Bayburt Konaklama tesislerinde yapılan basın toplantıda ilk olarak MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay konuştu. Akçay, “3 gün boyunca Bayburt’u karış karış gezdik. Bayburtlular’ın misafirperverliğine de hayran kaldık. Bayburt hakikaten Türk milletinin kültürüyle, misafirperverliğiyle, samimiyeti ve içtenliğiyle en iyi şekilde temsil edildiği illerimizden birisidir. Uzun yıllardır bütün Türkiye’yi ve yurtdışını az çok tanıyan bir arkadaşınız olarak bunu ifade etmeyi bir borç biliyorum” dedi.

Yapılan ziyaretler sonucunda elde ettikleri verilerle TBMM’de Bayburt hakkında önergeler sunacaklarını söyleyen Akçay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu 3 günlük yapmış olduğumuz ziyaretleri ve tespitleri öncelikle Genel Başkanımız Dr. Devlet Bahçeli olmak üzere, genel merkezimize ve Arge birimi ile paylaşacağız. Önümüzdeki hafta da inşallah bir aksilik çıkmazsa gündem dışı söz almak kaydıyla TBMM’de Bayburt sorunlarını dile getireceğim. Hazırlıklarını yaptım. Genel bir gündem dışı konuşmanın dışında çeşitli soru önergeleri ile hükümetin Bayburt’un sorunlarına dikkatini çekmek istiyoruz.”

“Kamu yatırımları kesinlikle artırılmalıdır”

“Bayburt’a gelmeden önceki tespitlerimizin yapmış olduğumuz ziyaretler sonrası bizleri yanıltmadığını gördük. Siz değerli basınımızın da ilk günkü ziyarette manşete taşıdığınız ifadeler, bir kez daha teyit edildi.  Bayburt’un sorunlarının acilen masaya yatırılması gerekiyor. Bunlardan biri planlı programlı bir şekilde Bayburt’un sosyal ekonomik yapısını çok iyiye doğru taşıyacak, göçü önleyecek ve ekonomik gelişimi sağlayacak kamu yatırımlarının acilen yapılması gerekmektedir. Kamu yatırımları ve altyapı yatırımları başta olmak üzere kesinlikle artırılmalıdır.”

“Demiryolu konusunda üzerimize düşen görevi yapacağız”

“Buna paralel olarak demiryolu konusu gündeme mutlaka somut olarak getirilmeli. Ve artık bunun Bayburt’un çok acil bir beklentisi olduğunu hükümet görmeli ve değerlendirilmelidir. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Bayburt’un mevcut potansiyelini değerlendirecek yatırımlara ve teşebbüslere ihtiyaç vardır. 2 gün boyunca Bayburt Konaklama otelinde kaldık. Ve Bayburt’un önemli bir ihtiyacına cevap veriyor. O anlamda cesaretle bu yatırımları yapan Hanefi Türker kardeşimize teşekkür ediyorum.”

“Esnaf ve sanatkârımızın çok ciddi sorunları var”

“Organize Sanayi Bölgesi’ni Bayburt’un kanayan bir yarası olarak gördüm. 10 yılı aşkın bu yatırım yapılalı ve 5-6 işletme ile yaklaşık 250 bin dönümlük arazide daha büyük yatırımların olması beklenirdi. Ama yatırıma uygun hazırlanmadığı için ve Organize Sanayi Bölgesi’nin bazı altyapı hizmetlerindeki noksanlar nedeniyle bunun ele alınması gereken bir konu olarak gördük. Bayburt merkez, Aydıntepe ve Demirözü ilçeleri ve beldelerimizi gezdik. Esnaf ve sanatkârımızın çok ciddi sorunları var. Esnaf adeta 'battı batıyor' şeklinde feryat ediyor ve perişan vaziyette. Bizim tespitlerimiz veya abartmamız değil inanmayan Küçük Sanayi Sitesi’ne gidebilir. Pek çok dükkan satılığa çıkarılmış. Bir kısmı kapalı, açık olanlar da adeta in cin top oynuyor deyim yerindeyse. Çırak yok, müşteri yok ve bankadan borç yolu gösteriliyor bize diye şikayet ediyor esnafımız. Ve Bayburt esnafının ortak söylediği söz şu, ‘en iyi hükümet, halkını borçlandırmayan hükümettir.’ Hatırlayacak olursak başta sayın Başbakan esnaf ve çiftçiyi borçlandırdıklarını övünerek söylüyorlar.”

