2012–2013 eğitim dönemi açılış töreni yanı sıra; yenilenen spor tesisleri, Kültür ve Sanat salonu sosyal tesisleri ile 300 kişilik seyirci tribünü gibi açılışlar gerçekleşti. Yapılan konuşmalarda terör örgütü kınanarak şehitlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilekleri iletildi.

PMYO Eğitim Binası Hikmet Çağlar Konferans Salonu’nda yapılan açılış törenlerine Bayburt Valisi Hasan İpek’in yanı sıra Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Gökhan Budak, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Hasan Hüseyin Çevik, İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Kalkan, İl Jandarma Komutanı. Jandarma Albay. Hacı Demirezen, Bayburt İl Emniyet Müdürü Mesut İnce, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Selahattin Karaman, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program okulun tanıtım filminin gösterilmesi ile devam etti. Türk işaret dili eğitimi alan kursiyerlerin gösterimi ve sertifika töreni yapıldı.

— ''Şehit ailelerine ve Türk Milletine baş sağlığı diliyorum''

2012- 2013 Eğitim Öğretim yılına başlayan Polis Adaylarına seslenen Bayburt Valisi Hasan İpek;''2012–2013 yılı eğitim ve öğretim yılına açılış töreninde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti bildirerek hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Son dönemde Ülkemizde çok ciddi terör olayları meydana geliyor, bunun sebebi de tabiî ki, silahlı kuvvetlerimizin ve emniyet teşkilatımızın çok ciddi olarak terör odaklarının üstüne gitmesinden kaynaklanıyor. Ülkemizde 30 yıldan beri bu olaylar devam ediyor,Şehitlik gerçekten kutsal bir görev hatta bizlere şefaat etme hakları bile var.Şehit ailelerine ve Türk Milletine baş sağlığı diliyorum.Bir polisin,bir askerin en önemli görevi şehit olmamaktır.Bunu da kendi kafalarınıza lütfen yazınız.

Sizler güvenlik güçleri olarak, dik duracak ve şehit olmayacaksınız ki bizler buralarda rahat gezeceğiz, rahatça Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak faaliyetlerimizi yapacağız. O anlamda Bayburt Valisi Olarak tavsiyem; şehit olmamak için tüm tedbirleri alın, çok ciddi bir şekilde devletin düşmanları ile milletin düşmanları ile mücadele edin. Onlarla çok acımasız bir şekilde mücadele ederken, halkımıza ve Türk Milletini meydana getiren tüm fertlerine bir anne şefkatiyle, bir kardeş samimiyetiyle ve bir baba saygısıyla davranın. Yeni Eğitim ve Öğretim yılının hayırlı olmasını diliyor sizlere başarılar temenni ediyorum''

Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine ilk dersi veren Akademi Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Hasan Hüseyin Çevik;''Polis Meslek Yüksek okulları Türkiye’de 28 ilde eğitim faaliyetlerini sürdürmekte olup, bunlardan bir tanesi olan Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulumuz da Özel statülü bir meslek eğitim kurumu olarak Polis Meslek Eğitimi vermekteyiz.

Türkiye de 8 tane araştırma merkezimizde de siyasetçilerimiz dâhil eğitim vermekte, önemli karalar alınmasında ve doğru karar verilmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu merkezlerimiz sadece eğitim veren değil, araştırma yapan, projeler üreten Güvenlik politikalarına katkı yapan ciddi bir araştırma merkezi, bilim merkezi, Güvenlik birimi merkezi haline gelmiştir.

Türkiye’nin geleceğin parlayan yıldızı olarak kabul edilen günümüzde polis akademisi de buna kendisini hazırlıyor. Bu çalışmaların bir parçası olan sizlerden de bu gelişime ayak uydurmanızı ve geleceğe kendinizi hazırlamanızı diliyor yeni eğitim öğretim yılının başarılı olmanızı temenni ediyorum.''

