Kars Milletvekili Prof.Dr.Yunus Kılıç ve Bayburt Milletvekilimiz Bünyamin Özbek  Dokuz Milletvekiliyle beraber Amerika’ya Türk Amerikan İş Konseyine Katılmak Üzere  giderken gazetemizi ziyaret ettiler.

Gazetemize  Açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Kılıç Biz Dokuz Milletvekiliyle beraber Tarım Komisyonu adına katılan Üç üye olduklarını ifade ederek,Amerika’da Tarımla alakalı Özellikle trans Atlantik ticaret anlaşmalarının yapıldığı bir dönemde Bizde Tarım ve Hayvancılıkla alakalı ne türlü ilişkiler geliştirebiliriz daha fazla ürettiğimiz ürünleri orda nasıl pazarlayabiliriz,daha modern tekniklerle ülkemizde teknolojiyi ve bilimi de kullanarak üretim alanlarını nasıl genişletebiliriz ,şu anda yapılmakta olan ve yapılacak olan konuları araştırmak üzere gittiğimiz bir toplantı.Ekibin içinde Tarım Komisyon Başkanı ve Bünyamin Özbek beyle beraber ikimizde Tarım Komisyon Üyeleriyiz dedi.Ülkemiz Tarım Ülkesi ,Hayvancılık Ülkesi.Kars Milletvekili Olduğum için Bölgenin sorunlarını biliyorum.Bölgemizde Tarımdan ziyade Tarıma dayalı Hayvancılık yapıldığı için özellikle Bayburt İli için Tarımla alakalı  Bölgede Hayvancılığın iyi yılları olduğu gibi kötü yılarlıda oluyor diyerek,bunun sebebi özellikle Üreticilerimizin sermaye sıkıntısı olması,küçük aile işletmelerinden oluşuyor olması,sadece geçimi sağlamak üzere tarım yapıyor olmaları,bunun dışında arazilerin küçük parçalara bölünmüş olmaları ve buralarda maliyetlerden çok yüksek olması  hayvanlarını beslemeleri için yem girdilerinin pahalı olması,Mazotun Ülkemizde bulunmadığı için çok pahalı olması,gübrenin yurt dışından geldiği için çok pahalı olması bunların hepsini topladığınız zaman sürdürülebilir bir hayvancılık noktasında Ülkemizde hala problemler olduğunu  ifade etti.Son On yılda Köylümüzün ve halkımızın refahı yükseldi ancak hala problemlerimiz var dedi.Problemler arazilerimizin toplulaştırılmasına çalışıyoruz özellikle bölgemizde bunları hızlandırmaya başladık yani bölünmüş arazileri tek parça arazi haline ,sulanabilir yolu olan enerjisi olan ve daha uygun tarımın yapıldığı alanlar haline getirmeye başladık.

Köylerimizde arazilerin çok parçalı olmasından dolayı yüksek maliyetler çıkmakta ve Köylümüz bir süre sonra bu arazileri işletmekten vazgeçiyor. Şu andaki yapılacak çalışmalar Köylünün de rızasını alarak yapılacak toplulaştırma projesidir.Bu Toplulaştırma projesi Güneydoğu illerimizde çokça yapıldı. Köylünün tüm arazisi bir araya getirilerek yeniden gerektiği şekilde bölünecek kiminki iyi kiminki kötü olduğuna bakılmadan tekrar pay edilmesi yoluna gidilecek. Mesela on parça yetmiş dönün arazi olan kişinin arazileri alınıp o vatandaşımıza tek parça yetmiş dönüm arazi veriliyor. Yolu olan suyu olan hiçbir hukuki problemi olmayan tapulu bir arazi olacak.Yeniden arazi bölünmesini engelleyen bir yasada çıkmak üzere.Hali hazırda yirmi dönümden az olan arazi zaten bölünmemektedir.

Şab hastalığıyla alakalı yenir çalışmamız var Programlı bir şekilde kampanyalarla hayvanlarımızı açılayacağız.Şab aşısını yaparak bu yıl çekmiş olduğu muz sıkıntıyı ileriki yıllarda yaşamayacağız dedi.