O SOSYAL VE RENKLİ KİŞİLİĞİYLE BİR BAYBURT SEVDALISI

Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı yönetim kurulu üyesi, Seda Kimya Yönetim Kurulu başkanı ve Sakızlı(Cilara) köyü dernek başkanı Rahmani Taş’la söyleşi.
Ali SEVER
Bize kendinizden ve özgeçmişinizden bahsedermisiniz?
1957 yılında Bayburt’un Sakızlı(Cilara) köyünde dünyaya gelmişim. İlkokulu köyümde ortaokul Bayburt ortaokulunda okuduktan sonra giriş sınavlarında birinci olduğum Bayburt Endüstri Meslek Lisesi torna tesviye bölümünde yine birincilikle mezun oldum. Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat fakültesine kazanmama rağmen o dönemde ülkemizin tamamına hakim olan terör olaylarından dolayı okumaya gidemedim.
İş hayatına ne zaman atıldınız ve yaptığınız işle ilgili bize bilgi verirmisiniz?
İstanbul’a yerleştikten sonra Türkiye’nin en önemli Ticaret okullarından birisi olduğunu düşündüğüm Tahta Kalede kimya sektörü ile tanıştım ve bu alanda bir anlamda ihtisasımı yaptım. Gerekli tecrübe ve mesleki bilgi birikimimi tamamladıktan sonra kardeşim Davut Taş eşim ve kızlarımın ortak olduğu Seda Kimyayı kurduk. Metal düğme, toka, fermuar, kapı kolları, armatür gibi metal aksesuarların dayanıklılığını sağlayan kimyasal ham maddelerin ticaretini yapıyoruz. Krom, bakır, nikel, prinç, gümüş, altın gibi kimyasallar ithal edip pazarlıyoruz. Seda Kimya Türkiye genelinde tanınan bir kuruluş İstanbul, İzmir, Bursa ve Manisa gibi pek çok farklı ilde çok sayıda kuruluşlarla çalışıyoruz.
İş hayatına atılmak isteyen gençlerimize neler tavsiye edersiniz?
Genç girişimci kardeşlerime en önemli tavsiyem sabırlı olmaları ve asla helal kazanç dairelerinden ayrılmamalıdır. Popüler kültür insanları kısa yoldan para kazanamaya teşvik ediyor. Toplumda ‘’başarıya giden her yol mubahtır’’ mantığı hakim olmuş durumda. Bu gerek insanlık gerekse de ülkemiz için büyük bir yıkımdır. İnsanlar için para bir araç olmaktan çıkıp amaç olmaya başlamıştır. Unutmayalım ki yaşadığımız dünyada misafiriz. Nice zenginler vadeleri yettiğinde gittiler de bir tek çöp dahi götüremediler yani özünde asla sahip olamayacağız maddesel zenginlikler için bizleri her iki cihanda da huzura eriştirecek olan manevi zenginliklerden vazgeçmenin hiçbir anlamı yoktur.  Bu yüzden genç kardeşlerimiz sabırlı ve işlerin zamanlarının gereklerini göz önünde bulundurarak yapmalıdırlar. Dünya büyük bir hızla gelişiyor iş yaptığınızda şehrinizde ki ve ülkenizdeki firmalarla değil dünya genelinde bütün kuruluşlarda rekabet ediyorsunuz. Bilgi birikiminin tam olması ve sürekli kendinizi yenilenmelisiniz. Kardeşlerimde kendileri ve işleri geliştirmek için sürekli araştırmalı, öğrenmeli insan yaptıklarının karşılığını mutlaka alır. İyi şeyler yapalım ki karşılığı da iyi olsun.
