KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İÇİN DERNEKLERİMİZE ÖNEM VERMELİYİZ
Avcılar Dernek Başkanı Dursun Ali Camadan
İlk önce Bayburt Gündem Gazetesini yapmış olduğu faaliyetlerden dolayı tebrik ediyorum.
Sayın başkanım öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz?
1953 yılında Bayburt’un Çakırbağ köyünde doğdum. Aslen Rize’den gelmişiz Çakırbağ köyüne ve ilk okul bir ve ikinci sınıfımı Rize’de okudum. Üçüncü sınıfı Arslandede köyünde okudum. Daha sonra Bayburt’a gelerek 21 Şubat ilköğretim okulunda ilköğrenimimi tamamladım. Ortaokulu ve lise öğrenimlerimi de yine Bayburt’ta tamamladım. 1973-74 yılında lise mezunu oldum ve sonrasında askere gittim. Askerden döndükten sonra ticaretle uğraşmaya başladım. Bayburt’taki Cumhuriyet Otelini uzun yıllar çalıştırdım. Bayburt’taki tüm cemiyetlerde bulundum ve yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı yaptım. Bayburt Ticaret Odası başkan yardımcılığı yaptım. 6 sene boyunca Bayburt’ta ki vergi dairesinde Ticaret Odasını temsilen vergi takdir komisyon üyeleği yaptım. 1990 yılında İstanbul’a geldik. İlk olarak Esenler’de 50  makinalı konfeksiyon atolyesi açtım. Bayburt’taki ahlakla buradaki ahlak uyuşmadığından konfeksiyon sektörüne uyum sağlıyamadığım için bu işi bıraktım. Daha sonra Avcılar’a gelerek inşaat malzemeleri, yedek parça ve servisçiliğe başladım. Şuanda da profesyonel olarak kurumsal yapıda bir servis hizmeti vermekteyiz ve yaklaşık 600’e yakın araçla çalışmaktayız. Kamu, okul ve farikaların servislerini yapmaktayız. 4 tane çocuğum var ve hepsi görevli olarak şirkette çalışıyorlar. Ama bir arzum var bunu tüm samimiyetimle söylüyorum işleri düzene koyup 6 ay İstanbul’da 6 ayda Bayburt’ta yaşamak istiyorum. İstanbul’dan kopmak münkün değil işlerimiz dolayısıyla bu nedenle böyle bir arzum var.
Derneğiniz ne zaman kuruldu, kurucu üyeleri kim ve mülkü sizemi ait?
Derneğimiz ilk olarak Av.Özhan Bırnı’ tarafından kuruldu. Daha sonra Hasan Doğan Karabulut başkan oldu ve iki kongre sonra Avcılar Dernek başkanlığı görevine geldim. 3 yıldır yönetimimle beraber Avcılar Dernek başkanlığını yürütmekyetim. Derneğimizin mülkü bize ait değil ama Bayburtlu bir hemşehrimizin dolayısıyla kendi yerimizmiş gibi kullanıyoruz. Derneğimiz Avcılar’da yaşayan Bayburtluların ikinci adresidir. Avcılar’da çok fazla köy derneği olmadığı içinde burada ki sosyal faaliyetlerin tamamı derneğimiz tarafından organize edilmektedir.
3-Dernek olarak kültürel faaliyetleriniz hakkında bize bilgiler verirmisiniz?
Malum İstanbul’da kurulan çoğu köy derneklerinin malesef çok büyük kültürel faaliyetleri olmuyor. Ama biz dernek olarak Ordu ve Gümüşhane dernekleriyle bir araya gelerek Mevlana haftası dolayısıyla bu konuda etkinlikler organize ettik. Uzun zamandır yapmış oludğumuz, her Pazar günü hemşehrilerimizi bir araya toplamak adına sabah kahvaltı ve öğlen yemekleri veriyoruz. Aslında yapılacak daha çok etkinliklerimiz var ama buda biraz imkan meselesi. Bu imkanı siyasilerimiz ve belediyeler iyi bir şekilde yapıyorlar, çeşitli geziler ve organizasyonlar düzenliyorlar. Ama bizim için en önemlisi Bayburtluları bir arada tutmaya çalışmak ve bu çabalarımızdan dolayı hemşehrilerimiz de bizden memnun.
