5.200 metre uzunluğundaki Kop tüneli ve Araklı yolu üzerinde bulunan 4.030 metre uzunluğundaki Salmankaş tünelinin temelleri atılmış, 2012 yılı sonuna kadar Salmankaş tünelinin % 30’luk kısmı bitirilmiştir. Aynı yıl içinde Bayburt’u Gümüşhane ve Erzurum’a bağlayan güzergahlarda 10,5kilometre duble yol yapılmıştır.“Yol medeniyettir” düşüncesinden hareketle, kırsal yol ağımızı geliştirme çalışmalarını da aralıksız sürdürdük. Bayburt İl Özel İdaresi vasıtasıyla 101 kilometre yolun ikinci kat asfaltı bitirilmiş, yaklaşık 3 Milyon TL harcanarak 208 kilometre asfalt yolun bakımı yapılmış, 285 kilometre yolun greyderle bakımı tamamlanmıştır. 35 kilometre stabilize köy yolu, 54 kilometre yeni arazi yolu yapılmıştır.     

             KÖYDES programı kapsamında ise 102 kilometre 2. kat asfalt köy yolu yapılmıştır. Merkez ilçeye bağlı Masat, Darıca, Erenli, Ozansu ve Helva; Aydıntepe ilçesine bağlı Çayırköprü, Akbulut ve Aşağı Kırzı, Demirözü ilçesine bağlı Çakırözü, Kalecik ve Damlıca köylerine yaklaşık 45.000 m2 parke döşenmiştir.6 köyümüzün kanalizasyonu yapılmış, yaklaşık 15.000 metre koruger boru alınarak 67 köyümüzün kanalizasyon sistemi onarılmıştır. Kırsal alt yapı hizmetlerine kullanılmak üzere 1 adet vidanjör alınmıştır. Yine 6 köyümüzde içme suyu şebeke hattı bitirilmiş, 9 köyümüzde içme suyu deposu yapılmış, isale ve şebeke hatları tamamlanmıştır. 52 bin metre içme suyu borusu alınarak 45 köyümüzün isale ve şebeke hattı yenilenmiştir. 1 köyümüzde içme suyu sondajı, 7 köyümüzde drenaj çalışması yapılmıştır.            

             İlimizin tarımsal verimliliğini geliştirmek için 2 köyümüze tarımsal sulama tesisi inşa edilmiş, 15 köyümüzün sulama kanalları onarılmıştır. Yukarı Pınarlı ve Bayraktar göletleri tamamlayarak hizmete alınmıştır. Çatıksu ve Yedigöze göletlerinin onarımı yapılmış, 6 köyümüz için basınçlı sulama sistemlerinin projesi hazırlanmıştır. 1996 yılında yapımına başlanan ve 11 260 hektar tarım arazisini sulayacak olan Demirözü barajı bitirilmiştir. Bölgede yıllık 47.000 TL net gelir artışı sağlaması beklen barajın sulaması ile ilgili çalışmalara da başlanmıştır.  

             Köylerimizin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaklaşık 250 bin TL nakdi yardımda bulunulmuş, çok sayıda yol sanat yapısı yapılmış ve köylerimizin alt yapı ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhtelif malzemeler alınmıştır. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah seviyesini arttırmak için; Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı - Makine Ekipman Projeleri kapsamında 2012 yılında 139 çiftçimizin projesine toplam 343.893,00 TL hibe desteği sağlanmıştır.              

             İlimiz için önemli bir alternatif üretim metodu olan organik tarımın geliştirilebilmesi için, 2012 Üretim sezonunda 229 üreticiye 27.457,381 dekar alan için, 686.434,58 TL organik tarım desteği sağlanmıştır. Çiftçi eğitim çalışmaları kapsamında toplam 2.257 çiftçimize tarımla ilgili değişik konularda eğitimler verilmiştir.

            

             Verilen destek ve yönlendirme çalışmaları ile İlimizdeki Büyükbaş hayvan varlığı bir önceki yıla göre yaklaşık % 18, koyun varlığı % 30, kanatlı hayvan varlığı % 110 ve kovan varlığı % 12 arttırılmıştır. Çeşitli tarım geliştirme projeleri için İl Özel İdaresinden 129.672 TL kaynak aktarılmıştır. İlimizin de kapsamında yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından sadece ilimizdeki tarım işletmelerinin müracaatına açık 2 Milyon TL kaynak ayrılmış ve bu çerçevede ilimizden 32 proje müracaatı alınmıştır.            

             Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU’nun ilimizi ziyaretleri çerçevesinde talimatlandırdığı üzere 2012 yılı içerisinde ilimizde 1 Milyonun üzerinde fidan üretilmiş ve dikilmiştir. Yine bu çerçevede Kop dağı ile Bayburt arasındaki yol güzergâhına yeşil kuşak oluşturulması ile ilgili tahsis, toprak hazırlığı ve dikim çalışmaları yapılmıştır.

             Ayrıca; vatandaşımıza daha kaliteli Sosyal Güvenlik Hizmeti vermemize imkân tanıyacak olan SGK İl Müdürlüğü hizmet binasının temeli atılmıştır. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi inşaatı bitirilerek hizmete açılmış, Kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinin inşaatı ise önemli ölçüde bitirilmiştir.

            İlimizdeki kalkınmanın temel dinamiklerinden biri olan Bayburt Üniversitesi’nin gelişmesine katkı sağlayacak 750 kişilik öğrenci yurdunun ihale işlemleri sonuçlandırılmıştır. Gençlik ve spor alanında da önemli ilerlemeler sağlanmış; ilimiz için ihtiyaç olan Gençlik Merkezi binası hizmete açılmıştır. Aydıntepe İlçemize Sentetik Çim Yüzeyli saha yapım işi bitirilmiş; yarı olimpik yüzme havuzu inşaatın da ise yaklaşık % 60’lık fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.            

             Sosyal sorumluluk anlayışı paralelinde ilimizde sığınmacı olarak bulunan Afgan mültecilerin barınma ve iaşe ihtiyaçları mümkün olan en üst düzeyde karşılanmış; 200 mülteciye 275.073,00 TL ayni ve nakdi yardım yapılmıştır. İlimizde bulunan dezavantajlı sosyal gruplara mensup vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel hayata daha fazla katılmalarına imkân sağlamak için SODES programı kapsamında yaklaşık 7 milyon TL kaynakla 70 proje hayata geçirilmiş, bu projelerle il genelinde toplam 90 adet çocuk oyun parkı, 4 adet halı saha, 20adet semt sahası, oluşturulmuştur.Projeler kapsamında yaklaşık 3.500 kadın, çocuk ve engelliye ulaşılmıştır.

            2013 yılı da; hemşerilerimizin refahını geliştirmeye yönelik çalışmaların artarak devam edeceği bir yıl olacaktır.