Açılış Konuşmasını yapan AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi”  21. yüzyıl ekonomide rekabet yüzyılıdır. Bu rekabetin temelini de kent ekonomileri oluşturmaktadır. Bu çerçevede AK Parti 81 ilde “Kent Ekonomileri Forumu” adı altında sivil nitelikli ve istişareye dayanan bir inisiyatif başlatmıştır. Bu vesile ile Kent Ekonomileri Forumuna hepiniz hoş geldiniz.

          Her kent kendi öz yeteneklerini keşfederek, sürdürülebilir bir kalkınma stratejisiyle diğer kentlerden farkını ortaya koymak durumundadır. Bu Forum, kentimizdeki siz değerli katılımcıların son derece önemli görüşlerini almak üzere düzenlenmektedir. Ümit ediyorum ki bu forum kentimize ivme kazandıracaktır.

           Bu forumlarda yapılacak tartışmalardan ortaya çıkacak görüşler ve önerilerin doğrudan hızlı bir biçimde karar alma mekanizmalarına iletilmesi hedeflenmektedir. Kentin ekonomik vizyonuna ve politik karar alıcılarına sağlayacağınız katkılar için tüm katılımcılara şimdiden teşekkür ediyoruz.

           Yaşanan çağda ülke ekonomilerinin sadece merkezi planlama ile ileriye gitmesi mümkün değildir, küresel rekabet gücü ancak yerel bazda katılımla yakalanabilir. Makro ekonomik dengeler önemlidir ama kalıcı bir ekonomik güç ancak mikro alanda başarıların sağlanmasıyla mümkün olur. Bunun için de herkesin elini taşın altına sokacağı, herkesin bu süreçlerde fevkalade ciddi şekilde katkıda bulunacağı, yeni büyük bir motivasyonun, çabanın ortaya konması gerekir.

          Türkiye, bundan sonra her alanda daha fazla üreten, her alanda küresel rekabetin güçlü aktörlerinden birisi olan ülke haline gelmek durumundadır. Bu sebeple AK Parti,  şehirlerimizin ciddi şekilde ekonomik yapısının güçlendirilmesini, her şehrin, her kentin özelliklerini belirleyerek, marka şehirler haline gelmesini en önemli hedeflerinden biri olarak kabul etmiştir.

        Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu, bölgeler arasındaki ekonomik dengesizliktir.  Zonguldak ile Hatay arasında bir çizgi çekildiğinde bu çizginin doğusunda kalan 51 il, 2012 rakamlarıyla Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) sadece yüzde 22'sini alırken, batısında kalan 30 il ise yüzde 78'ini almaktadır.

        Bu eşitsizlik mutlaka aşılması gereken bir sorundur. Türkiye ekonomisinde ki bu eşitsizlikle istediğimiz anlamda bir küresel rekabet gücüne sahip olmayız. Dolayısıyla bütün illerin çok daha ileri gitmesi, çok daha güçlü hale gelmesi için bu forumlarla birlikte bütün Türkiye de çok güçlü bir ekonomik kalkınmayı sağlamamız gerekir.

        Türkiye geçen 10 yıllık süreçte kişi başına milli gelirini 3 bin 492 dolar seviyesinden yaklaşık 11 bin dolar seviyesine çıkarmıştır. Bu çok önemli bir başarıdır. Şimdi Türkiye 2023 yılında kişi başına 25 bin dolar gelir seviyesine, 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla rakamına ve 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflemektedir.

         Ekonomik kalkınma hedefleri için mutlaka alt gelir gruplarının alım güçlerinin artırılması gerekmektedir. Türkiye'nin ekonomik anlamda yukarıya çıkmasının olmazsa olmaz koşullarından birisi de dar gelirli ve düşük gelirli grupların alım gücünü artırmaktır.

        Hükümetimiz bunu da vergi reformlarıyla sağlayacaktır. Mesela vergi reformlarıyla vergide çok kazanan çok ödeyecek, az kazanan da az ödeyecektir.Ayrıca sosyal politikalarla da dar gelirli yurttaşlarımızın daha iyi bir alım gücüne kavuşması için gereken tüm imkanlar kullanılacaktır.

       Ülkemizin ekonomik kalkınmasına ve Bayburt’umuzun 2023 hedeflerine hızla ulaşabilmesi adına yürüttüğümüz çalışmalara katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz bu forumun Şehrimiz ve Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diler, katkılarından dolayı tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ederim.

                “Kent Ekonomileri Formu”na, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları,İş Adamları,Akademisyenler ve İlde görev yapan kurum müdürleri katıldı.