Başkan Polat, "Hiçbir konuda, bu güne kadar sunduğumuz proje veya sorun hakkında Başbakan bana 'öf' bile demedi."

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat düzenlediği basın toplantısında Bayburt Belediyesi ve kendisi hakkında yapılan anket sonuçlarını açıkladı.

Polat açıklamasında;

“ Benim hayatım öğretmenlikle geçti. Bazen hocalık yaptık, bazen vaizlik yaptık. Sosyal toplum kuruluşlarında görev aldık. Hayatımız boyunca aklımıza gelen, en doğru şeyi söylemeyi alışkanlık haline getirdik. Kafamızda ne varsa onu hemen ifade ettik, hiç bir şeyi gizlemedik. 18 sene öğretmelikte akla gelen doğruyu ya da cemaat karşısında akla gelen doğruyu hemen söylemeyi alışkanlık haline getiren bir insan, siyasete girse de aynı alışkanlığı, aynı psikolojiyi devam ettirir. Bende öyle devam ettim. Şimdiye kadar vatandaşlarımıza akla gelen doğruyu söyledim. Bazen tepki aldım, bazen eleştirildim ama bu şehrin faydasına olan ne varsa onu ifade ettim. Doğru gördüğüm ne varsa, doğru bildiğim ne varsa onu söyledim. Bu süreç içerisinde bazen olumlu durumlar yaşadık, bazen olumsuz durumlar yaşadık.

 Vatandaşlarımızdan gelen talepleri, belediyemizin imkânları doğrultusunda gerçekleştirmeye gayret ettik. Ve dönemimizin şuanda sonuna yaklaştık. Bu dönemi herkes ikiye bölüyor,  ben de ikiye böleyim. Bana göre dönem bir bütün ama özellikle hizmetlerimiz adına, alt yapı hizmetlerimiz adına ilk üç senemiz vardı, bu vatandaşımızı hem rahatsız etti hem de bizim siyasi trendimizi aşağı düşürdü. Ama son iki yılda yaptığımız hizmetlerimiz, vatandaşımız tarafından takdir edildi, bizim de siyasi trendimizi yukarı çıkardı. Özellikle son iki senede anket çalışmaları yaptık. Bu kısaca anketlerle alakalı bilgilendirme toplantısı olacak. Tabi biz de belediyemizin hizmetlerinin toplumda nasıl algılandığının tespitini gerek olarak toplumda vatandaşlarımızla karşılaştığımızda alıyoruz gerekse yaptırdığımız anketlerden alıyoruz. Bayburt'taki toplumsal yapımız, bir konuda gerçekten çok duyarlı. Hizmetin hemen hissedildiğini tespit ediyoruz. Hissedilen hizmetleri hemen tespit edip ona göre vatandaşımız tarafından duyarlılık gösterildiğini tespit ettik.

Ben özellikle bütün aday adayı arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bayburt'a hizmet etmekte ben de varım diyenleri tebrik etmekten takdir etmekten başka yapacak bir şeyimiz yoktur. Ve bugüne kadar Bayburt'taki siyasi hava belden aşağı vurarak yapılmadı. Ne kendi partimizin aday adayları ne de diğer partilerin adayları tamamen centilmenlik kuralları içerisinde, hatta vatandaşlarımız tarafından uçuk olarak kabul edilen projeleri ile ortaya çıkanlar da bir şeyler yapmanın heyecanı ile bu yarışa katılıyor. Ben her zaman şunu kabul ederim; Gerçekten her şey hayalle başlar. Hayalini kuramadığını dünyanın gerçeğini ortaya koyamazsınız. Bugün hayal ettiğiniz belki bugün ortaya konulmaz ama 50 sene sonranın insanları o hayali gerçekleştirebilir. Biz biraz da reel hayatı tartışmak zorundayız. Şuanda toplumun ihtiyaçları nedir ve biz şimdiye kadar hangi ihtiyaçları karşıladık, hangilerini yoluna koyduk? Ben özellikle son iki haftadan beri reklam panolarımızda Bayburt'un Altyapı Durum Raporunu astırdım. Bayburt'un şuandaki durumunu ortaya koyalım ki aday adaylarımız yapılmış bir şeyi vaat etmesinler. Yapılan bir şeyi vaat etmesinler ya da Bayburt'un ihtiyacı olmayan başka bir altyapı işini vaat etmesinler. Bir örnek verecek olursam; Bayburt'un su arıtma tesisine ihtiyacı yoktur. Bayburt'un şehir içi içme suyu şebekesi hattı şuanda ihale aşamasında. Bu iş bitirildiği zaman Bayburt'un suyu zaten kendiliğinden yumuşamış olacak. Bayburt'a şuanda 120 litre / saniye su veriyoruz. Hâlbuki Bayburt'a en fazla 60 litre / saniye su lazım. Bizim Masat'tan ve Helva'dan aldığımız suyun toplamı 60 litre / saniye. Birde Narkazanı'nın yukarısından gelen 10 litre / saniye suyumuz var. Yani Bayburt'un 70 litre / saniye suyu var. Kayıp ve kaçaklardan ötürü biz 120 litre / saniye su vermek zorunda kalıyoruz.
        Şehir içi şebeke hattını yaptığımız zaman zaten kayıp ve kaçakların önüne geçmiş olacağız. Bunun için Bayburt'a su arıtma tesisi yapmanın bir anlamı yok. Su arıtma tesisini isteseydik Su İsale Hattı ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığına yaptırırdık. Ama bunun bir kurulum maliyeti var, inşaat maliyeti var 5 Milyon TL civarında ve sonrasında aylık 100 Bin TL işletme maliyeti var. Peki, Bayburt bunu kaldırabilecek konumda mıdır? Ama ben işi bilen ve sorumluk sahibi bir idareci olarak eğer ilave su kaynaklarıyla ve aynı zamanda şebekeyi yenilediğimiz zaman su kendiliğinden çözülecekse başka bir şeylerin peşine düşmenin bir anlamı yoktur.

