Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Azerbaycan’da bugün yapılacak (9 Ekim) yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türk Konseyi gözlemci heyetinde yer aldı.

Gözlemci heyeti 9 Ekim 2013 tarihindeki Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözlemcilik yapacak.

Seçimlerin demokratik olacağına inandığını söyleyen Milletvekili Özbek, Azerbaycan’daki gözlemcilerin genel sayısının 52 bin uluslararası gözlemcilerin sayısının ise yaklaşık bin 400 olduğunu belirtti. 5 milyon 145 bin kişiden fazla seçmenin, 5 bin 492 seçim merkezinde oy kullanacağını bildirin Milletvekili Özbek 6 Ekim’den beri Azerbaycan’da farklı aktivasyonlara katıldığını söyledi.

Azerbaycan’da Azerbaycan Milli Meclis Genel Kurulu Meclis başkanı Oktay Esedov’u ziyaret ettiklerini, genel kurulu gezdiklerini aktaran Milletvekili Özbek, "Burada da Bayburtlu hemşerilerimle buluştum. Ulaşabildiğim buradaki Bayburtlular ile kahvaltıda bir araya geldim. Azerbaycan’ın tarihi yerlerini gezdik. Caddelerde vatandaşın seçim değerlendirmelerini dinledik. 20 parlamenter arkadaşlarla görevlendirdiğimiz çalışmalarımızı bir rapor halinde sunacağız. Azerbaycan seçimlerinin kardeş ülke Azerbaycan’a hayırlı olmasını temenni ediyorum. Güzel kazanımları olan bir seçim geçirmelerini temenni ediyorum. "dedi.

Azerbaycan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri, Azerbaycan halkının gelecek beş yılını belirleyecek önemli bir sürecin başlangıcı olarak görünüyor. Heyetin Azerbaycan’da ki görev ve yoğun temaslarının ardından 10 Ekimde yurda döneceği öğrenildi.

10 adayın yarışacağı seçimlerde en favori aday mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iken, muhalefetin yeni oluşturduğu ve Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hasanlı da güçlü adaylardan biri.

Aliyev’in karşısında, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade, Birleşik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, Muasır Müsavat Partisi Genel Başkanı Hafız Hacıyev, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Araz Alizadev, Demokrat Parti Başkanı Serdar Celaloğlu, Milli Diriliş Harekatı Partisi Genel Başkanı Ferec Guliyev, Milletvekili Zahit Oruç ve Adalet Partisi Başkanı İlyas İsmayılov da yarışacak.

Uzmanlar, seçimlerin aslında İlham Aliyev ve Cemil Hasanlı arasında gerçekleşeceğini belirtiyor.