Yeni teşvik sistemi açıklandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sisteminin, hükümetin uygulamaya koyacağı 4'üncü teşvik sistemi olacağını belirterek, "Öncelikle, bu yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Yeni sistem dört ana bileşenden oluşuyor

Erdoğan, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesinin hedeflediklerini belirterek, "Bu hedefler doğrultusunda oluşturulan yeni teşvik sistemimiz, dört ana bileşenden oluşuyor: Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki..." dedi.

Erdoğan, yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği sağlayacaklarını bildirdi.

Stratejik yatırımlar desteklenecek

Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Böylece, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın stratejik yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek" dedi.

Uzay-savunma sanayine, kan ürünlerine destek

Başbakan Erdoğan, "Yeni teşvik sisteminde, belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikli eczacılık ürünleri olan biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

Eğitim yatırımlarına öncelikli destek

Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak destekleneceğini belirten Erdoğan, "Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5'inci bölge desteklerinden yararlanacak. Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek" dedi.

 

İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi

Başbakan Erdoğan, "Yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, 'İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sisterni'ne geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin, bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir" dedi.

Önemli bir yenilik getiriyoruz

"Önemli bir yenilik getiriyoruz: Yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek" diyen Erdoğan, örneğin, Kocaeli'nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş'a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 30'ini Kocaeli'nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebileceğini belirterek, bu yeni düzenlemenin, değişen oranlarda uygulanacağını ve l'inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacağını kaydetti.

1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak

"Yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"2023'e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek; üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye'yi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi, bu teşvik uygulamasında da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bütün bunların ötesinde, bölgeler arasındaki, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz."

Başbakan Erdoğan, "6'ıncı bölgede, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda. Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını, bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık. Artırılan bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak" dedi.

Erdoğan, 6. bölgede yatırım yapanların SSK işveren payı, SSK işçi payı ve Gelir Vergisi stopajından kurtulacağını da bildirdi.

Yatırımcıları Doğu ve Güneydoğu'ya çekecek

Başbakan Erdoğan, "Bu teşvik sisteminin, yatırımcıları, hatta uluslararası yatırımcıları artık bölgeye (Doğu ve Güneydoğu) daha fazla çekeceğine inanıyorum. Tüm Türkiye değişirken, bu bölgenin daha hızlı değişip, farkı kapatacağına gönülden inanıyorum. Ben, bu yeni teşvik sisteminin, ülkemize, milletimize, yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

İller için özel kriter kullanılmadı

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Yeni Teşvik Sistemi hazırlanırken, hiçbir il için özel bir kriter bulunmadığını, TÜİK'in elindeki 61 ayrı kriter üzerinden, bu kriterler neyi gerektiriyorsa, bu kriterlere göre illerin sıralamasının yapıldığını bildirdi. Erdoğan, "Bölgeler de buna göre belirlenmiş ve Tunceli de 5. bölgede yerini almıştır..5. bölge de 6. bölge gibi yüksek oranda bana göre teşvik alacak olan bir bölgedir" dedi.

Başbakan Erdoğan, yatırım büyüklüğü noktasında minimum 50 milyon lirayı aşmanın çok önemli olduğunu kaydederek, bir de tesisin yüzde 40 katma değer üretmesi gerektiğini söyledi.