YILDIRIM INSAAT BELDEMIZE BÜYÜK ÇAPTA BIR YATIRIM YAPMAYI DÜSÜNÜYOR
Sayin baskanim öncelikle sizi taniyabilirmiyiz?
1965 yilinda Çayiryolun da dogdum. Ögrenimimin ilkokulunu köyümde orta 1’e ve orta 2’ye Bayburt Imam Hatip lisesinde daha sonra Erzurum’da yatili kuran kursunda orta ögrenimimi bitirdim. Çiftçilik ve hayvancilikla ugrasiyorum. Köyümüz belde olduktan sonra 2.dönem seçimlerinde halkimizin teveccühüyle baskanliga seçildim. Suanda 3.dönemin baskanligi yapmaktayim. Evli ve 3 çocuk babasiyim.
Bize Çayiryolunu anlatirmisiniz?
Çayiryolu Bayburt’un çok eski tarihi yerlerinden biridir. 1438 yilinda buyana Kutlubey adinda bir camimiz vardir, onarilip tamir ettirilmistir. Buranin sinoriye sehri oldugu söylenmektedir. Büyük bir köyüz ancak göç nedeniyle nüfusumuz yaklasik 529 civarindadir. Belediyemiz nüfus az oldugu için zor durumda.
Beldenizin altyapiyla ilgili bir sorunu varmi?
2.dönemdir belediye baskanligini yapiyorum. Ilk dönemimizde tamamen bütün altyapiyla ilgili sorunlarimizi çözdük. Yalniz bir pusettik çukurumuz yok onu da bu dönemde yapariz demistik ancak ekonomik güç yüzünden onu suanda yapmamiz biraz zor.
Beldenizde içme suyu problemi varmi?
Beldemizde içme suyu problemimiz yoktur. Köyümüzün sulari cazibe ve kuyu suyundan gelmektedir. Cazibe suyu yeterli gelmedigi zaman kuyu suyu devreye girmektedir. Samandirali sistemimizle yirmi bin nüfusa cevap verecek yeterince suyumuz var.
Beldenizin göç sorunu varmi?
Beldemizin en büyük sorunu göçün engellenememesi. Köyümüzde nüfusumuz hep yaslilardan olusuyor genç nüfus köyümüzde hiç yok. 529 nüfusa sahibiz bu sayida yaslilardan olusmaktadir.
Beldenizde geçim kaynagi neye dayanmaktadir?
Geçim kaynagimiz tarim ve hayvancilik fakat nüfusumuz yasli oldugundan bu isi yapamiyorlar. Traktörlere tarlalar ekilip biçiliyor. Disaridaki göç etmis genç nüfusumuza çogu tatlicilik sektöründe çalismaktadirlar.
Beldenize yazin gelen insanlarin sayisi fazlami?
Yazin beldemize gelen insanlarimizin sayisi çok fazla. Gelenlerin sayisi iki bin kisinin üzerindedir kesinlikle. Zaten köyümüzün nüfusuna kayitli bes binden fazla insanimiz var.
Köylüleriniz Istanbul’da tatlicilik yapiyorlar bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Istanbul’da tatli sektöründe olan çok fazla insanimiz var. Fakat insanlarimiz bir arada birlik beraberlik içerisinde olamadilar. Bu yüzdende çok büyük firmalarin yanlarina yaklasamadilar. Ama Seyidoglu,Güllüoglu gibi büyük firmalarda çalisan ustalarimiz var. Istanbul’da ki hemsehrilerimizin köye nazaran ekonomik durumlari daha iyi.
Istanbul’da yasayan hemsehrilerinizin köyünüze katkilari nelerdir?
Istanbul’da ki hemsehrilerimizin benden önceki dönemde köyümüze katkilari olmustur. Mesela makamimizin insaatinda yardimlari olmustur. Ama ben belediye baskanligi görevine geldikten sonra maddi manevi hiçbir desteklerini görmedim. Camimizin yakit ihtiyacini karsilayan 3-4 duyarli vatandaslarimizdan hariç. Bunlarin isimlerini de söyleyebilirim, Talat Yalatli, Israfil Okur, Selahattin Köroglu bunlarin haricinde bize yardimda bulunan kimse yoktur.
Imkânim olsa Çayiryoluna sunlari yapardim dediginiz neler var?
Daha önceki dönemde yarim kalan park çalismasi vardi biz bunu durdurduk. Imkânimiz oldugu dönemde hemen parkeleme olayina çok büyük önem verdik köyümüzü çamurdan ve pislikten kurtarmak için. Bir cadde hariç büyük ölçüde bütün caddelerimize parkelendirme çalismalarini yaptik. Sokaklarda yer yer yapildi maddi olanaklar nedeniyle. Çevre düzenlemesi bizim en büyük önem verdigimiz konulardan bir tanesi. Çayiryolunda dikili hiç agacimiz yok. Biz göreve geldigimizden buyana on bine yakin agaç diktik. Parkeleme olayindan sonra askiya aldigimiz parki yapmak istedim. Göç verme bizim köyümüze mahvetti. Bu yüzden is istihdami saglamak ve disarida yasayip durumu iyi olmayan insanlari buraya getirmeyi isterdim. Belediye olarak buna bütçemiz yok ama sahsi olarak Mahmut Yildirim köyümüze büyük çapta bir yatirim yapmayi düsünüyor. Bu vesile ile belki göçen vatandaslarimiz geri dönebilir. Yatirimiz alti tane fabrikadan olusacak. Yem, un, ayakkabi, mobilya, tekstil, altyapi ürünleri üretecek beton santrali,20 yatakli özel hastane, alisveris merkezi, otel spor kompleksleri ve özel kolej, fakülte binasi ve fakültede okuyacak ögrencilerin yurdu bu yatirimlarla ilgili çalismalar yapmayi planliyoruz. Mahmut Yildirim Hollanda’dan özel bir bankadan kredi alarak bu isi yapacagini söylüyor ve yüz bin TL miktarinda belediyemize bagista bulundu. Yoksa belediyemizin durum çok kötüydü. Birde yüz bin TL’lik bir masraf edik prefabrik bir ofis kurduk. Zemin Etüdünü yaptilar 17 tane kuyu vuruldu su seviyesini ölçmek için ve zeminin saglam oldugu göründü. Yapacaklari arazi Milli Emlak’a ait ve müracaat yapildi, suanda ihale asamasinda resmi prosedürler yerine geldikten sonra buranin satin alma islemi de gerçeklesecek.
Son olarak disariya göç eden hemsehrilerinize birlik ve beraberlik adina neler söylemek istersiniz?
Birlik ve beraberlik tabiî ki de çok güzel bir sey. Biz göreve geldigimiz günden buyana birlik ve beraberligi elde etme adina elimizden gelen çabayi saffettik. Bunu da her bayramda vatandaslarimizi belde konagindan toplayip yemek verme seklinde de çabalarimiz olmustur. Köydeki yasayan vatandaslarimiz arasinda bazi istisnalar hariç hiçbir problemimiz yok. Disarida yasayan dernek baskani ve yönetimiyle de bir problemimin oldugunu düsünmüyorum ama bir türlü buraya sicak bakamadilar. Birinci dönemi kazandigimiz da köyümüze geldiler ummadiklari sekilde karsilandiklarini gördüler ama ikinci dönemde arayip tebrik bile etmediler. Ben yinede her seye ragmen birlik ve beraberlik içerisinde olmamiz gerektigini söylüyorum. Birlik olarak Çayiryolunu bir yerlere tasiriz ancak.