İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri Türk Dünyası Parkında açtıkları stant ile “Mantar Zehirlenmeleri” konusunda dağıttıkları broşür ve bilgilendirmelerle vatandaşı uyarıyor.

         Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş ve ekiplerinin standını ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek “ Müdürlük olarak toplumu ilgilendiren ve duyarlılığı artırıcı konularda kurumumuzun sosyal sorumluluğu gereği vatandaşı uyarmak, bilgilendirmek ve dikkatleri o konuya çekmek adına bu tür faaliyetler düzenlemekteyiz.

       Bu tür faaliyetlere her zaman devam edeceğiz ve toplumun gelişmesine daha duyarlı hale gelmesine ve olaylara etkili ve tepkili olmasını sağlama adına bu tür çalışmaları sürekli yapacağız” dedi.

             Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş “ Müdürlük olarak İlimizde yaşanan olaylarda halkımızı daha duyarlı hale getirmek adına bu tür çalışmalara öncülük yapıyoruz.  Geçtiğimiz günlerde Aydıntepe ilçemize bağlı Kavlatan köyünde 11 vatandaşımızın mantardan zehirlenme sonucunda halkımızı mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda bazı etkinlikler ve çalışmalar yapmaktayız. Bugün burada halkımızı mantarlar konusunda bilinçlendirmek için eğitim standı açtık, şuan 165 adet köy, 2 ilçe ve de 6 beldemizde broşürlerimiz dağıtılmakta ve “Mantar Zehirlenmeleri” konusunda çalışmalar yapmaktayız.

           “Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyiniz. Bu mantarlar öldürücüdür! Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine “Amanita Muscarina” ve “Amanita Pholloides” denilen iki cins mantar yol açmaktadır. “Amanita Muscarina’ın zehri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler.

            Yabani mantar yedikten sonra, göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikâyetleri görülen hastaların vakit kaybetmeden kusturulması gerekir ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

        Vatandaşların yoğun talep gösterdiği Halk Sağlığı Müdürlüğü standını ziyaret esnasında Bayburt CHP İl Başkanı Hasan Türker’de ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.