Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Sadık Yavuz, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri ve ilde görev yapan basın mensuplarının katılımıyla mezarı başında ziyaret edilen Okutmuş, dualarla anıldı.

          Osman Okutmuş’un yönetiminde bulunmuş ve en uzun süre mesai arkadaşlığı yapmış olan Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Sadık Yavuz, ‘’Osman abimiz, Bayburt’ta Gazeteciler Cemiyeti’ni kurduğu zaman akabinde bir yazı kaleme almıştı. Orada, ‘Ben Bayburt’ta uzun süre tek başına gazetecilik yapmış biriyim. Bugün cemiyet kurabilecek bir sayıya ulaştık. Bunun için mutluyum’ demişti.  Gerçekten tek başına uzun yıllar gazetecilik yapmış, Bayburt adına birçok şeyi başarmıştı’’ dedi.

             Sadık Yavuz, Okutmuş’un Dede Korkut’un mezarının Bayburt’ta olduğunu uzun süre savunduğunu ve sonunda bunu ispatladığını da sözlerine ekledi.

             Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ise, Gazeteci Yazar Osman Okutmuş’un gazeteciliğin yanı sıra birçok aktiviteye öncülük ettiğini belirterek, “40 yıl gibi uzun bir ömür gazetecilik mesleğini başarıyla sürdürdü. O her hareketiyle saygı uyandıran ve saygı duyulan biriydi. Kurucu Başkanımıza ben Allah’tan rahmet diliyorum’’ dedi. 

 

Osman Okutmuş kimdir

 

                 1927 yılında Bayburt’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bayburt’ta, lise tahsilini İstanbul’da tamamladı.1952 yılında, Bayburt’ta ilk matbaayı açtı ve aynı yıl Bayburt Postası Gazetesi'ni kurarak deneme baskılarını gerçekleştirdi. O yıldan bu yana yayın hayatını sürdüren gazetenin, hem başyazarı, hem mürettibi, hem muhabiri görevlerini de üstlenen Okutmuş, uluslar arası düzeyde ilk ödülünü 1980 yılında “NATO Yazı Yarışması Birincisi” olarak aldı.

               1991 yılında yine kendi çabaları doğrultusunda Bayburt’ta “Bayburt Gazeteciler Cemiyeti”nin kurulmasına öncülük yaparak, vefat edinceye kadar Cemiyet Başkanlığı görevini yürüttü. Çeşitli dallarda ödüllere lâyık görülen Bayburt Postası Gazetesi ile Sürekli Basın Şeref Kartı sahibi olmaya da hak kazanan Okutmuş, 1992 yılı 27 Eylül’ünde vefat etti.

 

Eserleri: Kop Dağlarında Altı Ay, Bayburtlu Celali.