Müdür Yardımcısı Serkan Yılmaz ile birlikte basın mensuplarına slayt eşliğinde bilgi veren Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut;''Bayburt’ta Tarım ve Hayvancılık gelişimin lokomotifi konumunda olduğundan asla ikinci plana atma gibi bir lüksü yoktur. Türkiye’de ki potansiyel Kültür Irkı verilerine göre; Bayburt Kültür Irkı Hayvancılığı oranı çok yüksek bir il konumundadır.

          Bayburt; büyük pazar ve hammadde kaynaklarına uzak olması, etkin bir ulaşım ağının içerisinde olmaması, coğrafi bakımdan Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri arasında geçiş bölgesi konumunda olması gibi nedenlerle sanayi ve ticaret anlamında sürükleyici bir gelişme sağlayamamış ve kalkınma hedeflerini özellikle tarım sektöründe yoğunlaştırmıştır.

            Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Bayburt’ta, nüfusun yüzde 46,5 belde ve köylerde, yüzde 53,5 ilçe ve il merkezinde yaşamaktadır. Çalışan nüfusun yüzde 74,5'i tarım sektöründe, yüzde 23,5 i hizmetler sektöründe ve sadece yüzde 2'si sanayi sektöründe yer almaktadır.373.900 hektar yüzölçümüne sahip ve yüzölçümünün yüzde 58’i mera (216.362 hektar),yüzde 35 tarım arazisi(131.995 hektar)olan bir il olarak, tarım ve özellikle hayvancılığa öncelik verilmesi İlin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi adına doğru ve önemli bir gelişmedir.

         Tarıma yönelik özelliklede Hayvancılık faaliyetlerine yönelik kamu hizmetlerinin kalitesi, Bayburt tarımını dolayısı ile Bayburt ekonomisini doğrudan ilgilendirmektedir. İlimizde bu alanda müdürlüğümüzce verilen hizmetlerin personel dalgalanmalarına bağlı aksamalara imkân vermeden yürütülmesi için, sistematik bir biçimde yürütülmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Kurumsal yapının oluşturularak fonksiyonelliğin üst seviyeye çıkarılması, İlimiz gibi küçük ve personel sirkülasyonunun fazla olduğu illerdeki kurumlar için daha da önem arz etmektedir. 2012 yılında yürütülen teknik çalışmaların yanında söz konusu kurumsal kapasitenin oluşturulmasında önemli adımlar atılmış, yapılacak yeni proje ve çalışmalar için daha hazır ve güçlü bir kurum oluşturulmuştur.

''Gelecekte Bayburt; Tarım ve Hayvancılıkta bölgenin parlayan yıldızı olacaktır''

 Yapılan araştırmalar sonucunda 2030 yılında Türkiye’de ısının + 2 derece artacağı ve su kaynaklarının yüzde 20 azalacağını belirten Karabulut''Bu olumsuzluktan en az etkilenilecek bölgenin içinde Bayburt’ta vardır. Böylece Organik Tarım ve hayvancılık yapılan, Sanayi bölgesi olmadığından kimyasal atık ve serpintinin neredeyse hiç olmadığı bakir bir bölge olmasından daha yaşanabilir bir konumda olacaktır.

 Son yıllarda yapılan sulama yatırımları bölgenin tarımsal yapısını olumlu etkilemiş, Bakanlık ve diğer kaynaklarla iktisadi işletmeler kurulmaya başlanmıştır. Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli tarımsal üretim alanların sahip Bayburt ilinde; son yıllarda kendini yenilemeye başlayan tarım sektöründe nitelikli eleman eksikliği ve eğitim ihtiyacı göze çarpmaktadır. Kamu kurumlarınca yürütülen eğitim çalışmalara ilaveten, üretici örgütlenmesinin sağlanması ve İlde tarımla ilgili nitelikli işgücü yetiştirecek yüksek öğretim düzeyinde bir kurum açılması bu ihtiyacın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Bu konuda Bayburt Üniversitesi ile işbirliği yapmakta ve sonucunu beklemekteyiz. 

 ''2013 Yılı Kurban Bayramında''Organik Kurban''satışına başlayacağız''   

 Karabulut''Türkiye tarım istatistikî verilerine göre; Tarımsal Gübre uygulamasına göre, dekar’a uygulanan gübre ortalamasında Bayburt yüzde 50.nin altındadır. Bu demek oluyor ki Bayburt’ta üretilen tarım ürünleri Organik Tarım ürünü sınıfına giriyor. Üretilen yemler ve bu yemle beslenen hayvanlarımızdan dolayı 2013 yılı Kurban Bayramında ''Organik Kurban'' satışını başlatacağız.

 Karadeniz bölgesindeki illerin Bayburt’ta üretilen tarımsal ürünlere muhtaç olduğunu belirten Karabulut'' Karadeniz sahilinde bulunan illerimiz, Bayburt’ta üretilen paketlenmiş tarım ürünlerine çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bu potansiyel nedeniyle Bayburt tarımı gelecekte çok daha stratejik önem arz edecektir.

 2012 yılında Müdürlüğümüz tarafından Bayburt çiftçilerine yaklaşık 8,5 milyon TL üretim desteğinin ödemesi yapılmış olup, bazı destekleme kalemlerinde ödeme hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında Bayburt tarım sektörüne yönelik açılan hibe programı ile 2 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Bakanlık, kalkınma ajansı ve yerel kaynaklarla gelişen Bayburt tarımında; büyükbaş hayvan varlığı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 38 artarak 85.427’ye ulaşmıştır. Koyun varlığı ise bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 58.650’ye ulaşmıştır.

         Müdürlüğümüzce 2012 yılında yürütülen bu çalışmalar; Bayburt tarım sektörü için büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda 2012 yılında yürütülen çalışmaları, 2013 yılında üzerine koyarak devam edip, Bayburt tarımının İl ekonomisine katkısını yükseltilecektir.

       Yönetişim felsefesinin gereği paydaşlarla bu tür toplantılar gerçekleşeceğini belirten, Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut''2012 yılı İlimiz açısından çok verimli geçmiş, 2013 yılına daha beklentili, umutlu girmemizi ve çalışma azmimizi teşvik etmiştir''dedi.