Bayburt’un Baksı Köyü’nün ilerisine kurulan Baksı Müzesi önceki akşam Fransa’da Strasbourg şehrinde Palais Rohan’da düzenlenen bir ödül töreniyle Avrupa Parlamenter Meclisi tarafından verilen 2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü kazandı.
‘14 senenin bir özeti’
22 ülkeden ödül için başvuruda bulunan 37 müzeyi geride bırakan Baksı Müzesi, ödülün simgesi olan Joan Miro’nun bronz heykelciğini bir yıl süresince müzede sergilemek üzere Türkiye’ye getirdi.
Ödül töreninde konuşma yapan Avrupa Müze Forumu Başkanı Goranka Horjan, “Ödülün bu yıl Baksı Müzesi’ne verilmesi bir müzenin, usta elinden çıkma güzel bir bina olmasından çok daha fazla anlam ifade ettiğini gösterdi. Baksı Müzesi çevresindeki insanlarla yapılan bir müze olmasıyla önemli” dedi. Hüsamettin Koçan ise ödül töreni sonrası yaptığımız konuşmada, “Baksı projesi hiçbir zaman akli, soğukkanlı bir proje olmadı. Ödül meselesini de hiç düşünmemiştim. Belki düşünsem bu kadar samimi olmazdı” dedi. Koçan, ödülün bir vicdan meselesi olarak algılanması gerektiğini de dile getirdi: “Bazı projelerin vicdanları vardır. Ödülü aldığımızda kendi kendime ‘Bu vicdan diğer vicdanlara ulaşabiliyor demek ki’ dedim. Bu ödül bizim müzenin değil vicdanın ve samimiyetin ödülüdür.”

Miro sergisi hazırlanacak
Koçan, ödül sebebiyle müzede bir yıl ağırlayacağı Miro heykeli vesilesiyle haziran ayında yaklaşık 20 sanatçının katılımıyla ‘Miro’ya Açılan Heykelli Yol’ başlıklı bir de sergi düzenleyeceklerini açıkladı.