Bize vakıftaki görevinizi anlatırmısınız?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Sivil toplum kuruluşları günümüzde her zamankinden daha büyük bir öneme haizdirler. Dünya üzerinde gerek sosyal gerekse ekonomik ve politik gelişiminde belirleyici etkenler haline gelmiş olan sivil toplum kuruluşlarını bu gelişimine ülkemizin kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu anlamda Bayburt ve Bayburtluya hizmet amacı ile vücuda getirilmiş olan bütün sivil toplum kuruluşlarımızın ufkunu genişletmesi yeni vizyonlar oluşturması kaçınılmazdır. Bayburt Vakfı bu vizyona sahip, yürüttüğü faaliyetler ile Bayburtlunun kişisel gelişimi ve bölge olarak kalkınmamızın arkasındaki önemli güçlerden birisidir. Ben Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı dışında çok sayıda ticari ve sosyal sivil toplum kuruluşlarında görev yapıyorum. Görev teklif edilen her kurumda aradığım özellik geleceğe dönük çalışmaların olması ve hizmet ettiği toplumun ufkunu genişletecek bilgi ve beceriyi bünyesinde bulundurmasıdır. Vakfımızda bu özelliklere haiz bir kuruluştur. Bu kuruluş içersinde görev alıp insanımıza faydalı çalışmalara bir nebzede olsa katkıda bulunmayı topluma, doğup büyüdüğüm topraklara ve hemşehrilerime karşı bir borç bildim ve Vakıf yönetim kurulu üyesi oldum.
Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet vakfının yapmış olduğu hizmetlerle ilgili bize bilgi verirmisiniz?
Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet vakfının en önemli hizmetlerinin başında, 4 yıllık devlet üniversitesini kazanmış sadece Bayburtlu olan başarılı öğrencilere burslar veriyor. Vakfımıza 2000’e yakın Bayburtlu öğrencilerimiz tarafından müracaat oluyor biz buradan ancak 700 kişiye burs verebiliyoruz. Burs komisyonumuz seçmelerle alakalı çalışmaları yapıyor ayrıca komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesiyim de. Son 10 yıldır artarak burslarımızı öğrencilerimize veriyoruz.
Bunun yanın da Bayburt’un bütün köylerine yaklaşık 20.000 civarındaki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine bu sene kitaplar götürdük.  Aydıntepe’de o zamanın kaymakamı Kemal Şahin bey bize çok güzel bir programla beraber lisede bir ikramda bulundular. Daha başka yapacağımız bir şey varmı diye sorduğumuzda kaymakam Kemal Şahin bey’e,‘’bir liseye ihtiyacı olduklarını söyledi. Bu çevredeki okuyan öğrencilerimizi istihdam edemiyoruz Bayburt’a gidiyorlar buda beni çok üzüyor. Buraya 8 derslikli ek bir lise binası yaptığımızda şuanda çevremizde olan hiçbir talebe Bayburt’a gitmeden burada eğitimini ve öğrenimini görebilecektirler’’ dedi. Bizde Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet vakfı olarak yönetim kurulumuz ve kurucu meclis üyeleri orada hazır bulunuyorduk ağabeylerimizle sözünü verdik sorumluluğu Rahmani Taş olarak üzerime aldım ve aradan 1 hafta sonra taahhüdümüzü yerine getirdik. Lisemiz yapıldı ve bitti 3 yıldır da eğitim vermeye devam ediyor okuyan öğrencilere de başarılar diliyorum.
Şu ana kadar vakıf tahminen ne kadar talebe okuttu ve okuyan talebelerinizden mevki makam sahibi olanlardan vakıftaki talebelere burs verenler varmı?
