Sorumluluklarımız sorunların önünde

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi C salonunda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy,  medya etiği ve  pozitif haberciliğin basın çalışanları için önemli bir konu olduğunu belirtti. Özsoy, gazetecinin eleştirdiği zaman tepkiyle karşılandığını, ancak güzel haberlerine ise bir teşekkür bile edilmemesinin de düşündürücü olduğunu ifade etti . Gazetecilerin sorunları olduğu kadar sorumluluklarının da bulunduğunu dile getiren Özsoy,  “Her ne olursa olsun,  sorumluluklarımız sorunlarımızın  önünde olmalıdır ”dedi. 

Özsoy,  mesleğe katkı sağlamak, genç gazetecilere ufuk açmayı hedeflediklerini kaydederek: “Burada amacımız son zamanlarda yaşanan siyasal olayları tartışmak değil. Sadece meslek etiği ve pozitif haberciliği egemen kılmak. Erzurum, Erzincan ve Bayburt turizm alanında önemli adımlar atmak istiyor. Zaman zaman yapılan haberlerden dolayı meslektaşlarımız tepki almakta. Hedefimiz bu tepkileri azaltıp eleştirel ve olumlu haberlerin yapılmasına katkı sunmak" diye konuştu.

Erzincan ve Bayburt’un yanı sıra Erzurum’dan  da yerel ve yaygın basın kuruluşlarının temsilci, muhabir ve meslek örgütü temsilcileriyle Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Uğur Yavuz ve öğretim üyelerinin de katıldığı çalıştayda Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış ile Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici birer konuşma yaptı.

Temel değişmedi

DAGC Başkanı Özsoy’un moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda konuşan  Doğan Satmış, internet, facebook, tiwitter  ve daha bir çok teknolojik gelişmenin haberciliğe yeni bir boyut kazandırdığını anlattı. Satmış, bütün bu değişikliklere rağmen, temelde değişmeyen şeyin haber olduğunu ifade etti. Satmış: “Eskiden bir haberin yankılarının duyulması için önce yerel ardından yaygın medyada yer alması gerekiyordu. Şimdi bunların hepsi ortadan kalktı. Bir haber yerel de olsa, internet sitesinde yayınlandığında eğer, yanlış ve yalan bir haber ise diğer sosyal medya üzerinden tepkiler yağmaya başlıyor. Haberinizi düzeltme imkanınız oluyor. Tabi yerelde basın mensubu olmak daha zor. Habere muhatap olan kişilerle ertesi günü yüzyüze geliyorsunuz.  Bunun etkilerinden kurtulmak için yazdığınız haberde iddialarınız varsa bunları muhataplarının adını vererek yazmalısınız ”dedi.

Basın etiği konusunda da açıklamalarda bulunan Satmış,  gazetecinin görevinin doğruyu yazmak olduğunu hatırlatarak, ‘memleketimiz zarar görür’ düşüncesiyle bazı konularda haberleri yazmamanın doğru olmadığını ifade etti. Amerikalı gazetecilerin Vietnam savaşı sırasında kendi ülke ordusunun yaptığı yanlışlarla ilgili yazılar yazdığını, bundan dolayı gazetecilerin zor durumda kalmalarına rağmen, ordunun bu yazılar üzerine büyük faydalar elde  ettiğini bildirdi.

Satmış, iletişim vasıtalarının çeşitlenmesi ve hızlanmasıyla birlikte medya etiğinin de önem kazandığını kaydetti. Doğan Satmış, meslek etiğini ise,"Medyanın etiği, basit olanı gerçeğe dayanarak yansıtmaktır." diye konuştu. Satmış, genç meslektaşlarına da haber yazımı ve hazırlanması konusunda da derinlik çağrısında bulunarak, "Çok araştırın, çok okuyun, haberin arka planı olan derinlikleri verin. Bu küresel rekabette önünüzü açacaktır." şeklinde konuştu.

Etik vicdandır

Faruk Bildirici, yaşanan son siyasal gelişmelerle birlikte basın sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini hatırlattı. Bildirici, "Medya ciddi sınavdan geçiyor. Öyle davranmalıyız ki, bu sınav bittiğinde herkesin başının dik durmalı" dedi.

Bildirici, pozitif haberciliğin pembe sayfa haberciliği olmadığını da sözlerine ekleyerek, "Pozitif habercilik doğru ve gerçek haberciliktir. Yoksa pembe haberler pozitif habercilik değildir" ifadelerini kullandılar.

Bildirici, kamuya zarar verir endişesiyle bazı bilgilerin haber olarak değerlendirilmesinin aslında ‘iyilik olmadığını anlattı.  Gazetecilerin içerisinde bulunduğu toplumun değerlerine elbette saygılı olmaları gerektiğini kaydeden Bildirici, “Ama gazetecilerin asıl uyacaklarını şey; meslek etiği ve mesleki kurallardır. Etik dediğimiz şey vicdanımızdır. Yani vicdan ölçütlü gazetecilik yapmalıyız ”ifadelerini kullandı.

Bildirici, son günlerde gündemde olan dinleme konusunda gazetecilerin nasıl davranması gerektiği konusundaki soruya şu karşılığı verdi: “Bu kayıtlar bize  ulaştığında , önce yasallığını sorgulamalıyız. Özel hayatın gizliliği konusunu ön planda tutmalıyız. Bunların birisinin ihlal edildiğini görürsek bu kayıtları bir kenara bırakmalıyız.”

Çalıştayın son kısmında ise katılımcılar , konuşmacılara sorular sordu.

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış, daha önceki yıllarda  günümüzde yapılan haberlerin kupürlerini göstererek konu üzerinde aktarımlarda bulundu.

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de gazeteciliğin 5 N 1K kuralları çerçevesinde olmasına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin KUDAKA desteği ile düzenlediği Medya Etiği ve Pozitif Habercilik konulu çalıştayına Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız,Yönetim Kurulu Üyeleri Cahit Altay,Fatih Mehmed Özcan ve Bayburt Ekspress Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kaymak katıldılar.