Sayın Başkanım sizi tanıyabilir miyiz?
1936 yılında Bayburt’ta doğdum ve 5 çocuk babasıyım. 1969 ile 1976 yılları arası Almanya’da çalıştım. 1976 ile 1986 yılları arasında Bayburt’ta, 1986 ile 1992 yılları arasında da İstanbul’da ticaret yaptım. 1992 yılında hacca gittim. Hac’da bir büyüğümüzle taşıntım ve Bayburt hakkında muhabbet ederken ilimizdeki Kursları sorunlu olduğunu ve kız kuran kursumuzun olmadığını söyledi. O zaman Bayburt’a hizmet etmek için kendime söz verdim. Hac dönüşü kendime ait dairemle 3 öğrenciye ders vererek eğitime başladım. Mahallelerden öğrenci temin etmek için çok uğraştık ve Allah’a hamt ederek bu zamanlara kadar geldik.

Dernek ne zaman kuruldu ve siz bu göreve ne zaman talip oldunuz?
Farklı bir isim altında mevcut bir dernek vardı zaten. 1992 yılında dernek yöneticileri bu görevi bana tevdi ettiler. Fakir Gençleri Koruma Derneğinin tüzüğünün bir kısmını ve Derneği adına değiştirerek Bayburt Kuran Kursları Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak isim aldı. 7 yıl kendi dairemde hizmet ettikten sonra talep o kadar arttı ki burası yeterli gelmedi. 1996 yılında o günün belediyesinden Bayburt eski müftülük binasını satın alarak hizmete devam ettik. İlerleyen zaman içersinde burası da yeterli gelmeyince Kaleardı’nda devam eden kız kuran kursunun tüm masraflarını üstlenerek burada da eğitim vermekteyiz. Geçen süreler içersinde burası da yeterli gelmeyince Sanayi Mahallesinde TOKİ’NİN yaptığı iş yerlerinden 3.cü bir kurs yerini Bayburt’umuza kazandırdık.

Derneğinize bağlı kaç kuran kursu var?
İkisi yatılı biriside gündüzlü olmak üzere toplamda 2 kursumuz var.

Kurslarınızda yatılı ve gündüzlü olarak toplam kaç öğrenciniz var?
Yatılı olarak 100 öğrenci gündüzlü olarak ise de 169 öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimizin 70’i hafızlığa çalışmaktadır ve bu kurslarımızda 15 tane öğreticimiz ders vermektedir.

Bayburt Halkının Kurslara ilgisi ne seviyede?
Genel olarak bakarsak halkımızın bu tür eğitim kurumlarına ilgisi iyi durumda. Fakat mevcut ekonomik şartlar bizleri arayışa itti ve bizim İstanbul’da İl Temsilciliği açmamıza zaruri hale getirdi.

Peki talep nasıl, öğrencilere cevap verebiliyor musunuz?
Talepler çok, mevcut yerlerimiz yeterli olmadığından yatılı öğrenci alamıyoruz. Hedefimiz 4.cü kursumuzu açmak istiyoruz, hayırsever kardeşlerimizin destekleriyle.

Öğrencilerinizden açık öğretimde okuyan var mı?
Bizim öğrencilerimiz çoğu hafızlığı yaptıkları için liseyi de açıktan bitiriyorlar.

İstanbul’da temsilcilik açmaya neden gerek duydunuz?
Bayburt’ta ki kursların hayatına devam edebilmesi için ve mevcut talebe cevap vermek adına buradaki temsilcilikler çok önemliydi. Buraya görevlendirdiğim kardeşlerimiz Dursun hocamızın, geçmiş tecrübesinden ve bilgilerinden faydalanmak, hizmetimizin tanıtımını yapmak ve Derneğimizin İstanbul’da ki hayırsever kardeşlerimizin nakdi yardımlarını bizlere ulaştırmada köprü vazifesini yapmaktatır.

İstanbul’daki hemşehrilerimizden ne gibi destekler bekliyorsunuz?
Bayburt merkezdeki bu üç kursumuzda okuyan öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun maddi durumları iyi olmadığından kendilerinden her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Derneğimizin isminden de anlaşılacağı gibi Eğitim Kültür ve Sosyal hizmetlerin daha kaliteli, çağımızın şartlarına uygun olabilmesinin Zekât, Fitre ve bir kısmını ‘‘veren el alan elden üstündür’’ diyerek hayırsever kardeşlerimizden talep ediyoruz.

Sayın hocam son olarak sizin söylemek istediğiniz bir şeyler varmı?
Şahsım Dursun Kabadayı olarak otuz bir yıldır yatılı erkek Kuran Kurslarında hizmet ettim. Bu hizmetin zorluklarını çilesini çeken bir kardeşiniz olarak 90’lı yıllar öncesi Bayburt’ta kız kuran kursunun olmaması içimde hep bir ukde olarak kalmıştı. Bu hizmeti başlatan önceki dernek yönetimine ve şimdiki başkanımız Lütfi Dağ ve yönetimine teşekkür ediyorum. Kendim emekli kurs hocasıyım. Aldığım maaş bana yeterli fakat hizmette devam esas olduğundan dolayı Bayburt’taki kurslarımızın da maddi sorunlarını bildiğim için SAV. Efendimizin bir hadisinde ‘‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır’’ prensibinde gücün yettiği kadar sizlerin maddi manevi destekleriyle bu hizmeti beraberce sürdürmeye karar verdim.
Günümüz gençliğinin ahlaki çöküntüye uğradığı bir dönemde özellikle kız çocuklarımızın kaliteli bir dini eğitim almaları inancından yola çıkarak Aile çekirdeğinin anneler olduğunu düşünürsek ahlaki iffetli kız çocuklarımızın yetiştirilebilmesi için bu tün eğitim kurumlarının önemini ortaya çıkartmaktadır.