Öncelikle karşılıksız ve beklentisiz öğrencilerimize burs veriyoruz. Biz sadece yerel bir hizmeti yerel insanlara yapıyoruz. Bugüne kadar tahminim vakfımız 2500 mezun vermiştir ve hali hazırda da 700 öğrenciye de burs vermektedir. Mezun ettiğimizin öğrencilerimiz arasından burs verenler oldu. Aldıkları burslardan dolayı çok sayıda öğrencilerimiz teşekkürlerini bize e-mail yoluyla bildirdiler. Bundan 4 sene önce Polat Rönesans hotel de bir gece düzenlerken burs alıp mezun olmuş Çımağıl köylü bir kızımıza gecenin organizasyonu vermişiz bilmeden. Bizim oradaki onurumuzu ve gururumuzu tavan yaptırdı ve muhteşem bir gece düzenledi. Mükemmel de bir konuşma yaparak oradaki bütün insanlarımızı duygulandırdı ve orada bulunan 1000 tane seçkin Bayburtlu insanımız kendisini ayakta alkışladı. Burs verdiğimizi hiçbir Bayburtlu evladımızdan beklentimiz yoktur tek isteğimiz var oda vatanımıza, milletimize, insalığa ve İslam alemine hayırlı birer evlat olmalarıdır.
Bayburt ve köyleri adına vakfımız ve yüzden fazla köy derneklerimiz var. Siz de sosyal içerikli bir insansınız, başta vakıf olmak üzere derneklerde dâhil amaçlarına uygun hizmetler yapıyorlar mı bu konuda sizin fikirlerinizi alabilirmiyiz?
Ben inanıyorum ki her Bayburtlu onurlu bir insandır. Ama bilmeden hata yapıyor olabilir veya yaptıklarının hata ve yanlış olduğunu bilmeyebilir bu şekilde bilmeden yanlış yapan Bayburtlu kardeşlerimiz var. Her insan hata yapabilir önemli olan hatalarımızı tekrarlamamaktır. Şuanda Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı ben inanıyorum ki Bayburtluları onurlu bir şekilde temsil ediyor. Eğer hatalarımız, kusurlarımız varsa uyarılmaya da kapılarımız her zaman açık. Bayburt köy dernekleri vazifelerini yapmaya çalışıyorlar onlara söyleyecek hiçbir lafım yok. Ama özelikle 10-15 tane Bayburt’un direk ismini almış derneklerde başkanlarının vizyon sahibi, bir akademisyenin, bir profesörün veya sektöründe çok ciddi iş adamlarının bu derneklerde başkan olmalarından yanayım. Az olsun benim olsun intibadı veren başkanlarımız var maalesef bundan kaçarsak çok iyi şeyler olacağını düşünüyorum. Bundan kaçmanın yolu da Türkiye Bayburtlular Federasyonuna başvurmak. Bu federasyonun bildiğim kadarıyla 13 tane üyesi var bu üyelerden bir tanesi de Sakızlı(Cilara) köyü olarak biziz. Federasyon şuanda Yalova’da faaliyet gösteriyor ama çok parçalanmışlıktan dolayı fazla öne çıkamadı, çıkarmakta istemedik. Çünkü bir oluşum içersinde bazı dernek başkanlarıyla görüşüldü zannedersem İstanbul’da ki 15 dernek başkanıyla bir araya gelinerek bu derneklerimizi önce Türkiye Bayburtlular Federasyonuna üye yapıp ondan sonra da bir genel kurulla federasyonun merkezini İstanbul’a alıp inşallah bu dağınıklığı Türkiye Bayburtlular Federasyonu aracılığıyla giderilir diye düşünüyorum. Az olsun benim olsun zihniyetinden çıkıp, çok olsun bütün Bayburtluların olsun zihniyetini kazanmalıyız.
Sayın başkanım siz aynı zamanda da köyünüzün dernek başkanlığını yapmaktasınız, bize Sakızlı köyü derneğinin sosyal faaliyetleri hakkında bilgi verirmisiniz?
Derneğimiz kuruluşu 1960`lı yıllara dayanan, örnek bir maziye sahip olup, resmi kişiliğine 1997 yılında kavuşmuştur. Geçmiş yıllarında büyüklerimizin yoğun gayretleri ile temeli atılan dernek çalışmaları, o zamanın imkânları ile başarılı sayılacak bir dernekçilik örneği sergilemiş olup bugünkü BAYSAKDER markasının ortaya çıkmasına vesile olmuşturlar.
