22 Haziran 2013 Cumartesi günü, Niksar Kaymakamlığı ve Niksar Belediyesi ile TOŞAYAD (Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği),İLESAM tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası Niksar'ın Fidanları Kültür ve Sanat Şöleni” programı, konukların Niksar’ın tarihi eserlerini ve kültür yapılarını içeren kent gezisiyle başladı.  

Çöreğibüyük Cami, Lülecizade Kardeşler Çeşmesi, Kırkkızlar Kümbeti, Orta Çarşı yürüyüşü, Arasta, Leylekli Köprü, Eski Hükümet Binası, Taşmektep, Melikgazi Türbesi, Hacı Ahmet Niksari Türbesi, Ulu Cami ve Roma Arsenali'ni ziyaret eden konukları makamında kabul eden Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, Niksar'ın Fidanları Kültür ve Sanat Şöleni'ne katılım ve katkılarından dolayı eğitimci yazar Hasan Akar'a,             İLESAM'a, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği başkan ve yönetim kuruluna, konuk şair ve sanatçılara teşekkür etti. Hükümet Konağı (Belediye Hizmet Binası) önünden başlayan kültür yürüyüşü ile Erzurumlu Şair Emrah ve Cahit Külebi'nin anıt mezarlarının bulunduğu Karşıbağ semtindeki tören alanına ulaşıldı.   

İki gün süren etkinlikler Cahit Külebi anıt mezarında yapılan törenle başladı. 
Erbaa Kaymakamı ve Niksar Kaymakam Vekili Abdulkadir Demir, Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Niksar İlçe Emniyet Müdürü Murat Mutlu, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen şair ve yazarlar, sanatçılar ve konukların katıldığı törende konuşan Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, kültürün toplumların uygarlaşma yolunda çok önemli bir öğe olduğunu ifade ederek, “Geçmişten günümüze şairler ve yazarlar yetiştiren Niksar'ımızı aynı zamanda bir kültür başkenti yapmaya da kararlıyız.” dedi.
            Başkan Yadigar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu yıl dördüncüsünü yaşadığımız Cahit Külebi ve Erzurumlu şair Emrah'ı anma etkinliklerini iki yıldır adını Niksar'ın fidanları kültür ve sanat etkinlikleri şekline dönüştürerek Niksar'ın dünyaca bilinen “Niksar'ın fidanları” türküsünü de işin içine katarak ve bu etkinlileri özellikle kurumsallaşma kalıcı olma anlamında bir edebiyat şiir şöleni olmanın yanında değişik etkinlikler de zenginleştirerek süsleyerek ki bu yıl birinci motor fest motor festivali etkinliği de bu etkinlikler çerçevesinde programın içine dahil edildi. Gelecek yıllarda bu iki günlük etkinliği daha uzun sürelere yayarak yani “Niksar'ın Fidanları” Kültür ve Sanat etkinliğini özellikle Niksar'ın turizm eksenli vizyonuna katarak bir haftalık bir etkinlikler serisine dönüştürmeyi planlıyoruz” dedi.
            Başkan Yadigar ayrıca Cahit Külebi'nin oğlu Ali Külebi'nin yurt dışında olmasından dolayı programa katılamadığının da altını çizerek selamlarını iletti.
Başkan Yadigar'ın konuşmasının ardından Cahit Külebi Memleketim' konulu şiir yarışmasında birinci olan “Pastoral Niksar Atlası” isimli şiir eserin sahibi Yaşar Bayar tarafından okundu.
Keşfi Camii İmamı Ekrem Bal'ın okuduğu dua ile sona eren anma töreninden sonra Niksar Belediyesi tarafından Keşfi Meydanında bulunan Taş Bina içerisinde düzenlenmesi yapılan Vali Rıza Akdemir Kütüphanesi ve Cahit Külebi müzesi açılışı davetliler tarafından yapıldı.

                        Programın sonraki bölümünde Nizamettin Yağıbasan Medresesi'nde “Erzurumlu Emrah'tan  Cahit             Külebi'ye Şiir Şöleni Program saat 14:00’den itibaren, tarihi Niksar Kalesi’nde yeralan       Anadolu’nun   ilk tıp             eğitiminin verildiği Yağıbasan Medresesi’nde “Erzurumlu Emrah'tan Cahit Külebi'ye” Şiir Şöleni. Şair ve             sanatçı konuklar; Abdullah Satoğlu, İsmet Bora Binatlı, Mevlüt Uluğtekin, Mustafa Ceylan, İzzet             Sağlam, Talat Ülker, Şahin Kazancı, Dursun Elmas, Hasan Öztürk, Şemsettin Ağar, Zuhal Ekici,  Emel             Demirezen, Ayşe Paslanmaz, Süreyya Kaya, Sabiha Serin, Bekir Alim, Bekir Yeğnidemir, Yunus Kara,             Yurdal Demirel, Nahit İmaç, M.Ali Kakan, Murat Duman, Muhsin Durucan, Ahmet Divriklioğlu, Leyla             Arsal’ın katılımıyla sürdü.

                         Takdimi eğitimci - yazar Hasan Akar ve Gökhan Güneş tarafından yapılan programda; Niksar             Belediyesi,      İLESAM ve TOŞAYAD (Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği)’nin      birlikte düzenlediği 4.             “Cahit Külebi - Memleketime Bakış” adlı şiir yarışmasında 1. olan “Pastoral           Niksar Atlası” isimli şiir ile             Yaşar Bayar    (Erzurum), 2.’lik “Bir (Göçe)             Güzelleme” adlı eser ile İlkiftar Ezberci (Antalya), 3. Olan şiir       “Gitme” ile      Mehmet Özdemir (Niksar/Tokat) ödüllendirilirken mansiyonları “Bir Yurt Panoraması” Olcay             Gökçe (Amasya), “Memleket  Türküsü” Levent Malkoç (Trabzon), “Göç Etme Çocuk” Gizem Kılınç             (Ankara)          paylaştılar.       Yarışmada 1.   olan “Pastoral Niksar Atlası”, şiiri eser sahibi şair Yaşar Bayar             tarafından seslendirildikten     sonra tüm katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen “Cemal Safi Niksar şiir Gecesi” ile devam etti.Motorsiklet Tutkunları Niksar'da”Uluslararası “Niksar'ın Fidanları” Kültür ve Sanat Şöleni etkinlikleri çerçevesinde programa dahil edilen Türkiye'nin farklı illerinden festival için Niksar'a gelen onlarca motorsiklet vatandaşların büyük ilgisini çekti. İki gün boyunca Niksar'da kalan motorsiklet tutkunları Başkan Yadigar'ın konuşmasının ardından konaklamak için Çamiçi yaylasına hareket ettiler. Belediyenin  hazırladığı Çamiçi Kamp alanında yöresel sanatçıları konserleriyle akşama kadar halkla birlikte eğlenildi.