Kutlamalara Bayburt Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Dr. Hulki Aşır, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Fatih Turan, Başhekim Uzman Dr. Yalçın Kırmızıoğlu, ADSM yöneticisi ve Başhekimi Doktor Mahmut Memiş, Müdür Yardımcısı Hükmü Tütüneken, ADSM çalışanları ve Sağlık-Sen şube yöneticileri katıldı.

            Sağlık-Sen Şube Başkanı Fikret Lökoğlu, Diş Hekimleri Gününün bütün diş hekimlerine hayırlı olması dileklerinde bulundu. Bütün insanlığın yaşamında öncelikli önemli olan şeyin sağlığı ve sağlık halinin devamı olduğunu söyleyen Lökoğlu, "Sağlık halinin devamı yaşam kalitemizde belirleyici bir unsurdur. Bireylerin fiziksel sağlığı vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür." dedi.

                    Toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışının tamamen değişmesi gerektiğini ifade eden Fikret Lökoğlu, "Diş ve diş eti sorunlarımız yaşamımızda öncelikli yer alması gerekirken, her zaman en sona bırakılmakta tedavi aşamasına kadar bekletilmektedir. Diş ve diş eti hastalıkları "Önlenebilir", "Kontrol Edilebilir" ve "Davranışla İyileştirilebilir" hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir, bu tedbirler sayesinde diş hastalıklarının tedavisi için yaptığımız harcamalar çok ciddi oranlarda düşerek 12 kat azalacağı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.  

               Koruyucu tedavi, hastalık kişide başlamadan önce hastalığın önlenmesidir. Koruyucu tedavi ile çözülmeyen durumlarda tedavi edici hizmetler ön plana geçer. Bu hizmetlerin etkinliğinin artırılması tedavi edici hizmetlerin kalitesini de artıracaktır. Koruyucu hizmetlere öncelik ve ağırlık verilmesi tedavi edici hizmetlerdeki maliyet, insan gücü ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır. Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir ve bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde akranları kadar, ailelerinin, öğretmenlerinin ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızı ve gençlerimizi bu konuda eğitmek ve hatta onlara sosyal sorumluluk anlayışıyla olumlu örnek olmak bizim en önemli görevimizdir" diye konuştu.

               Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri, dişeti hastalıklarından korunmada ve sağlıklı beslenmesinin önemi hakkında bireylerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Lökoğlu, "Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve eğitimle ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum, alışkanlıklarının oluşturulması, koruyucu uygulamalar ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin daha yüksek seviyeye artırılması sağlanabilir."dedi.

                   Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya davet eden Lökoğlu, açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi; "Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle bütün ebeveynlerimizi, öğretmenlerimizi, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını, medya kuruluşlarını ve toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.

                 Bu vesileyle Sağlık-Sen Bayburt Şubesi olarak, bu meşakkatli yolda emek veren tüm diş hekimlerimizin 22-27  Kasım " Diş hekimliği gününü ve haftasını" kutluyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.”