Ülkemizde okuma yazma oranı oldukça düşük olduğu için elde edilen tecrübeler kayıta altına çok fazla alınamamıştır. Eğer tarihçiler beni affederse şöyle diyeceğim; tarihe ışık tutacak devletin kayıtlı belgeleri dışındaki belgeler, hatıralar v.s. maalesef bizde çok fazla yoktur. İş dünyasında çok başarılı olan iş adamlarımızın elde ettikleri başarıların hikâyeleri birkaç kişi hariç çok kişi kitap haline getirmemiştir. Hele profesyonel manada ülkemizde çalışan yöneticiler ise bunları kayıt altına alma ve tecrübelerin gelecek nesle aktarılmasına her nedense pek gerek görmemişler. Oysa batılı ülkeler sanayide eğer bir ilerleme sağlamışlarsa bunun en büyük etkenlerinden biri ortaya konulan tecrübelerin çizgisinde devam ederek tekamül etmişlerdir. Sonuçta bizden çok hıszlı bir şekilde sanayileşme hamlelerini gerçekleştirmişlerdir. Şimdi size Amerikada çok fazla popüler olmuş bir genel müdürün kısa hayat hikayesini sunarak  yazmış olduğu “milyarder olma sanatı” adlı eserinden de bazı pasajlar vereceğim.
Lee Iacocca ,1924 yılında Amerikada doğmuş. Aslen bir italyandır. 1946da princeton’dan  Endüstri mühendisliğin bitirdi. Aynı yıl Ford fabrikasında satış departmanında çalışmaya başlar. Uygulamış olduğu satış stratejileri sonucunda %20 daha fazla satmayı başarmıştır. Mustang marka bir marka oluşturulmasında çok önemli bir rol oynadı. Bu başarılarının ardından 1970 yılında Ford fabrikasında Genel müdürlük görevine getirildi. Burada bir başkan’ın bir müdürden farklı yönetim yapması gerektiğini ve pazarlama, tasarım vsyi bir kenara koyarak masrafları kısarak karlılığın arttırılması şartının farkına varmış. shuck the losers adini verdiği bir program başlatarak mudurlerine birimlerini karli pozisyona gecirmeleri icin 3 sene sure tanimis, aksi takdirde ise bu birimleri elden cikarmis. ayni donemde uzerinde calistigi Honda ile ortak otomobil geliştirme ve mini-van uretim projelerinin ikisi de henry ford tarafindan reddedilmis. Henry Ford ile çatışmalarının iyice su yuzune vurdugu 1978 temmuzunda isine son verilmis. fazla issiz kalamayan lee 2 kasim 1978de chrysler firmasinin basina gecmis.
chryslerin o donemdeki durumunun aciliyetinin farkina cabuk varan İacocca, birimler arasinde iletisimsizlik, olarak gordugu ana sorunu cozmek icin once onemli sayida yoneticiyi isten cikarmis. sonrasinda volkswagen ile, volkswagen’in chrysler’in icinde bulundugu krizi farkedip birleşmeyle sonuclanacak pazarliklari yapmis. sonuc alinamayinca hukumet destekli kredi ve sendikalardan ucret kisimlari ile ilgili anlasma icin tarflarla pazarlik masasina oturmus. efsanevi 1$ hikayesi de iste bu surecte gerceklesmis. batmaya dogru gitmekte olan sirketin kurtarilmasi icin herkesin fedakarlik yapmasi gerektigi mesajini verebilmek uzere yillik maasini 1$ olarak duzenletmis. yeniden yapilanma sonucunda sirket duzluge ciktiginda 13 haziran 1983 tarihinde devlete olan tum borclarini odemis
Tekamül olsun diye kitabından bazı notları aşağıda size sunuyorum.
- “Koşmak varken niye yürümeli?”
- “Senden güçlülerle dövüşme. Yumruk yerine aklını kullan.
-“Parlak fikirlerin olabilir, ama bunları karşındakine iletemiyorsan tartışmayı kaybedersin.”
- “Sıkıntılar insanları birleştirir.”
- “Hangi konuda olursa olsun, başarıya ulaşmanın sırrı, dikkatini o işe vermek ve zamanı iyi kullanmaktır. Hafta aralarında çok çalışır, hafta sonlarını da aileme ve eğlenceye ayırırım. Büyük bir sorun olmadıkça Cuma geceleri, cumartesi ve Pazar günleri çalışmam. Pazar geceleri ise, o hafta gerçekleştirmek istediğim şeylerin bir özetini çıkarır, kendimi işe hazırlarım.
- “Zamanınızı iyi değerlendirmek istiyorsanız, önce en önemli işlerin neler olduğunu belirlemeli ve enerjinizi bu konulara vermelisiniz.”
- “İş yaşamında ise programınızı aylara, hatta yıllara göre hazırlamanız gerekir.”
- “Okulda pek çok şey öğrenebilirsiniz, ama yaşamda sizi başarıya ulaştıracak pek çok becerinizi kendiniz geliştirmek zorundasınız.”
- “Çalışkanlık ve karar verme becerisi. İşe alacağınız kişi tuttuğunu koparan birimi? Karar verme vakti geldiğinde çabuk harekete geçebilecek mi? Erkekleri oğlan çocuklarından ayıran nitelikler bunlardır.”
- “Satıcılığın hünerlerini öğrenmek zaman ve çaba gerektiren bir iştir. Bazı gençler bunu anlamıyor. Başarılı bir işadamı görünce, onun bir vakit ne hatalar yapmış olabileceğini düşünmüyorlar bile. Hata yaşamın bir parçasıdır, ondan kaçamazsınız. Çok pahalıya mal olacak hatalar yapmamayı, aynı hataya iki kez düşmemeyi dileyebilirsiniz ancak.”
- “Bu işte başarılı olmak isteyen, ekip çalışmasına önem vermelidir. Yani ana şirketle bayilerin aynı takımda oynamaları gerekir. Ne yazık ki pek çok yönetici bunu kavrayamıyor. Kendilerine değer verilmediğini gören bayilerde şirkete güceniyorlar. Oysa şunu bilmek yeter: Bir şirketin asıl müşterisi bayilerdir. Böyle olduğu için, işittikleriniz hoşunuza gitmese bile, bayileri dikkatle dinlemek zorundasınız.”
- “Eğer gerçekten açıkgöz bir satıcıysanız, müşteriden dostlarının adlarını ve telefon numaralarını da rica edersiniz.”
- “Satıcının, satışla sonuçlanacak uygun sorular sorup, müşteriyi yönlendirmesi gerekir. Adam kırmızı bir spor araba istiyorsa, onu satarsınız elbet. Ama çoğu müşteri ne istediğini bilmez, satıcının görevi ona yardımcı olmaktır.”
- “Ama bir işi ne kadar çok yaparsa, o konuyu o kadar iyi öğreniyor insan.”
- “Yaptığınız işe inanıyorsanız. Önünüze çıkan engeller sizi yıldırmamalı.”
- “Terslikleri yaşamın bir cilvesi olarak görmek, doğal karşılamak gerekir.”
- “Söyleyeceklerinizi ve yapacaklarınızı önceden prova etmeden müşterinin karşısına asla çıkmayın.”
- “Bir yönetici, kraldan fazla kralcı ve fildişi kadar lekesiz olmalıdır.”