Başkan Polat makamında yaptığı açıklamada: “ Yarın 21 Şubat Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümü, Tüm hemşerilerimizin bayramını tebrik ediyorum. Biz daha önceki yıllarda söylemlerimizde olduğu gibi, yetişecek yeni neslimize ve yaşayan insanlarımıza dostunu düşmanını tanıtmaya, unutanlara hatırlatmaya devam edeceğiz.

        Daha Önceki yıllardan farklı olarak sadece bu sene uygulamada değişiklik yaptık. Bu uygulama vatandaşlarımız tarafından merak edilmekte ve tepki verilmektedir, Resmi Gazetenin 5 Mayıs 2012 tarihli ve 2012/ 3073 sayılı yönetmeliğine göre” Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş günleri ve Atatürk Günleri ile tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar Yönetmeliği” diye bir yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelikte de bizi bağlayan bölümü daha önceki yıllarda Cumhuriyet Caddesinde yapmış olduğumuz programı iptal edip bütün Türkiye de uygulandığı gibi bizde de bu programı daha minimize edilmiş halini merkez spor salonunda gerçekleştireceğiz.

          Eskisi gibi caddelerde devam etsin isteyenler olduğu gibi, değiştirilsin isteyenler de mevcuttu, ben eğitim kökenli bir başkan olarak önceki gibi uygulamasının özellikle öğrencilerimiz adına sakıncalarını çok derinden ve somut olarak yaşamış birisiyim. Biz görevlendirdiğimiz öğretmenlerimizin yanına kattığımız 25- 50 öğrencilerimizin Cumhuriyet Caddesinde olumsuz hava koşullarında program bitinceye kadar beklerlerdi, bazen eksi 10 – 15 derece soğukların olduğu dönemlerde yaşanmıştır dolayısıyla öğrencilerimizin hastalandığını gözlemleyen birisiyim. Atalarımız bu tarihlerde vatanı o soğuklarda düşmanın elinden kurtardılar ise, bu uğurda şehit oldularsa, onların torunları da hasta olsun veya üşüsünler diyenler mutlaka olacaktır.

        Devir artık biraz daha, yaptığımız davranışların formatını biraz daha değiştirme devri, mesaj vermekse amaç bu mesajı vermenin bin bir türlü yolu vardır, bunlardan biri de daha önceki yıllarda uygulanmayan ama bizim bu sene uyguladığımız kurtuluşun anlatıldığı üç bin adet kitapçık yaptırdık şu an herkesin elinde mevcuttur. Bayburt’un Ermeni mezalimine uğradığı yılların fotoları ile süsleyerek tarihe not düşelim istedik. Aynı zamanda, Bayburt’un kurtuluşunun, eski görüntülerinin olduğu ve 3 bin adet yapılan bir CD çalışması yaptırdık. Tüm bu kitap ve CD leri yarın program öncesinde tüm vatandaşlarımıza ulaştırmış olacağız.

             Dünyamız artık iletişim ve telekomünikasyon devrinde, 5 saatlik konferansla anlatılanları 20 dakikalık bir CD gösterisiyle kalıcılığını daha iyi olacağını düşündük. Geçmişte bu topraklarda neler yaşandığını bu CD ile görsün ve yaşasın istedik. Kurtuluş günlerini artık 5 güne yayarak dolu dolu yaşansın ve caddelerde sokaklarda değil evinde, bilgisayarında görüp öğrensin dedik.

          Bayburt 1916-1918 yıllarında esir düşmüş ve 95 yıldır kurtulmaya çalışıyoruz, artık kurtulma değil dirilişimize vesile, küllerimizden yeniden doğmalıyız, diriliş vurgusu kurtuluş vurgusundan yeni nesillere hoş gelir. Bu amaçla artık diriliş anlamında programlar düzenlemeliyiz ”