“Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyo ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır ki bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır

Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam %50’ye ulaşmaktadır. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma cilt kanserinin önlenmesinde, mesleksel ve çevresel maruziyetler, örneğin asbestoz da kanser yükünün artmasında önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde de bu konuya oldukça fazla önem verilmektedir ki mevcut tütün ve obezite eylem planlarımız çok başarılı sonuçlar ile hızla devam etmektedir.

Meme kanseri, kolorektal ve servikal kanserler için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun nüfus tabanlı tarama programı oluşturmak için sağlam kanıtlar bulunmaktadır. Kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Bu konuda da ülkemizde önemli çalışmalar yürütülmekte olup ilimizde açılan Kanserde Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM)  Meme, serviks ve kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Müdürlüğümüz Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından 2014 yılı içerisinde tarama faaliyetleri kapsamında 1171 pap-smear alınmış, 702 klinik meme muayenesi, mamografi ve USG çekimi, 1258 Gaitada Gizli Kan taraması yapılmıştır. Ayrıca 7 seans sonucunda 244 sağlık personeline hizmet içi eğitim ve 61 seans sonucu 2845 kişiye halk eğitimi verilmiştir. 

Kanser ile mücadele kanser kayıtçılığından tedavi ve palyatif bakıma kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşan oldukça komplike bir süreçtir. Bu amaçla  Kanserle mücadele başarısı temelde halkımızın ve sağlık personellerimizin farkındalığının arttırılmasına bağlıdır. Bu gün de şüphesiz ki bu konuda en önemli fırsatlardan biri olup, kanserle mücadelede daha güzel başarılara imza atmamız ümidiyle tüm halkımızın “Dünya Kanser Günü”nüzü kutlarım…”                                                                                                                 

                                                                                                 Dr. Zülkarni ÖZBEK 

                                                                                               Halk Sağlığı Müdürü