Vali İpek ve beraberindeki heyet ilk olarak Sancaktepe köyünde bulunan 300 Büyükbaş kapasiteye sahip Yolcu Grup Hayvancılık işletmesini ziyaret ederek Yusuf Yolcudan tesisi hakkında bilgi aldılar. Ziyaretin devamında Kırkpınar Köyündeki 150 büyükbaş Hayvan yetiştiren Ulusoy Hayvancılık tesislerini gezerek Tesis sahibi Saffet Ulusoyla görüşüp yaptığı yatırımdan dolayı kutlayarak işletme hakkında bilgi aldılar.

         Akşar Beldesinde Belde Belediye Başkanı Salih Aydoğdu ile birlikte Belde sakinleri ile Tarım ve Hayvancılık sorunları hakkında görüşen Vali İpek ve Beraberindekiler Pamuktaş Köyünde bulunan Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinin en Büyük Küçük Baş hayvan yetiştirme tesisi olan 3000 baş Koyun besleyen ve kapasitesini 8000 küçükbaş hayvan beslemeye yetecek tesis yapımına devam eden Baytaş Tarım ve Hayvancılığın tesislerini gezerek Tesis sahibi Bayram Ünsür’le işletme hakkında bilgi aldılar.

        Vali İpek burada yaptığı açıklamada;  Tarım her ülke için stratejik önceliğe sahip bir sektör olup, Sayın Bakanımızın “Tarım sektörü; günlük politikaların uygulama alanı değil, popülist politikaların dışında tutulması gereken stratejik ve iktisadi bir sektördür.” sözü ülkemizde tarıma verilen önemi ortaya koymaktadır. Ülkemizde son yıllarda tarım alanında çok başarılı çalışmalar yürütülmüş olup, tarım sektörümüz son 9 yılın 8’inde büyüme göstermiştir.

                    2013 yılı içerisinde KUDAKA(Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) tarafından 2.000.000.00 TL bütçeli “Bayburt İlinde Et ve Süt Sektörlerinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” başlatılmıştır. Bu program ülkemizde bir il’e özel olarak uygulanan en geniş kapsamlı ve ilk ajans destek programıdır. 32 adet proje başvurusu yapılan program kapsamında, 12 adet proje hibe desteği almaya hak kazanmıştır. 2013 yılı içerisinde tamamlanacak olan projeler ile 2 milyon TL’si hibe olmak üzere ilimizde toplam 4 milyon TL’lik tarımsal yatırım yapılmış olacaktır.

          KKYDP(Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) ekonomik yatırımlar kapsamında,  2013 yılında ilimizden uygulamaya konulan 3 projenin toplam yatırım tutarı 3.297.168,00 TL,  toplam hibe destek miktarı ise 1.648.584,00 TL’dir. Bayburt DAP projesi ve DOKAP projesi kapsamında olup, iki kalkınma projesi içerisinde yer alan ve her iki projenin desteklerinden yararlanan iki ilden birisidir.

          1996 yılında yapımına başlanılan Demirözü barajı tamamlanarak su tutulmaya başlanmıştır. Sulama kanallarının tamamlanması ile birlikte 11.260 hektar tarım arazisi sulamaya açılacaktır. Yine Demirözü barajı sulama sahasında,  16 yerleşim biriminde yaklaşık 20.000 hektarlık alanı kapsayan Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesinin ihalesi tamamlanarak toplulaştırma çalışmaları başlatılmıştır.

          İlimizde tarıma ve çiftçiye yönelik destek çalışmalarımız artarak devam edecek olup, bu vesile ile en önemli hayati ihtiyacımızın kaynağı olan tarımsal üretimin her kademesinde emeği ve alın teri bulunan çiftçilerimizi yaptıkları yatırımlardan dolayı kutluyor, bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum.” Dedi.