BAYBURT`TA İSTİHDAMI SAĞLAYACAK EN ÖNEMLİ ALAN HAYVANCILIK VE TARIMDIR
BAYBURTGÜNDEM GAZETESİ Ankara temsilcisi Mustafa Yolcu`nun Ankara Dernek Başkanı Adnan Bayram ile röportajı
—M.Y. Sayın Başkan. Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği ne zaman kurulmuştur? Kuruluş amacı ile faaliyetleri nelerdir?
—A.B. Derneğimiz 44 yıl evvel resmi olarak kurulmuştur. Bu derneğimizin yanında, muhtelif ilçe ve köy derneklerimiz vardır. Amacımız öncelikle Ankara da bulunan hemşerilerimizle, birlik beraberlik ve dayanışmayı geliştirmek için Ankara’daki tüm derneklerimizle geniş kapsamlı toplantılar düzenleyerek, bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca ülke çapında tüm hemşeri derneklerimizle ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızla diyalog kurarak, bu birlik beraberlik ve dayanışmayı tesise, tek ruh halinde; Birikimli dürüst olduğuna inandığımız hemşerilerimizin, ülkemizin yönetiminde ( yerel ve genel yönetimlerde) yer almasını temine çalışıyoruz.
Bu toplantı ve çalışmalar, her 15 günde bir Ankara da derneğimizde ve ilçe ve köy derneklerimizde, İstanbul’daki birçok derneğimizde ve Bayburt Vakfı merkezinde periyodik olarak devam etmektedir. Bayburtluluğu ön plana çıkan kişiler içinde, Bayburt için en doğru kararı alıp, Bayburt için, ülke için faydalı olabilecek hemşerilerimizi tespit ederek; bu hemşerilerimizin genel ve yerel yönetimlerde aday olmasını,seçilmesini temine çalışacağız.
— M.Y. Geçmiş dönemler ile ilgili muhasebe yaptınız mı? Hemşerilerimiz diyorlar ki: “Geçmişte bazı hemşerilerimiz bizim katkımız ile göreve geldi. Göreve geldikten sonra hemşerilerimizin elinden tutup, onları yükseltmedi. Etrafında başka insanlara yer verdi.” Bunun gibi geçmiş ile ilgili sizin tespit ettiğiniz ne gibi hatalar var?
— A.B. Tabii ki hemşerilerimizin teveccühü ile göreve gelen bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluş başkanları oldu. Bunların bir kısmı, bizim arzu ettiğimiz manada dört dörtlük çalışmayı, yapmamış olabilirler. Eksiklikleri olabilir.  Bugüne kadar gelenlerin hizmetlerini görmemezlikten de gelemeyiz. Bayburt un Bayburt dışında bir milyon nüfusu olmasına rağmen; Şu anda Bayburt’u temsil eden iki milletvekili seçilmiştir. Bizim şu an yaptığımız çalışmalar, yıllar önce başlatılmış olsaydı, seçilmiş olan insanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, çalışmalarını tam manasıyla yapmış olsalardı; ülke çapında bir milyon yakın nüfusa sahip Bayburt’un, iki milletvekili olmazdı.  Sivil toplum kuruluşlarımız, tam bir performans la çalışmamışlardır.
Biz, sivil toplum kuruluşları,  örgütlü çalışma içinde olmamamız, bu sonuçların doğmasındaki en önemli etkendir. Belki daha önceki dönemlerin koşulları, bu çalışmaları yapmaya elvermemiş olabilir.
Örgütlü olabilmekte, çalışabilmekte bazı maddi şartlara ve siyasetçilerin, bürokratların, işadamlarımızın ve tüm hemşerilerimizin desteğine bağlıdır. Şu anda bu desteği biz, çok güzel alıyoruz.  Bayburtlu yerel yöneticilerimizden, bürokratlarımızdan, işadamlarımızdan, milletvekillerimizden ve hemşerilerimizden gerekli desteği alıyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi birlik, beraberlik ve dayanışma içinde “güç birliği platformu” oluşturabilmek için çalışmalarımız, her geçen gün genişleyerek devam etmektedir.