Eğitim-öğretim yılının herkese hayırlı olması dileklerinde bulunan Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, '' Polis Meslek Yüksek Okulumuzun 2012–2013 Eğitim Öğretim Dönemi Açılışı; Yenilenen Spor Tesislerimizin; Kültür ve Sanat Salonun Sosyal tesislerimizin; Şelale Tribünümüzün açılışı Törenimizi onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz.

Sevgili öğrencilerim açılışını yapacağımız tesislerimiz ve Eğitim Öğretim yılınız hepinize Hayırlı olsun. Öncelikle son şehitlerimiz Tunceli, Bingöl başta olmak üzere bütün şehitlerimizi minnet, şükran ve gıpta duygularımızla selamlıyorum. Ailelerine, yakınlarına ve bütün milletimize baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

      Bu vesileyle ifade etmek istiyorum ki; Bütün iç ve dış düşmanlarımız, çete ve mafya bozuntuları, her türlü yasa dışı oluşumlar ve bu milletin emniyet ve asayişine, kamu düzenine, hukukun üstünlüğüne, Demokrasimize, Kardeşliğimize ve barışımıza uzanan her türlü kirli eller ve kem gözler bilsinler ki bu güne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları bizi asla yıldırmayacak, sindirmeyecek ve korkutmayacaktır. Tam aksine her gün biraz daha bütün aşkımızla, şevkimizle ve çalışmalarımızla milletimizle bütünleşerek çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkmaya devam edeceğiz.

      Şunu herkes bilsin ki sadece asker veya polis değil gerektiğinde bütün bir millet bu vatan için her şeyini feda ettikten sonra “ Vatan sana canım feda” diyerek  Şahadet şerbetini içmek Mevlana’nın dediği gibi “ hepimiz için sevgiliye kavuşma olacaktır.”

Şahsınızın, değerli Bayburtluların, iş adamlarımızın, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımızın destekleriyle polis okulumuz, Spor tesisleri, bilgisayar internet donanımlı teknolojik çağdaş alt yapıya sahip salonlar ve dershaneleriyle her gün daha da gelişmektedir. Polis Okulumuz yurt içi ve yurt dışında doktora yapmış, hukuk mezunu, mastır dereceli ve yurt dışı deneyimi olan kadrosuyla;  çağdaş ve vatandaş odaklı bir eğitim ve öğretim hedeflemektedir.

      Polis Okulu Müdürü olarak inanıyorum ki okulumuzda yetiştireceğimiz öğrencilerimiz tam bir tarafsızlık anlayışıyla doğulusunu-batılısını, müslümanını-Hristiyanını, alevisini- sünnisini, lazını-kürdünü-çerkezini, zenginini- fakirini, köylüsünü- kentlisini, kadınını- erkeğini, ihtiyarını-gencini,  birbirinden hiç ayırmadan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan herkesi hukuk önünde eşit 1. Sınıf vatandaşlar olduklarına inanarak hizmet edecektir.

      Teşekkür etmem gerekenler var müsaadenizle onlara da minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum.

      Okulumuza her türlü katkıyı yapan başta sayın Valim Olmak üzere Kamu ve Özel Sektörümüze, Belediyelerimize, fedakar Bayburt insanımıza, personelime ve öğrencilerime Teşekkür Ediyorum. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan değerli basın mensuplarımıza tek tek hepsine teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz yetiştirirken hiçbir özveriden kaçınmayan, çalışmalarıyla onları; Bir asker kadar disiplinli Bir hukukçu kadar hukuk adamı Bir anne kadar şefkatli yetiştirmeye çalışan değerli hocalarımıza eğitim ve öğretim kadromuza teşekkür ederim.