“Bayburt Kalesi turizme kazandırılacak önemli bir değerdir”

“Bayburtlu doğduğu yerde doymak istiyor ve göç etmek istemiyor. Bayburt aynı zamanda huzur asayiş ve güvelik bakımından da huzurlu bir yer. Bu açıdan ileride yatırım çekme yönünden avantajlı gözüküyor ve öyle olmak zorunda. Bayburtlu vatandaşlarımız Şehit Osman, Aslan Dağı, Kale ve Duduzar tepesinin yeşillendirilmesini bekliyor. Yine Bayburt Kalesi turizme kazandırılacak önemli bir değerdir. Gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Yine Bayburt taşının değerlendirilmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılığının da özel öneme haiz bir şekilde ele alınması gerekmektedir.”

“Bayburt için 7. Bölge oluşturmak gerekir”

“Gördüğümüz şudur ki yatırım teşvik bakımından 5. bölgede Bayburt. Bırakın 6. bölge olmasını adeta Bayburt için bir özel 7. bölge oluşturmak gerekir. Bunu bütün samimiyetimle ifade ediyorum. Bayburt’un temel sorumlarının çözümü özel öneme haiz. Adeta 7. bölge teşviki gibi bir teşvik oluşturulmalı.”

“21 Şubat Sanayi Sitesi borçları kronik sorun”

“Bir diğer hususta, 21 Şubat Sanayi Sitesi borçları konusu. Bir kronik sorun olarak esnafımız tarafından dile getirilmiştir. Bunun da bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sanayi sitesindeki esnafların en büyük şikayeti de bir kısım esnafın sanayi sitesine taşınıp bir kısmının merkezde kalması. Bu durumun kendileri bakımından bir haksız rekabete yol açtığını düşünüyorlar. Bunun da yerel yönetim tarafından adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasında fayda görüyorum.”

“Değişim şart adres MHP”

“İnşallah ilk fırsatta Bayburt’a yeniden gelmeyi düşüyorum. Kısa ve öz bir şekilde söylemek istiyorum. Hem biz söylüyoruz hem de Bayburtlu’nun söylediği söz şu, ‘değişim şart adres MHP.’ Belediyesi MHP’de olan Arpalı Beldesi’ni gezdik. Ve hakikaten bunca olumsuzluklar içerisinde tahminimin de üzerinde yeşil, düzenli, adeta şehirleşme yolunda mesafe almış bir Arpalı Beldesi gördüm. Dolayısı ile Bayburtlu kardeşlerimizin de Arpalı örneğini göz ardı etmeyeceğini düşünüyorum. Mutlaka Bayburt’ta da değişim şartını önümüzdeki ilk seçimlerde değerlendirecektir. Şimdiden MHP’ye başarılar diliyorum.”

Milletvekili Akçay’ın ardından söz alan Antalya eski Milletvekili ve MHP MYK Üyesi Hüseyin Yıldız ise, Bayburt’ta iktidar tarafından bir korku imparatorluğu oluşturulduğunu öne sürdüğü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Baskılar ancak totaliter rejimlerde olur”