M.Y.- Bayburt’un başlıca sorunları nelerdir?
A.B.-  Bayburt’umuzun sorunları üzerinde çalışmalar yapan kuruluşların verilerine göre, on yıl önceye kadar, Bayburt’un nüfusu yetmiş bin kişi iken, şimdi kırk bine düşmüş durumdadır. “ Bayburt’un en önemli sorunu göç sorunudur.” Göç neden kaynaklanır? Göç ekmek sorunudur. Bulunduğu yerde ekmeğini bulamayan, başka illere gidip ekmeğini aramak çabasına girmektedir. Göç sorunun altında, ekonomik nedenler yatmaktadır.
Bayburt ta üretim olsaydı, üretime dönük yatırım olsaydı, bu göç olmazdı. Bayburt’ta yapılan yatırımların geneli üretime dönük değildir. Toplu konut ev yapmıştır. Bayburt’a il olduktan sonra kamu binaları yapılmıştır. Tarıma, hayvancılığa, sanayiye yönelik yeterli yatırımlar yapılmamıştır.  Ne zaman tarıma, hayvancılığa, sanayiye dönük yatırımlar yapılırsa, göç sorunu çözümlenecektir. Bu sorun çözümlendiğinde; Bayburt’un önemli sorunu kalmayacak, diğer sorunlar kendiliğinden çözülecektir. “Göç sorunu bizim; en önemli sorunumuzdur.”
M.Y.- Bayburt’ta istihdamı sağlayacak en önemli alan nelerdir?
A.B.- Bayburt’ta istihdamı sağlayacak en önemli alan hayvancılık ve Tarımdır. Bayburt’ta bu alanlar çok gerilemiştir. Tarım alanımız az, tarımın girdileri pahalı olduğu için tarım yeterince yapılamamaktadır. Her şeyimiz dışarıdan gelmektedir. Örneğin; yıllar Önce Bayburt’tan, komşu illere fasulye vb. tarım ürünleri gönderilirken; şimdi Bayburt’ a dışarıdan tarım ürünleri gelmektedir.
Sanayi olarak süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri tesisleri konusunda yatırım yapılabilir. Tarım makineleri imal edilebilir. En önemlisi de Araklı üzerinden denize ulaşılabilirse,  inşaat malzemeleri, tuğla, kiremit, seramik vb. gibi diğer sanayi ürünleri imaline gidilebilir. Bu yatırımları engelleyen en önemli faktör ulaşımın pahalı olmasıdır. Yapılabilirliği olan yatırımların, ülkemizin diğer bölgelerindeki ürünlerle rekabet edebilmesi gerekir ki, yatırımcı bu yatırımlara yönelsin. Eğer bölgemiz için vergi, sigorta primlerinde muafiyetlerle, uygun kredi destekleri sağlanırsa; Bayburt’umuzda üretime yönelik işletmelerin yaygınlaşması mümkün olur.
Taşçılık konusu da önemli istihdam alanımızdır. Bu konuda uygun teşviklerle yatırımcı desteklenirse, ileri teknolojiyle donatılmış işletmelerle taş mamulleri üretimi teşvik edilmiş olur.
M.Y.- Turizm konusunda ne düşünüyorsunuz?
A.B.-Turizm konusunda bölgemiz çok zayıftır. Turizme yönelik tarihi yapılarımız, kalıntılarımız, anıtlarımız var. Ayrıca spor turizmine uygun nehrimiz var. Fakat gerekli alt yapımız olmadığından, Bayburt’ta turizme yönelik bir cazibe oluşmamıştır. Biz sivil toplum kuruluşları olarak, turizm konusunda ne yapabileceğimiz hususlarındaki çalışmalara uzmanlarımızın katkılarını alabiliriz. Bayburt’ta mevcut ilgili kuruluşlarımızın da bu çalışmaları yürüttüğünü   biliyorum.
