TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Erkan AKÇAY

 MHP Manisa Milletvekili

            Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırım programı içerisinde etüt proje çalışmaları tamamlanan Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesi, Doğu Karadeniz bölgesi ile ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşim içinde olan Bayburt ili için büyük önem arz etmektedir. Söz konusu projenin Bayburt ilini dışarıda bırakarak değerlendirilmesi kamuoyunda projeye yönelik eleştirilere sebep olmuştur.

            Doğu Karadeniz’in demiryolu ile iç kesimlere bağlanmasına yönelik projelerin tarihi 1876-1909 yıllarına kadar gitmektedir. Bu dönemde hazırlanan projelerde en uygun güzergahın Saptıran ya da Erbaş üzerinden Bayburt Ovasına çıkılarak hattın Bayburt üzerinden Karadeniz Suyoluna bağlanması olarak belirlenmiştir.

            Cumhuriyetin ilk yıllarında hazırlanan projelerde de Saptıran-Bayburt ya da Erbaş-Bayburt hatları üzerinde durulmuştur.

            Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları Genel Müdürlüğünün 1983, 1997 ve 2009 yıllarında yaptırdığı çalışmalarda Bayburt ilinden geçen güzergâhlar kullanılmamıştır.

            Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesinde Bayburt’tan geçen güzergâhların kullanılması projenin ilk maliyetinde 2 milyar TL’ye kadar tasarruf sağlanabilecektir.


Buna göre;

1)     Erzincan-Trabzon Demiryolu Hattı Projesinde Bayburt ilinin yer almamasının sebebi nedir?

2)     Projenin mevcut halindeki maliyeti nedir?

3) Demiryolu hattının Bayburt’tan geçirilmesi halinde maliyetinin ne olacağına dair bir çalışmanız var mıdır?

4)     Projenin mevcut halinde demiryolu hattı üzerinde inşa edilecek köprü ve tünel sayısı nedir? Hattın Bayburt’tan geçirilmesi halinde hat üzerinde inşa edilecek köprü ve tünel sayısı ne olacaktır?

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim

 

Erkan AKÇAY

MHP Manisa Milletvekili

 

Kalkınma Bakanlığı Kamu Yatırımları Programına göre 2012 yılında Bayburt’a yapılan Ulaştırma-Haberleşme Yatırımı 381 bin TL’dir. Bayburt bu Ulaştırma-Haberleşme yatırımı ile 81 il arasında 79 uncu sıradadır.

Buna göre;

1)     2012 yılında gerçekleştirilen bu yatırımlar ile Bayburt’ta yürütülen yatırım ve projelerin 2012 yılı gerçekleşme oranı nedir?

2)     Bakanlığınızın 2013 yılı bütçesi ve iş programına göre Bayburt ili için planlanan yatırımlar nelerdir?

3)     2013 yılı mali yılı için Bakanlığınız bütçesinden Bayburt ilinde devam eden yatırımlar için ayrılan ödenek miktarı nedir? Bakanlığınızın Bayburt’taki yatırımları ne zaman bitirilecektir?

4)     Bayburt’taki yeni yatırımlarınız hangileridir ve bunlar için ayrılan ödenek miktarı nedir?

5)     2013 yıl sonu itibariyle Bayburt’taki yatırımlarınızın gerçekleşme oranı ne olacaktır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Erkan AKÇAY

 MHP Manisa Milletvekili

Mevcut yatırım teşvik sistemi 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile (Resmi Gazete yayın tarih ve sayısı: 19.06.2012/28328) yürürlüğe girmiştir.

            Bu sistemde yatırım teşvik bölgeleri Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE), 2011 sıralamasına göre 6 bölge olarak belirlenmiştir.

Bayburt ili SEGE 2011 sıralamasında 64 üncü sırada yer alarak 5 inci bölge yatırım teşvik alanı olarak belirlenmiştir.

Bayburt’un SEGE 2011 endeksi Bayburt ilinin sosyo-ekonomik durumunu kesinlikle yansıtmamaktadır. Örneğin, 2010 yılında Bayburt ilinin işsizlik oranı yüzde 4,7 olarak belirlenmiştir. Bayburt bu oran ile Türkiye’nin işsizlik oranı en düşük illerinden birisi olarak görülmektedir. Ancak Bayburt’un işsizlik oranındaki düşüklük istihdam yaratıcı yeni yatırımlardan değil, Bayburt’un yüksek düzeyde göç vermesinden kaynaklanmaktadır.

2000 yılında 97 bin 358 olan Bayburt nüfusu 2012’de yüzde 22,1 oranında düşerek 75 bin 797 olarak gerçekleşmiştir. 

Bayburt nüfusunun işsizlik nedeniyle göç etmesi kentin SEGE 2011 sıralamasını etkileyen değişkenlerde iyi bir durumdaymış gibi görünmesine neden olmuştur. Bayburt’un yatırım teşvik sisteminde 5 inci bölgede değerlendirilmesine neden olan bu haksız durum Bayburt’un aleyhine bir tablo ortaya koymaktadır. Bayburt’un kalkınmasına olumlu etkisi olabilecek özel sektör yatırımları da Bayburt’a gelmemektedir.

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Erkan AKÇAY

 MHP Manisa Milletvekili

            Bayburt ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan bir ilimizdir. Bayburt’ta çiftçilerimiz tarım ve hayvancılık alanlarında sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü için halihazırdaki araçlar kullanılmamaktadır.

            31 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı (2008-2012) kapsamındaki illerde en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli süt sığırcılığı işletmesi yatırımlarına, 2009-2012 yılları arasında hibe desteği sağlanması öngörülmüştür. Buna göre, bu illerde yatırım yapacaklara devlet yeni yatırımlarda inşaat maliyetinin yüzde 30’unu, damızlık gebe düve alımında yüzde 40, süt sağım ünitesi ve/veya soğutma tankı alımında ise yine yüzde 40 hibe desteği sağlayacaktır.

22 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki illere de aynı hibe destekleri verilmiştir. Böylece Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 25 il hayvancılık yatırımlarında özel destek kapsamına alınırken halkın en büyük geçim kaynağı hayvancılık olan Bayburt’un bu destek kapsamı dışında tutulması büyük bir adaletsizliktir.

Buna göre;

1)     Bayburtlu çiftçimiz hayvancılık alanında yeni yatırımlarda devletin sağlamış olduğu inşaat maliyetinin yüzde 30’u, damızlık gebe düve alımının yüzde 40’ı, süt sağım ünitesi ve/veya soğutma tankı alımının yüzde 40’ı tutarındaki desteklemelerden faydalanamamaktadır.  Bu adaletsizliği gidermek için bir çalışmanız var mıdır?