Derneğinizin ne kadar üye sayısı var ve üyelerinizden yeterli  desteği alabiliyormusunuz?
Derneğimizin yazılı üyesinden çok fahri üyesi var. Çünkü dediğim gibi Avcılar’da fazla köy derneği olmadığı için her köyden fahri üyelerimiz oluyor. Üyelerimizin desteklerine gelince şu zamana kadar daha kimseden aidat alamadık. Derneğimizi kurarken Bayburt eşrafını gezdik ve sağolsunlar ciddi yardım eden hemşehrilerimiz oldu. Bunun dışında derneğimizde üyelerden aidat almıyoruz.
 Derneğinizin Bayburt’a olan katkıları nelerdir?
Derneğimizin Bayburt’a katkıları fiilen ve maddi yönden olmuyor, şimdiye kadar da öyle bir talep almadık.
EsenBayburtspor’un yeri Avcılar’a yakın, sizin EsenBayburtspor’la bağınız varmı?
Herşeyden önce EsenBayburtspor’da Bayburt isminin olması nedeniyle bir gönül bağımız var. Başkanlığını derneğimizin ilk kurucularından Av.Özhan Bırnı yürütmektedir. EsenBayburtspor’a maddi ve manevi desteklerimiz oluyor, bunun yanında arabalar tahsis ediyoruz. Bizim burada stadımız var maçlar olduğu zaman toplu sms sistemi ile seyircilerimizi maça davet ediyoruz. Bunun yanında şahsımın yaptığı sms sistemi ile cenaze ilanlarında, kan bağışlarında ve sportif faaliyetlerde  hemşehrilerimi bilgilendiriyorum ve masrafları tamamen şahsıma aittir. Derneğimizin gelir getiren fazla faaliyeti yok. Sadece derneğimizi kiraya verdik ve kendi masraflarını karşılayarak ayda da 200 TL miktaında bir para derneğimize kalıyor.
Derneğinizin öğrencilere ve yoksullara yardım amaçlı çalışmaları varmı?
Derneğimizin bu konuyla ilgili yardımları oluyor. Ramazan aylarında belediyelerle ve hayırsever vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz iş birliği neticesinde ihtiyacı olan hemşehrilerimize yardımlarda bulunuyoruz. Bu hayır işlerinin çok fazla duyulmasından da çok memnun değilim ama neticede dernek olduğumuz için vatandaşlarımıza yardım konusunda aracılık yapmak ve gerekli desteği vermeliyiz.
Son olarak Bayburtlu hemşehrilerimize neler söylemek istersiniz?
Hemşehrilerimize söyleyeceğim en önemli konu hepimiz gurbette yaşamaktayız. Bu yüzden birbirimize yardım ederek kesinlikle iletişim içerisinden kopmamamız gerekir. Üyelerimizden derneklerine daha önem göstererek bir araya gelmelerini istiyorum. Burada yaşayan Bayburtluların tek kurtuluşu asimile olmaya karşı bir savaş var ve Bayburt buna direnç gösteriyor. Bunun yoluda bilinçli eğitimden geçmektedir. Dernekler vazifelerini iyi yapmalı ve bilinçli olmalıdırlar. Siyasi kaygı taşıyan derneklerimiz var, bunu da doğal bir davranış olarak görüyorum bizim derneğimizde de siyasi konular konuşulmaktadır. Herkes hür fikrini söylemeli kimse kimseye kızmamalı ama başkalarının da etkisi altında kalmadan bunları yapmalıdır. Eğitimimizi artılmalıyız, sosyal faaliyetlere mutlak suretle katılmalıyız ve bir araya gelmeliyiz. Cenaze ve düğünlere vermiş olduğumuz önemi sosyal faaliyetlerede verelim. Tabi bunları yaparken kesinlikle sınıf ayrımı yapılmamalıdır bu zengin bu fakir diye. Bayburt Derneğinin, Vakfının ve Baysiad’ın etkinlikleri oluyor bunlara mutlaka sahip çıkmak zorundayız. Keşke bizim gibi her ilçenin de kendine ait bir Bayburt derneği olsa, yeter ki birbirleriyle görüşebilsinler.