1980 ihtilalından sonra tüm demekler kapatılmış olup, hemşehrilerimiz kendi aralarındaki bağı hiçbir şekilde koparmadan faaliyetlerine devam etmişlerdir. Ta ki 1997 yılına gelindiğinde bir derneğin olması ihtiyacını hisseden BAYSAKDER kurucu üyeleri köyümüzün derneğini kurmuşlardır.
Dernek merkezimiz İstanbul’un Bağcılar Yıldıztepe mahallesinde bulunmakta olup mülkiyeti de demeğimize aittir.
Geçen bu 13 yıllık süreçte günün şartlarına göre köylümüze hizmet ve dernek olmanın sorumluluğu gereği birçok faaliyet altına imza atmış olan BAYSAKDER, günün şartlarına ayak uydurma ve bu nimetleri mensubu olduğu üyelerine, dolayısı ile milletine ve vatanına sunmaktadır.
Bu güne geldiğimizde 850`nin üzerinde kayıtlı üyesi ile yaptığı faaliyetleri ile de ön plana çıkmaktayız.
Bu faaliyetlerimizden bahsetmek gerekirse, köy derneklerinin asli görevlerinden olan, mensup olduğu topluluk üyeleri arasında ki birlik, beraberlik ve dayanışma için yapılması öncelikli olan faaliyetlere önem verilmiş olup, bu anlamda yıllık geleneksel hale gelen pikniklerimiz, gençlerimizin birbirini tanıması ve kaynaşmaları için futbol turnuvalarına katılımlarımız, iftar yemeklerimiz, ecdadı yâd etmek ve çocuklarımıza geçmişimizle ilgili kahramanlık mekânları olan Çanakkale gezilerimiz, Hadis yarışmalarımız, Mevlid-i Şerif programlarımız, Vefat eden üyelerimize ait cenaze hizmetleri, belirli periyotlarda geniş katılımlı istişare toplantıları vb. hizmetlerimizin yanında BAYSAKDER markasının profesyonel ve kurumsal anlamda işleyişi için yapılmış çalışmalarımız bulunmaktadır. Bunlara da kısaca değinmek gerekirse, Merkezi Yalova’da bulunan BAYBURTLULAR federasyonu üyeliği, Sanal platforma yer almak adına internet sitesi, dernek yönetim organizasyonu içerisinde komisyonlar kurulması gibi çalışmalarımız olmuştur.
Bu anlamda, MİSYONUMUZ olarak kendimize, Yöremizden İstanbul`a gelip burada yaşamaya çalışan Sakızlı-Cilara`lıların bir araya gelmesini sağlamak, tek bir birey olarak üstesinden gelemeyecekleri sorunların çözülmesini sağlamak, kültürel ve sanatsal olarak ihtiyaçlarını gidermek, çeşitli etkinliklerle insanların birbirini tanımasını ve kaynaşmasını sağlamaktır. Yavaş yavaş yozlaşmaya çalıştırılan gençlerimizi spor, sanatsal etkinliklerle bir araya toplamak, geleceklerine örf ve ananelerine sahip çıkmalarını sağlamak ve yaşatmak amacıyla çalışmaktayız.
Son olarak bütün Bayburtlulara gazetemiz aracılığıyla neler söylemek istersiniz?
Yapmış olduğunuz bu zor vazifeden dolayı ilk önce Bayburt Gündem Gazetesine teşekkür ediyorum. Bir Bayburtlu olarak Bayburtluların birlikten, beraberlikten, hoşgörüden ve iyimserlikten yana tavırlarına ve de tepkilerini koymalarını istiyorum. Hatalarımız ve yanlışlarımız olabilir bunun için birbirimizin açık kapısını aramaktansa Bayburtluya yakışır bir insan olalım hiçbir şeyin peşinde olmadan kendi egolarımızı tatmin etmekten kaçınalım.