M.Y- Bayburt’taki Bayburtlular, Bayburt dışında bulunan Bayburtlulardan, Bayburt için ne gibi beklentileri vardır?
A.B.- Bayburt’taki Bayburtlulardan en önemli isteğimiz, Bayburt’u terk etmemeleridir. Bunu demek kolay ama bu dışarıda yaşayan biz Bayburtluların klasik talepleri, ne zamanki;dışarıdaki Bayburtlular Bayburt’a yatırım yaparak istihdam alanları yaratırlarsa, Bayburt’u terk etmeyin talebimizi sıkılmadan söyleyebiliriz. “ Dışarıda bulunan Bayburtlulardan, Bayburt’a yatırım yapmalarını bekliyoruz.” İstihdamı geliştirecek yatırım yapmalarını istiyoruz.
Bayburt’ta yaşayan hemşerilerimizin geneli ekonomik güçlerinin yetersizliği nedeniyle istihdam yaratamadıklarını her fırsatta dile getirmektedirler. Ekonomik durumu yatırım yapmaya uygun olan hemşerilerimizin teşviki için ilgili kamu kurumlardan gerekli desteğin sağlanması hususunda elbirliği ile çalışmalar yapmalıyız. 
M.Y.- Dışarıda bulunan Bayburtluların,  Bayburt’ta kalacak evi barkı olmayanların Bayburt’a gittiğinde; baba evini aratmayacak kalabilecekleri bir yer var mı?
A.B.- Orda kendisini yabancı hissetmeyeceği, kalabileceği bir mekân bildiğim kadarıyla yoktur. Bayburt’a gittiklerinde otelde veya öğretmen evinde kalacaklardır. Yaz aylarında kalacak yer sıkıntısı olabiliyor. Bu bahsettiğiniz büyük bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanması gerekiyor ki,  dışarıda bulunan Bayburtlular rahatlıkla Bayburt a gidip tatilini yapabilsin.
Bayburt’taki Bayburtluların bunu sağlayacak güçleri olmadığını düşünüyorum. Bu ihtiyacı ancak, devletten alınacak paylar ile misafir evleri yaparak gidermek mümkün olabilir. 
M.Y.- Bayburtluların, Bayburtlulara her yerde destek olabilmelerini temin edebilecek, yeterince sivil toplum oluşumları var mı?
A.B- Bayburtlular her yerde birbirleri arasında, karınca kararınca dayanışma içinde bulunmuşlardır.
Biz daha önceden derneğimizde 500’e yakın üye ile sorunlarımızı çözmeye çalıştık. Aynı şekilde  köy derneklerimiz, ilçe derneklerimiz de 200 ‘er300’er üyesi ile kendi çevresi içinde sorunlarını çözmeye çalışmışlardır.
Yapılan dayanışma çalışmaları, tüm hemşerilerimizi  kapsamamış olduğu gözlemimden hareketle, bu önemli eksikliği gidermek için, birlik beraberlik ve dayanışma toplantıları ile birbirimizden, sorunlarımızdan haberdar olmaya çalışırken, güç birliği platformumuzda gün geçtikçe gücünü artırmaktadır.
Bizim en büyük eksiğimiz, genel ve yerel yönetimlerde, nüfusumuza isabet edebilecek temsil kabiliyetine sahip olamayışımızdır.  En doğru seçimi yaparak, en uygun insanı genel ve yerel yönetim makamlarına getirmeye çalışacağız. Tüm Ülkemiz sathında hemşerilerimizin birlik, beraberlik ve dayanışma kapsamında güç birliği platformumuz vasıtasıyla, ülke çapında hak ettiğimiz temsil kabiliyetine kavuşacağımıza inanıyorum.
Bana görüşlerimi hemşerilerimle paylaşma fırsatı verdiğiniz için BayburtGündem Gazetesine ve BayburtAktüel Dergisine teşekkür ediyorum.