Öğrencilerimi yetiştirirken sadece tek yönlü kısır döngüsüne düşmemeye çalıştık.Polis Adaylarımıza; Kitap okuma kampanyalarımızla; Sağlıklı bir hayat için sigarayı çöpe at ,Kütüphanemize kitap kazandıralım kampanyamızla ,Fakir ve çalışkan ilköğretim 7. Ve 8. Sınıf öğrencileri için (Deniz Yıldızları Dershaneye ) projemizle1000 fakir öğrenciye giydirdiğimiz (öğrenciler geleceğimizdir üşümesinler) projemizle ,Bir günümüzü özürlü özel arkadaşlarla, hasta veya yaşlılarımızla ilgilenerek geçirdiğimiz ( Bugün başkaları için ne yaptık.) projemizle 2,5 ay boyunca her gün bir okulumuzdan 50 öğrencimizi okulumuz ve Çanakkale sergimizi gezdirdiğimiz (Okullar Misafirimiz) projemizle Özel Kardeşlerimizle hayatı beraber yaşa,  KUDAKA Sessiz ve dilsiz kardeşlerimizin çığlığı olalım İşaret dili tercümanlığı kursu.Her türlü spor dalında ferdi ve takım halinde çalışmalarla;Değişik illere yaptığımız gezilerle;Okulumuzda yaptığımız Kulup, moral geceleri, müzik dinletileri, tiyatro ve rehberlik çalışmalarıyla  çok yönlü ve  çağdaş bir demokrasi fedaisi olarak yetiştirmeye çalıştık. Çalışıyoruz.

      Polis Meslek Yüksek Okulunda geçireceğiniz zaman; sizlerin kendinizi Milletinize efendilik değil sevgi, saygı ve tebessümle hizmet etmeyi öğreneceğiniz bir süre olarak değerlendiriniz. Eğer kendinizi Bedensel, Zihinsel ve Ruhsal bütünlük içinde yetiştirmezseniz zaman gelir kendinizi kavganın, kargaşanın tarafı bulursunuz. Zaman gelir yetersizlikten, bilgisizlikten dizinizin dermanı kesilir. Zaman gelir iradesizliğinizin kurbanı olarak bir rüşvet çarkının veya mafyanın, fuhuş, çek senet çetesinin maşası haline gelir.  Önce onurunuzu, şerefinizi daha sonra mesleğinizi ailenizi her şeyinizi kaybedersiniz. Onun için her gün biraz daha iyiye prensibiyle öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye devam ediniz.

      Tarafsızlık, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, demokrasi, hesap verilebilirlik ve şeffaflık gibi kurumsal değerlerimizi okulda tam olarak hazmedin ki kadroya çıktığınız zaman zorlanmayasınız. Arkadaşlarınız sizin kardeşleriniz, okulunuz ise aile yuvanızdır. Okulunuzu koruyunuz, geliştiriniz ve bütün imkânlarından faydalanırken sizden sonra gelecek olan polis adaylarının da faydalanacaklarını unutmayınız. Kardeşleriniz olan arkadaşlarınızla paylaşabilmeyi, anlaşabilmeyi ve takım ruhuyla hareket edebilmeyi burada öğreniniz. Eğer kardeşlerinizi kendinize tercih etmeyi öğrenebilirseniz en büyük erdemlerden birini yakalamışsınız demektir. Yeni Eğitim ve Öğretim yılınızın sizlere hayırlı olmasını diliyorum ve hepinize başarılar diliyorum.

Sözlerime bu duygularla son verirken Törenimizi onurlandıran bütün misafirlerimizi en içten duygularla selamlarken, Hepinize saygı ve Sevgilerimi Sunuyorum.       

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat “2012 – 2013 eğitim ve öğretim yılının Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu’na hayırlı olmasını ve eğitim alacak öğrencilerimize gelecekteki başarılı hayatlarının zeminini hazırlamaya sebep olmasını temenni ediyorum. Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu bizim gerçekten gözbebeğimizdir. Bağrımıza bastığımız, değer verdiğimiz ve kendimizden sandığımız kurumlarımızdan birisidir. Bayburt Belediyesi olarak buraya elimizden geldiği kadar katkı sunmaya ve bizden talep edilen her konuya elimizdeki imkânlar ölçüsünde destek vermeye gayret ediyoruz.

İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızı yetişecek olan güvenlik görevlilerimiz daha iyi anlasınlar diye onların dilini öğrenmeye amaç edinen bir eğitim mantığına şahit olduk. Bir öğretmen olarak bunu takdirle karşılıyorum.

Ben bugüne kadar şehit olan bütün güvenlik güçlerimizi rahmetle anıyorum. Şehitlerimize sebep olan kim olursa olsun onları lanetliyorum. Bu ülkede kimse kimseyi öldürmemeli, toplumsal barışı kimse bozmamalıdır. Bu ülke büyük ülke olma hedefine hızla adımlarla ilerliyor. Bunu dış mihrakların baskılarıyla engellenmemelidir. Biraz önce sahnede izlediğimiz gibi işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızı anlamaya çalışan bir devlete sahibiz.

En büyük devlet, en iyi devlet vatandaşını mutlu eden devlettir. Devlet insanını mutlu etmek zorundadır. Devlet, insanına hizmet etmek zorundadır. Şu anda biz yaptığımız kaldırım çalışmalarında görme engellileri de dikkate alarak, görme engellilerin kaldırımlarda yürümelerini kolaylaştırsın diye hissedilebilir yüzeylere sahip kaldırımlar yapıyoruz. Her şeyin odağına insanı koyduğumuz zaman, devleti de insana hizmet etme aracı gördüğümüz zaman her şey kendiliğinden çözülüyor. Bir devletin büyüklüğü geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesi ile mümkündür. Şu anda devletimiz bu mantıkla ilerliyor. Biz de bu mantıkla hizmetlerimizi yürütüyoruz.

Eğitim öğretim görecek olan arkadaşlarımıza şunu söylüyorum. Bayburt 5 bin yıllık köklü bir medeniyete sahip bir ildir. Çevre illeri içerisinde en popüler şehirdir. Geçmişinde de öyleydi bugününde de öyledir. Biz kendine has bir medeniyetiz. Tarihiyle, kültürüyle, medeniyetiyle Bayburt 5 bin yıllık bir şehirdir. Bayrağına, ezanına, kültürüne ve âdetine bağlı halkı ile kendine özgü özelliğini koruma becerisini muhafaza etmiş toplumsal yapısına sahip bir memlekettir. Bayburt’ta emniyeti ve asayişi tarafımızdan korunan bir yere geldiniz.

 Şimdi biz yöneticiler olarak sizin asayişinizden sorumluyuz. Yarın da siz görev aldığınızda bu ülkenin asayişini koruyacaksınız. Bizim çocuklarımız ne ise sizler de öylesiniz. Kendinizi yabancı bir yerde sanmayın. Başınıza bir sıkıntı gelirse Bayburt Belediyesi Bayburt Valiliği ve Bayburt’u yönetenler sonuna kadar sizin yanınızdadır. Hiçbir şeyden endişeniz olmasın. Siz yeter ki hukukun bekçileri olun. Kendinize hukuku şiar edinin. Adaletin devamına yardım edeceksiniz. Ama şunu unutmamak zorundayız ; ‘Kuvveti olmayan adalet acizdir. Adaleti olmayan kuvvette zalimdir.’ Ve buna göre de eğitim almak zorundayız diyor, hepinize başarılar diliyorum.”

2012- 2013 yılı Eğitim Öğretim Yılı programı topluca tesislerin açılış kurdelesi kesimi,45 öğrencinin katılımcılar huzurunda Sigarayı bırakarak paketlerini çöp kutusuna atmaları,Hayırlı olsun kurbanı kesimi ve Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından dua edilmesi, katkıda bulunanlara teşekkür belgesi ve Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Hasan Hüseyin Çevik'e Vali İpek tarafından plaket sunumuyla sona erdi.