi imkânlarimizla yapmak için makine talebinde bulunduk sanirim 10 gün içerisinde Elimize geçecek. Kanalizasyon artiklari çok önemli 2009 yilinda baslamis oldugumuz Projemiz var, kanalizasyon artiklarinin hepsini bir yerde toplayip fosiptik çukuruna oradan alip dogallandirmaya alip steril edip arazide kullanilacak bir su haline getirecegiz.
Gençleriniz halisahalarinin olmadigini maç yapmak için Bayburt`a gittiklerini bunun içinde külfet oldugunu söylüyorlar, Gençlerle ilgili çalismalariniz varmi?
Aydintepe`de bir fitness Salonumuz var ki insanin her yasta spor yapabilecegi bir kapali spor salonu simdilik bir halisaha Projemiz var birde kapali spor salonu Projemiz var. Halisaha projesinde bakanliktan destek alamiyoruz yalniz ayni boyutlarda suni çim saha seklinde bir proje hazirladik parasinin yarisi da çikmis durumda yaza dogru hemen insaatina baslayacagiz. Akabinde de kapali spor salonunu yapacagiz.
Aydintepeye bagli köylerin çöp sorunluyla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bu çok canimizi sikan bir durum hepsine tabi Muktedir olamiyoruz. Köylerde o projeleri hazirlamak öncelikle Özel Idarelerin Valiligin isi ama kavusturulamiyor. Yazlari köydeki nüfus 4-5 kat artiyor. Tabi gelen köylülerimizin de bu Çöpleri görmesi ruhlarinin sikilmasina neden oluyor. Derelerden de çöpler çikiyor çok kötü bir manzara. Istiyoruz ki en azindan güz mevsimi geldiginde derelerimizi ve yaylalarimizi temizleyelim Yaylalarda da çöpler oluyor bizde.
Simdilik Insaati yapilan okulunuzun durumu nedir? Okul üniversitenin bir kolu olarak düsünülüyormus bu dogrumu?
9 yil bekledikten sonra Insaati hizla devam eden Okulumuzun, Milletvekillerimiz, fotopersonel ve Rektörümüzle hem fikir olmus durumdayiz. Sayin Rektörümüzle son görüsmemizde Bayburt Üniversitesine bagli Turizm Meslek Yüksek Okulu seklinde yapilacak Buda sehrimizin Gelismesinde büyük bir etken olacaktir.
Son olarak baskanim, Ileriye dönük projeleriniz neler ve disarida yasayan hemsehrilerinize söylemek istedikleriniz nelerdir?
Hedefimiz öncelikle Üniversiteye bagli okulumuzu 2010-2011 yilinda mutlaka faaliyete geçirmek.  Turizm muhakkak olmazsa olmazlarimizdan, altyapiya ne Gerekiyorsa onu yapacagiz. Altyapiyi tamamen olusturdugumuzda gerekli is istihdamini da saglayacagimiza inaniyorum çünkü köyümüze o zaman yatirimlar yapilacak. Disaridaki yasayan is adamlarimizdan, hemsehrilerimizinden yatirim yapmalarini konusunda desteklerini bekliyoruz. Istanbul`dan yasayan bir tane is adamamiza belediyemizin 3 dönümlük arsasini ücretsiz olarak tahsis ettik ve buraya bir tesis kurmasini sagladik su anda da Süt Ürünlerinde bir marka oldu. Insallah Hayvancilik ve süt sigirciligi üzerinde daha iyi çalismalar olur. Benim en büyük istegim 3-4sene sonra ilçemizdeki tüm sorunlari inaniyoruz halledecegimize