Sayın Karaman tarafından basına yapılan söz konusu açıklamada 9 Şubat'ta yapılması planlanan fakat TOBB'un NACE Kodları ve meslek gruplandırmalarına ilişkin bazı Odaların yaptığı itiraz başvurusuyla ertelenen seçimler öncesinde BESOB'a kayıtlı üyelerin kaydının silindiği, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası'na geçiş yapıldığı iddia edilerek Oda yetkililerimizi zan altında bırakıcı ifadeler kullanılmış ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına Odamızda idari yürütmeyi temsilen Genel Sekreterliğimize cevap hakkı doğmuştur.

Son bir yılda Esnaf Odasından Ticaret Sanayi Odasına yaptırılan kayıt sayısı 5, seçim sürecinde sadece 3’tür…

Bayburt Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliği Başkanı Sayın Selahattin Karaman tarafından yapılan açıklama doğrultusunda Oda kayıtlarımızın incelenmesi sonucu seçim süreci de dâhil olmak üzere son bir yıllık süre içerisinde 5 işletmeninBESOB’dan kaydını sildirerek Odamıza kayıt yaptırdıklarıve daha da önemlisi seçim süreci içerisinde sadece 3 işletmenin Odamıza kaydedildiği bilgisini kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Bu rakamlar dışında bizim ESOB’dankendileri kaydını sildirmek sureti ile Odamıza geldiğini tespit edemediğimiz ama Sayın Karaman’ın tespit ettikleri işletmelere ait bir sayı var ise bu sayı ile birlikte bu işletmelerin yasal niteliklerini de kamuoyu ile paylaşmalarını rica ediyoruz. Seçim sürecinde 3 işletmenin ESOB’dan kaydını sildirerek Odamıza kayıt yaptırmasını sayı telaffuz etmeyerek sistematik bir çalışma ile ESOB üyelerinin Odaya transfer edildiği şeklinde lanse etmeyi doğru bir tutum olarak bulmuyoruz. Sayın Karaman’ın söz konusu açıklamasında verilen intiba ve kamuoyunda yaratılmak istenen algı ile bağdaşmayan bu sayıyı toplumun doğru bilgilendirilmesi ve kurumumuzun şeffaflık ilkeleri doğrultusunda kamuoyunun bilgisine sunuyor, bu bilgi ışığında Sayın Karaman’ın açıklaması hususundaki takdir ve değerlendirmeyiyine kamuoyuna bırakıyoruz.

Resen kayıt salahiyetimizi kullanmıyoruz

Diğer taraftan; gerek 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda gerekse de 213 sayılı Vergi Usul Kanununda esnaf ve tacir ayrımı net olarak yapılmış olup ilgili kanunlarda esnaf ve tacir ayrı ayrı tanımlamıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda esnaf tanımı ‘’ İster gezici olsun ister bir dükkanda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden çok bedeni çalışmasına dayanan ve geliri 11. Maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. ‘’ şeklindedir. Diğer yandan esnaf-tüccar ayrımını yapan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176’ncı maddesinde, tüccarlar, defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır. Buna göre; 1. sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre;2. sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Diğer bir deyişle esnaf tanımına girenlerin işletme hesabına göre, tacir tanımına girenlerin bilanço esasına göre defter tutmaları gerekmektedir. İlgili hükümlerden de anlaşılacağı üzere bilanço esasına göre defter tutanların Ticaret ve Sanayi Odalarına kaydı şart tutulmakta ve Ticaret ve Sanayi Odalarının bulundukları illerdeki Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliğine kayıtlı üyeler arasında bilanço esasına göre defter tutulan işletmeleri araştırmayla tespit ederek bu işletmeleri resen Ticaret ve Sanayi Odasına ve ticaret siciline kaydetmek yetkisi ve salahiyeti bulunmaktayken biz Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bayburt için yapılan çalışmalarda önemli bir ortak ve paydaşımız olarak gördüğümüz Bayburt Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliğinin üye kaybı yaşamaması ve Esnaf Sanatkârlar Odamızın kurumsal işleyişini sekteye uğratmamak için bugüne kadar böyle bir yola gitmedik.Bu yola gitmemiz halinde Odamıza üye olması gerekirken Bayburt Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliğine kaydının yapıldığı işletmelerin tespiti ile gereğinin yapılması durumunda ESOB’a üye olan önemli sayıda işletmeyi Odamıza kaydetmemiz mümkündü. Keza sırf Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin kredi desteklerinden yararlanabilmek için ESOB’a kayıt yaptıran onlarca işletmenin aslında tacir sıfatı taşıdığı gerçeğini de bu vesile ile hatırlatıyor, bu bağlamda takdiri yine kamuoyuna bırakıyoruz.

Sayın Başkan yanlış bilgilendiriliyor…

Sayın Karaman’ın açıklamasında imza attıkları bir diğer yanlış da Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliğinden kaydını sildirerek Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt yaptıran işletmelerin KOSGEB kredilerinden faydalanamayacağı şeklindeki beyanlarıdır. KOSGEB destekleri ve kredilerinden faydalanmanın temel şartı KOBİ tanımı içerisinde yer almaktır ve Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme tanımı bellidir. Diğer yandan 4 yıllık ısrarlı bir çalışmayla KOSGEB temsilciliğini Odamıza ve Bayburt’a kazandırarak Odamız üyesi olsun olmasın başvuruda bulunan tüm işletmelerin KOSGEB işlemlerini bedelsiz olarak yürütüyor önemli bir hizmet ifa ediyoruz. Şimdi hâlihazırda KOSGEB’in ilimizdeki yasal temsilciliğini yürüten Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinin teknik olarak KOSGEB kredilerinden faydalanamayacaklarını ileri sürmek eğer bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyorsa çokbüyük bir talihsizlikörneğidir.  Bizler sayın başkanın bu konuda da yanlış bilgilendirildiği kanaatindeyiz ve bu husustakideğerlendirmeyi de yine kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.

SonuçtaBayburt Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler gibi kamu hizmeti gören Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği yetkililerini bu tür açıklamalar yaparken daha dikkatli olmaya ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik açıklamalardan uzak durmaya davet ediyoruz. Şehrimizdeki ortak çalışma kültürü ile kurumsal işbirliğine zarar verecek, kurumları yöneten insanları zan altında bırakacak ve kurumlar arasında çatışma ortamı yaratacak demeçlerden sakınmanın kurumsal ve toplumsal sorumluluğun bir gereği olduğunu ve bu tür demeçlerin Bayburt’a zarar vermekten başka hiçbir sonuca hizmet etmeyeceğini de bu vesileyle önemle hatırlatır saygılar sunarız.