Bu yılın en çok zamlanan ürünlerinden biri olan ve fiyatı sürekli yükselen samanın fiyat artışı yüzde 400'e dayandı.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Vasfi Yasun, büyükbaş hayvanların günde 5-10 kilogram civarında saman yediğini dile getirerek, "Yem fiyatlarında dünyaya bağımlı olduğumuz için oradaki artıştan besici sürekli etkileniyor. Şimdi de saman fiyatları, farklı bölgelerde farklı oranlarda arttı. Ulusal Süt Konseyi tarafından şu anda kilogramı 80 kuruştan satılan çiğ sütün 1 Ekim itibarıyla 86 kuruş olması öngörülmüştü. Ancak maliyetlerdeki bu artış, 86 kuruşun üzerine bir yüzde 17'lik zammın daha olmasını gerektiriyor. Gelecek ay tekrar toplanıp bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.

İthal edilecek!

Diğer yandan fiyatı dört kat artan ve geçtiğimiz yıla göre üretimi düşük çıkan samana ithalat izni verildi. Orta ve Doğu Anadolu 'da yağışların düşük kalmasıyla bitkilerin yeterince gelişememesi üzerine harekete geçen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilk etapta yem hammaddesi olarak kullanılmak üzere 100 bin ton arpayı piyasaya sundu.

Küspe ve kepek gibi yem hammaddelerinin gümrük verilerini de indiren bakanlık, diğer yandan ot, sap ve saman ithalatına karar verdi. Bakanlar Kurulu ithalata izin veren kararnameyi imzalayıp Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün onayına sundu.

Kaynak: Bayburt Postası