Kop tünelinin yapılması hakkında Başbakana ve Ulaştırma bakanına teşekkürlerini belirtti.

Bünyamin özbek’in Meclis konuşması



KONUŞMANIN TAM METNİ:

Bayburt milletvekili Bünyamin Özbek. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Buyurunuz Sayın Özbek.

AK PARTİ GRUBU ADINA BÜNYAMİN ÖZBEK (Bayburt) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun 2013 yılı bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle sizleri saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime özellikle tütün mamullerinin insan ve toplum sağlığına zararlı olduğunu hatırlatmakla başlamak istiyorum.

Hükûmetimiz döneminde sigaranın zararlarından korunmaya yönelik birçok tedbirler alınmıştır. 2008 yılında 4207 sayılı Kanun'da değişiklik yapan…

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bünyamin, bırak bunları sen, Kop'tan bahset, Kop'tan, Kop Tüneli'nden bahset.

BÜNYAMİN ÖZBEK (Devamla) - …5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun sizlerin oylarıyla kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Pasif içicileri korumaya yönelik dumansız bir Türkiye oluşturmak adına, 19 Temmuz 2009 tarihinde Türkiye'de tüm kapalı alanların dumansız hâle getirilmesi sağlanmıştır. Bunun neticesinde, 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında yüzde 33,4 iken…

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bayburtlular Kop'u istiyor Bünyamin, bırak onu sen, Kop'tan bahset.

BÜNYAMİN ÖZBEK (Devamla) …bu oran 2012 yılında yüzde 27,1'e gerilemiştir. 2008 yılına göre yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bırakmış, kapalı alanlarda sigara dumanına pasif maruziyet yüzde 60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı yüzde 35 azalmıştır. Tütünle mücadelede ülkemiz dünyada başarılı ilk 4 ülke arasında yer almıştır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; diğer yandan, tarımı kalkındırmadan ülkenin kalkınmasının mümkün olmayacağı anlayışıyla, tarımda kalkınma hamlesine gidildiğinden, burada altını çizmek isterim ki tarımsal kalkınma hamlesi doğrultusunda, bütçe içerisinden çiftçilerimize karşılıksız olarak dağıtılan tarımsal destek miktarı 2002 yılında 1,9 milyar TL iken, 2012 yılında 6,5 milyar TL olmuştur. Tarımdaki bu kalkınma hamlesi ilimize çok daha net bir şekilde yansımış olup son on yılda Bayburt çiftçilerine toplam 73 milyon 200 bin Türk lirası üretim desteği ödenmiştir.

Diğer yandan, dün Sayın Başbakanımız tarafından açılan Demirözü Barajı ile yaklaşık 11.260 hektar tarım arazisi suya kavuşmuş olacaktır. Yine, Demirözü Barajı sulama sahasını da içerisine alacak şekilde, 16 köyü kapsayan yaklaşık 20 bin hektarlık alanın arazi toplulaştırma ihalesi yapılarak toplulaştırma çalışmaları başlamıştır.

Çiftçilerimiz faiz yükü altında ezilmekten kurtarılmış olup Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla, çiftçilerimize, hayvancılık ve sulama yatırımları için yedi yıla kadar vadeli, sıfır faizle kredi verilmektedir. Son on yılda ilimizdeki tarımsal kooperatiflere kullandırılan işletme ve yatırım kredileri tutarı 10 milyon TL'yi geçmiştir.

Şimdi, Haydar Bey Kop Tüneli'nden bahsediyor. Arkadaşlar, gerçekten bir hayalimiz vardı. Erzurum-Bayburt arasında ciddi bir dağ vardı. Burada özellikle kışları gidiş-gelişler çok zor oluyordu. Hayal ediyorduk, rüyasını bile göremiyorduk ama bugün gerçek oldu.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Hayırlı rüyalar!

BÜNYAMİN ÖZBEK (Devamla) - Sayın Başbakanımıza ve Ulaştırma Bakanımıza ve Karayolları bürokratlarına teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Rüyadan uyanmayın, devam edin rüyaya!

MUHARREM VARLI (Adana) - Helal olsun vallahi, iyi yetiştirmişsiniz!

BÜNYAMİN ÖZBEK (Devamla) - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, 4733 sayılı Kanun'la 2002 yılında, tütün ve alkol piyasalarını düzenlemek ve denetlemek üzere kurulmuştur.

Dünya pazar payında tütün üretimimiz önemli bir yere sahiptir. Şöyle ki dünyada şark tipi tütün üretiminde yüzde 28'lik pazar payıyla 1'nci sırada yer almaktayız. Ülkemiz için önemli bir ihracat ürünü olan şark tipi tütün 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 büyüyerek 378 milyon dolara ulaşmıştır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kurumun 2013 bütçesinin tütün mamulleri piyasasına izin gelirleri toplam 9 milyon 500 bin Türk lirasıdır, alkollü içkiler piyasası izin gelirleri 9 milyon Türk lirasıdır. Malların kullanılmaya veya faaliyette bulunmaya iznine ilişkin 38 milyon Türk lirası gelir tahsil edileceği tahmin edilmektedir.