Kamuoyunu bir konuda doğru bilgilendirmek gerekiyor. Kimse kimseyi karalamadan bu süreç gidiyor ama hemen hemen her aday şunu söylüyor; Hacı Ali Polat varsa biz yokuz. Sen varsan biz devam etmek istemiyoruz. Yâda siyasi konjüktür gereği biz aday olduk. Ya da başkanla ilgili yapılan anketler çok düşük çıktığı için Başbakan bir daha başkanı devam ettirmez biz de aday olduk. Şimdi asıl bu yanılgılara cevap vermek istiyorum ki, kamuoyunu bu konuda aydınlatalım. Yani çok net konuşmak lazım. Doğruyu dobra dobra konuşmak gerekiyor.

 Göreve başladığım 2009 yılından beri her yıl en az 12 kere olmak üzere İl Başkanları Toplantısı'nda Sayın Başbakanımızla karşılaşıyoruz. Belki Başbakanımıza bugüne kadar 10 civarında soru sordum. Hiçbirisinde Başbakanımızdan olumsuz cevap almadım. Bunlardan en somutu da en son kendisinden Bayburt'un altyapısı konusunda yardım istedim ve 40 Milyon TL aldım. Kalkınma ajanslarına üretilen projelerle alakalı belediyemizin SGK' ya ve Vergi Dairesine borcu olduğu zaman proje üretemez engeli vardı bu konuyu aktardım ve hemen somut sonuç aldım. Kardeş şehirlerle alakalı bir sıkıntıyı kendisine arz ettim; Bizim kardeş şehrimiz olan Bursa'dan şimdiye kadar hiçbir şey görmediğimizi ve kardeş şehir uygulamasını inceleme istemiştim hemen anında orda basına kapalı bir ortamda Kadir Topbaş'ı kaldırdı, melik gökçek i kaldırdı, durumu sordu baktı ki durum benim dediğim gibi. İş sadece formalite hemen genel merkeze talimat verdi. Genel merkezden bize yazı geldi bu yazı çerçevesinde denildi ki kardeş şehir uygulamalarıyla alakalı yapmış olduğunuz bütün yazışmaların birer kopyalarını genel merkeze gönderin. Ve sizinde kardeş şehrimiz olan Bursa’yı değiştirdik Kayseri yaptık.

         Başbakanımız çok titiz çalışan birisi.
Kendisine soru soran adamı yazıyor. Soru soranın sorduğu soruyu yazıyor. Ve başbakan bakan başkan dinlemeden yeri geldiğin zaman da fırçalıyor. Ama bugüne kadar üç tanesini örnek olarak aktardığım hiç birinde başbakan bana of bile demedi. Sadece geçen senenin baharında yapılmış olan anketin sonucu bütün oranları da size söyleyeceğim merak edilen konular olduğu için. Saklımız gizlimiz kalmayacak. Bütün oranlarıyla birlikte geçen sene baharda yapılan ankette benim oranım %10,7 olarak çıktı. Şimdi baharda neden böyle çıktı hepiniz biliyorsunuz. Bahara yeni çıkmışsın yollar iyi değil kanalizasyonda sıkıntı var suda sıkıntı var. Doğalgazın kalıntıları hala devam ediyor. Yollarda geçen sene ve bu sene yaptığımız çalışmalar yapılmadı. Kaldırımlarda bir yenileme çalışmaları yapılmadı. Ortaya koyduğumuz Kadıoğlu Parkı’dır, Yenişehir Parkı’dır. Yani geçen sene ortaya koyduğumuz performans bu sene olmadığı için vatandaş bize direk  %10,7 oy vermiş. Aldım öptüm başıma koydum. Başbakanda bana dedi ki başkan bu Bayburt’a yakışmıyor. Bayburt’ta bizim oranımız böyle değil. Daha iyi çalışman lazım. Şimdi sizde biliyorsunuz bu yaşadığımız olaylar bize enerji verdi. Daha sonra bir arsa sattık bu arsa bilgimizi becerimizi tecrübemizi ortaya koydu. Hem paramızı elimize geçirdik hem kardeş kuruluşlarıyla ilişkilerimizi yeniden gözden geçirdik.

