Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV), "19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri"nin sahiplerini açıkladı.

Merkezi Ankara'da bulunan TÜRKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, vakfın genel merkezinde düzenlenen toplantıda, amaçlarının Türk dünyasıyla ilgili hizmette bulunanlara dikkat çekmek ve vefa duygusunu hatırlatmak olduğunu söyledi. Akengin, düzenlediği basın toplantısında; bu yıl 9 ülkeden 16 kişi, kurum ve kuruluşa ödül verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. 

Türkiye, Azerbaycan, Gagauz Yeri (Moldova), Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Macaristan, Özbekistan'dan Türk dünyasına hizmette bulunan kişi ve kurumları açıklayan Akengin, Türkiye'den de sanatçı Cüneyt Arkın ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz'un da aralarında bulunduğu 5 kişiye ödül verileceğini söyledi. Yavuz, Türkiye-Azerbaycan enerji politikası ve ekonomi ortaklığına hizmetleri nedeniyle TÜRKSAV tarafından ödüle layık görüldü.
Ödül töreni Nisan ayında gerçekleşecek

Türk dünyasıyla ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Akengin, bu kapsamda gerçekleştirdikleri çalışmalara da değindi.

Ermeni diasporasının "soykırımı" iddiasıyla yürüttüğü Türkiye aleyhine kampanyalara da işaret eden Akengin, Türkiye'nin buna karşı Ermenistan'ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin itiraflarını içeren "Taşnak Partisi'nin Yapacağı Bir Şey Yok" kitabı ile ABD'li Prof. Dr. Justin McCarthy'nin "Türkler ve Ermeniler" eserlerini dünya dillerine çevirerek kamuoyu başlatabileceğinin altını çizdi.

Akengin, bu yıl ödül töreninin nisan ayı başında Türkiye'de gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
TÜRKSAV tarafından ödüle değer bulunanlar ise şöyle:

AZERBAYCAN
AZ TV - Azerbaycan Televizyonu (Azerbaycan’da Türk dünyası kamuoyunun oluşması doğrultusundaki yayınları)

GAGAUZ YERİ (MOLDOVA)
Todur ZANET - Gagauz şair, yazar, yayıncı. (Türkçe yayınını aksatmadan sürdüren Ana Söz gazetesinin hizmetleri)

KAZAKİSTAN
Türk Akademisi - Başkan Darhan Kıdırali, Prof. Dr. (Türk Keneşinin Türk dünyasının bilimdeki ortaklığı hedefi yönündeki çalışmaları)

KIRGIZİSTAN
İbrahim CUNUSOV - Kırgızistan’ın Türkiye Büyükelçisi (Türkiye Kırgızistan ilişkilerinde sanata yönelik çalışmaları)

KOSOVA
Mahir YAĞCILAR - Kosova Kalkınma Bakanı (Kosova Türklerinin haklarını korumadaki başarıları)

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
Hüseyin GÖKÇEKUŞ, Prof. Dr. - Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı (Türk dünyası yüksek öğretim gençliğine gösterdiği ilgi)

MACARİSTAN
Macar Turan Vakfı (Turan kavramı etrafında kadim Türk kültürüne hizmetleri)

ÖZBEKİSTAN
Lekim İBRAGİMOV - Ressam (Resim sanatındaki başarıları)

TÜRKİYE

- Aygün ATTAR, Prof. Dr. - Giresun Üniversitesi Rektörü (Türk dünyasında birlik idealine getirdiği tarih tezleri)

- Bizim Külliye Edebiyat Dergisi – (Güncel edebiyat ürünlerinin oluşmasına hizmet)

- Cüneyt ARKIN - (Türk kahramanlığı ve Türk kültürünün işlendiği birçok filminde Türklük duygusu ve bilincinin gelişmesine katkıda bulunması)

- Hazar Strateji Enstitüsü (Strateji çalışmalarında Ermeni diyasporasına karşı yürüttüğü çalışmalar)

- Kenan YAVUZ - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı (Türkiye Azerbaycan enerji politikası ve ekonomi ortaklığına hizmetleri)

- Mehmet Cahit TURHAN, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı – (Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin Türk dünyası ile ilgili faaliyetlerine öncülük etmesi)

- TRT AVAZ Televizyonu – (Türk dünyasına yönelik geniş yelpazeli yayınları)

- Yılmaz BATIBAY, Çevirmen - (Ermenilerin Türkiye’yi karalama propagandalarını boşa çıkaran çevirileriyle)