İlimizde 2014-2015 yıllarında düzenlenmesi planlanan “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” ve “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projelerinin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantı İl Müdürümüz Abdulkadir Karabulut, İl Müdür Yardımcımız Vedat Aydoğan, Şube Müdür Vekili Sefer Keskin, İŞKUR Müdürü Ömer Akdeniz, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ve Tarım Danışmanı Seval Kurtoğlu’ nun katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir KARABULUT; Maalesef son yıllarda köylerimizde genç nüfusun azalması ve toplumumuzdaki bazı sosyal yanlışlar nedeni ile çobanlık mesleği çok dışlanmıştır. Bunun sonucu olarak köylerimizde ciddi bir çoban sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Köylerimizde çoban ihtiyacının giderilmesi kadar, çobanlık yapacak kişilerin sürü yönetimi konusunda eğitilerek bilinçlendirilmesi, hayvancılığımızın geliştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Hayvanların doğumundan ölüme kadar sürü yönetimi elemanına büyük sorumluluklar düşmekte olup, sürü yönetiminde aktif rol üstlenen sürü yönetimi elemanının eğitilmesi suretiyle uygulamada karşılaştıkları sorunların çözümü için kendilerine yetenek kazandırılması önemli bir yer tutmaktadır. Projeye; halen sürü yönetimi elemanlığı yapan veya sürü yönetim faaliyetlerini gerçekleştirecek eleman olmaya aday, sosyal güvence kapsamına alınma niteliklerine sahip, okuma ve yazma bilen veya en az ilkokul mezunu olan, bedenen sağlıklı ve eğitim konularına ilgi ve ihtiyaç duyan kişiler ile küçükbaş hayvan yetiştiricileri başvurabilirler.

Üç haftalık eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan sürü yönetimi elemanı adaylarına MEB tarafından onaylı sertifika verilecektir.  Sertifikalı sürü yönetimi elemanını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere 2014 yılı içerisinde bakanlık tarafından yıllık 8.000,00 TL ye kadar teşvik amaçlı destek verilmesi planlanmaktadır.

Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesine ise; Kırsal kesimde, özellikle tarım sektöründe yaşayan işsiz (isteğe bağlı sigortalılar işsiz olmak kaydıyla) en az ilkokul mezunu, 15-40 yaş arasında, tarımsal üretimin içinde ve gönüllülük esasına uyan kişiler başvurabilecektir. Bakanlığımızca verilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında verilen Makine ve Ekipman Desteklerinden yararlanma kriterleri içerisine genç çiftçilerin eğitimine katılmış olanlara proje hazırlamaları durumunda ek puan verilmesi uygulaması bulunmaktadır.

Her iki proje için İŞKUR eğitime katılacak kursiyerlere; her yıl belirlenen miktarda her bir fiili kurs günü için kursiyer zaruri ödemesi yapılması ve eğitimlere katılan kursiyerler için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken sigorta primi, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta prim giderlerini karşılayacaktır