 Ondan sonra başlattığımız yoğun çalışma temposu bizim trendimizi adım adım yükseltti nerden nereye geldik kaç tane basamak atlattık hepsini söyleyeceğim. %10,7 den başlayan süreç, sonraki süreçte %25 e çıktı, sonraki süreçte şu araştırmaya göre %33,4 e çıktı. Ve en son size dağıttığımız ankette de %45,1’e çıktı. Memnuniyet araştırması olarak da bunu da dağıttırıyorum size. Şu anda vatandaşın %60 ı %70 i belediye hizmetinden ve belediye başkanından 3/2 oranında memnun. Öncelikle bu konuda nasıl 2012 öncesi yapılan ankette beni cezalandırdı öptüm başıma koyduysam. Bugünde yapılan çalışmalar sonucunda beni %45,1 e çıkaran vatandaşlarıma da ya da memnuniyeti %60- 70 e çıkaran hemşerilerime çok teşekkür ediyorum. Gerçekten toplum organik bir yapı dokunduğunu hissediyor. Dokunuyorsun dokunduruyor. Uzak duruyorsun uzak durduruyor. Uzak durduğun zaman %10,7 diyor. Dokunduğun zaman diyor ki %45. Bizim seçilme oranımızı da söyleyeyim: %34,9 la biz Bayburt’ta belediye’yi almıştık bildiğimiz. Şimdi ben bu anket sonuçlarının ikisini de size vereceğim. Ve istediğiniz sayfayı kontrol edebilirsiniz.

 Şunu ifade edeyim: Anket uluslararası normlara uygun yapılmalı. Anket kaç kişi üzerinde uygulandı. Telefon anketimidir, yüz anketimidir. Değerlendirmeler hangi usule göre yapıldı. Ve bunun bir markası vardır. Genel ulusal bir marka bunu herkes de biliyor. Şunu ifade edeyim; kim size bir anket sonucu söylerse belgesini isteyin, hangi marka yaptı diye sorun. Bunun İSO su ve TSE si var mı? Ve kaç kişi üzerinde yapıldı. Hangi metot uygulandı. Yoksa ben şimdi basına söylerim ki bir anket çalışması yazın, dört tane A4 kâğıdına yazın çizin diyin ki H.Ali Polat %80 ile bu toplumda bir daha isteniyor. Evrakları size dağıtırım sizde zaten inanmasınız böyle bir dağıtıma sorarsınız bunu kim yaptı. Ben bu açıklamayı size yapmayı uygun gördüm. Gerisini anket çalışmalarında bulacaksınız.

Bir de şunu ifade edeyim;
Ayın 16’sında akşam bir GALA programımız var. Gazi Şehir Bayburt belgeseli hazırlattık. Üç cd den oluşuyor. 85-90’dklık bir film. Bayburt’un geçmişini bugününü belgeselleştirmek istedik. Özellikle bir şeyin sıkıntısını hep yaşadım Bayburt Bayburt’ta yaşandığından daha çok Bayburt’un dışarıda yaşanıyor. Diyoruz ya %10 u Bayburt’ta %90’ı dışarıda yaşıyor. Ve dışarıda yaşayan Bayburtlularımızın ciddi manada bir STK’ laşması söz konusu. Bunlarda programlar yapıyorlar. Programlardan önce bize diyorlar ki başkanım bize Bayburt’la alakalı bir cd gönder. Biz ne yapıyorduk; Bizim zamanımızda yapılmış veya bizden sonra çekilmiş amatör CD’leri gönderiyorduk. Ama şimdi bunu artık amatörlükten çıkardık. Kendisini kabul etmiş yapımcı ve yönetmen Halil Demirci’ ye yaptırdığımız o cdleri bizden isteyen bütün STK’lara bundan sonra göndereceğiz.

 Cdyi izlerken yeteri kadar bilgilendirme alacağız, Yeri gelip güleceğiz, yeri gelip türkü dinleyeceğiz, yeri gelip özellikle 1916-18 yıllarında bu topraklarda yaşayan anıları izleyip ağlayacağız. Gerçekten duygu yüklü, kültür yüklü, bir cd oldu. 16’sında ben sizi zaten çağıracağım. Onun dışında birde artık metotları değiştirmek gerekiyor diyerek harekete geçtik biz. Bayburt’ta 4,5 yıldır belediyenin yapmış olduğu hizmetleri bu şekilde CD-DVD haline getirdik. Bunları da vatandaşımıza dağıtacağız. Dergilerimize bazen bakıyorlar bazen bakmıyorlar ama CD’yi, DVD’yi izleyenler daha çok oluyor. Hangisini izliyorlarsa hangisini okuyorlarsa vatandaşımız yaptıklarımızı yeter ki takip etsin. Yapamadıklarımızı bize aktarsın diye düşünüyorum.”