“Sayın vekilimiz gerekli şeyleri söylediler ama onlara ilaveten ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımızda deyim yerindeyse bir korku imparatorluğu oluşturulmak istendiğini, üstelik bu korku ve baskıya birde yerel yönetimin eklendiğini üzülerek söylemekteyiz. Vatandaşlarımıza ayrıcalıklı muamele yapıldığını tespit etmiş bulunmaktayız. Yerel yönetimin partililerine ayrı bir muamele ancak karşı görüşte olanlara ayrı uygulama yaptığını, itirazlar sonrasında da cezalarla karşı karşıya kaldıklarını tespit etmiş bulunmaktayız. Yine bazı kamu kurumlarının AKP’ye karşı söylemlerde bulunan vatandaşlara baskı yaptığını özellikle vergi dairelerinin elinde bulunan denetim mekanizmaları vasıtasıyla ceza uygulamasıyla vatandaşları sindirmeye çalıştıklarını tespit ettik. Dolayısıyla kamu kurumlarını bir kez daha uyarmak istiyorum. Bu vatandaşların hepsi Türk vatandaşıdır. Dolayısı ile kamu kurumlarının görevi vatandaşlara eşit hizmet etmektir. Kimse bunların yapılmadığını söyleyemez. Kendileri gibi düşünmeyen kamu görevlilerinin cezalarla korkutulmaya çalışıldığını da tespit etmiş bulunmaktayız. Bu hareketler iktidarı büyütmez, aksine küçültür. İnsanlar hizmetler ve katkılarla var olurlar. Baskılar ancak totaliter rejimlerde olur ama her baskıcı rejimin sonu mutlaka demokrasiye çıkar ve hep kaybederler. Bu anlayışla hareket eden Bayburt yerel yöneticilerinin de sonunun Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde geleceğini ve MHP’li belediye ile halka nasıl hizmet edileceğini buradan ifade etmek istiyorum.”

“Vatandaş en yakın yerde, en kaliteli hizmeti mutlaka almalıdır”

“Kamu her zaman kar yapacağı hizmetler yapmaz. Vatandaş en yakın yerde, en kaliteli hizmeti mutlaka almalıdır. Hem bu Avrupa yerel yönetimler şartnamesi hem de bizim anayasamız ve yasalarımızda vardır. Siz Aydıntepe ve Demirözü ilçelerinde bulunan kamu kurumlarının bazılarını ihtiyaç yok adı altında, ya da israf adı altında kapatırsanız oradaki insanların bir takım ihtiyaçları için 30 kilometre ile gidip gelmesi bu vatandaşlarımız için bir eziyettir. Orada bulunan sağlık kuruluşlarının kapatılması yine vatandaşlarımızın can güvenlikleriyle alakalı yaşabilecekleri sıkıntıları ortaya çıkardığını vatandaşlar söyleyebilmekte. Yapılan baskılar neticesinde ise bunları dile getiremediklerini söylüyorlar. Biz buradan Bayburt’u yönetenlere sesleniyoruz. Eğer devlet adamlığı var ise bunlarda bu sorunlara çözüm getiriler. Buradan Bayburt’un tek milletvekiline sesleniyorum. Bayburtluları dinlesin çözüm üretsin. Bunu Bayburtlular bekliyor, bende milletvekilliği yapmış biri olarak bekliyorum. Bir daha ki gelişimizde inşallah bu korkunun Bayburt’un gündeminden çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.”

“Teşkilatıma başarılar, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne başarısızlıklar diliyorum”

“Bizleri geldiğimizden bu yana yalnız bırakmayan yöneticilerimize, yapmış olduğumuz ziyaretlerde sıcak Anadolu insanının göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı da çok mutluyum. Bugüne kadar Bayburt’a gelmemek ve görmemekle hata ettiğimi düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki dönemlerde tatil amaçlı da olsa gelmeyi düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti turizminin üçte biri Antalya’dadır. Ben de oralıyım. Neredeyse bizim turistik tesislerimizdeki kaliteyi yakalayan bir tesisi burada görmekten mutlu oldum. Ayrıca yurt dışından gelen turistlerin bu otelde konakladığını gördükten sonra demek ki yatırım yapılırsa Bayburt’un şuan yaşanan sıkıntıları yaşamayacağını görüyorum. İşletmeci Hanefi Türker’e teşekkür ediyorum. Bayburtlular’a çok teşekkür ediyorum önümüzdeki yapılacak seçimlerde teşkilatıma başarılar diliyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne de başarısızlıklar diliyorum.

MHP İl Başkanı İdris Aydın ve MHP MYK Üyesi Bekir Kasap ise çalışmaların olumlu geçtiğini ve Akçay ve Yıldız’ı Bayburt’ta ağırlamaktan memnun olduklarını söylediler.

Toplantının ardından Akçay ve Yıldız, Ankara’ya gitmek üzere Bayburt’tan ayrıldılar.