Tarihi milattan önce 10 bin yılına kadar uzanan ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Halk Ekmek ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle okullu fırıncıların ellerinde şekil alacak. Türkiye’nin fırıncılık ürünleri ve ekmek tüketiminde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığı ve unlu mamuller okulu olmaması dikkate alındığında, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde kurulacak olan Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi daha bir önem kazanıyor.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde Unlu Mamuller ve Fırıncılık Eğitim Merkezi kurulmasıyla ilgili protokol, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından, Çiftehavuzlar Mahallesi’nde bulunan tarihi fırın ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmalara başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi girişinde yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerinde kurulu tarihi fırının röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye’de üniversitelerin artık duvarlarının dışına taşarak yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirtti ve “Türkiye’de artık okullu fırıncılar dönemi başlıyor” dedi.

 

“Harabe halindeki mahcup Osmanlı fırınını aslına uygun olarak restore ederek ayağa kaldıracağız. Fırıncılık okulu burada hizmet verecek, biz de tarihe olan görevimizi yerine getirmiş olacağız” diyen Başkan Topbaş, “Bu projenin bir üniversite çatısı altında olması ve fırıncılık okulu olarak kullanılacak binanın geçmişte de aynı fonksiyonu yerine getiriyor olması çok önemli. Üniversitelerimizle çeşitli alanlarda işbirliği yaparak yerel kalkınmayı birlikte gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. Topbaş, okulun müfredatının İsviçre Richemont Fırıncılık Okulu ile uyumlu olacağını söyledi.

 

Usta-çıraktan “eğitimli” dönemine

 

Türkiye’de ilk defa böyle bir adım atıldığına dikkati çeken Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da, “ Bu okul aynı zamanda bir müze olarak da hizmet verecek. Böylece bir taşla iki kuş vurulmuş ve tarihi yapı da aslına dönmüş olacak. Artık fırıncılık sektörü de usta- çırak döneminden, eğitimli döneme geçecek ve Türkiye’de de okullu fırıncılar dönemi başlayacak. Buradan yetişecekler, hem İstanbul hem de Türkiye için büyük bir açığı kapatacaklar” dedi.

İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi’ne lise mezunları alınacak ve iki yıl sürecek eğitim programı ile sektör içi hizmet eğitimine tabi tutulacak. İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi 3 bin 500 metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Tarihi fırındaki restorasyon çalışmalarına yakında başlanacağı öğrenildi.