Abdulvehhab Gazi Külliyesi Yaptırma Yaşatma ve Tanıtma Derneği Adına Kamil Yücel, Bayburt Verem Savaş Derneği Başkanı adına D.Ali Barın, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası adına oda başkanı İbrahim Yumak, Bayburt Eczacılar Odası Temsilcisi Ahmet Aker, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi Başkanı Mehmet Sekmenli, Ödeme Aracılık ve Tahsilat Sistemleri adına M. Hakan Karapınar, Bayburt Şair ve Yazarlar Derneği Başkanı Eyüp Görgülü 13 Aralık tarihli mutabakatla 81 ile 81 örnek köy projesinin Bayburt’ta Erenli (Duduzar) köyünde yapılmasının uygun olacağı kanaatine vararak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir yazıyla müracaat etti.

Bayburt Sivil Toplum Platformu Erenli köyünün Bayburt için örnek köy projesi olarak kabul edilmesini ise şu gerekçelere dayandırdı: Bakanlığın istediği vasıfların köyde bulunuyor olması. Köyün Bayburt’un 3 hisarlı kalesine bakıyor olması, köyden Bayburt’un dört bir köşesinin görülmesi, köyde Abdulvahhab Gazi Külliyesi’nin bulunması, Erenli’nin (Duduzar) örnek köy olması durumunda Bayburt kültür ve turizmine büyük katkı sağlayacağının düşünülmesi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtan konutları teşvik etmek amacıyla bütün köyleri kapsayan 81 ilde 81 örnek köyü projesiyle depreme dayanıklı, yöresel doku ve mimariye uygun, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen örnek konutlar inşa edeceği bildirilmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırarak sağlıklı, modern ve afete dayanıklı konut projeleri üretiyor. Bakanlığın 2008 yılında Kayseri’de, 2010 yılında da Balıkesir’de, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi i ile Kırsal Alanlarda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklere Uygun Yapılaşmanın Yaygınlaştırılması projesi tamamlanmıştı.

Böylece Afyon, Hatay, Malatya, Trabzon, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de çalışmalara başlanmıştı.

Bakanlık açıklamasında şu bilgilere yer verilmişti:

Söz konusu iller için kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilen, sağlıklı, güvenli ve yöresel mimariye uygun projeler üretilerek, İl Müdürlükleri ve İl Özel İdareleri aracılığıyla ücretsiz olarak köyde yaşayan vatandaşlara verilecek ve proje maliyetleri devlet desteğiyle karşılanacak. Projenin, 2012 yılında Türkiye genelinde tamamlanması hedefleniyor.

Projenin daha geniş çevrelere duyurulması, kırsal alanda yaşayanlarda, fiziki çevreleri ve yöresel dokunun sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda bilinç oluşturulması, bu çerçevede halkın yöre mimarisi, doğası ve özgün değerleri hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla 02 Aralık 2011 tarihinde Balıkesir’de sunum, tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmişti. Projenin uygulamaya geçirilmesi konusunda görüş alışverişinin yapılacağı toplantıya, yerel idareler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yöre halkı iştirak etmişti.