Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek 2011’de milletvekili olduktan sonra Ankara’ya gittiğinde ilk işinin Laleli Barajı’nda gövde yüksekliğinin aşağı çekilerek barajdan etkilenen köylerin kurtarılması olduğunu ve bu yönde uğraş verdiğini belirterek  açıklamasına şöyle devam etti:

2011 YILINDAN BERİ LALELİ BARAJI KONUSUNDA UĞRAŞ VERİYORUM

"2011’den bu güne bu konuda epey bir uğraşım oldu. Ankara’da yapmış olduğum çalışmaları kamuoyuna açıklayamıyordum. Bu yaz Bayburt’a geldiğimde köylerde yapmış olduğum çalışmalarda köylülerimize bazı şeyler anlatmıştım.  Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu bir davet sırasında evime gelmişti. Orada bu konuyu derinlemesine kendisiyle paylaştık. Sayın bakanımız genel müdüre gövde yüksekliğinin nasıl aşağı çekileceği yönünde bir talimat verdi.

7 KÖYÜN TAMAMI BARAJ YAPIMINDAN EN AZ ZARARLA KURTARMIŞ OLACAK

Devlet Su İşleri (DSİ), 3-4 aydır yapmış olduğu çalışma neticesinde projelerde değişiklik yapılmayacağı uğraşı içerisine girdi. DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ile en son görüşmemizde sayın genel müdür Laleli Barajı’nın gövde yüksekliğinin aşağı çekilmesinin kesinleştiğini ve bu doğrultuda bir çalışma başlatılacağını ifade etmiştir. Ben de bu habere çok sevinerek paylaşmak istedim. Esasında bu 12 köyümüzü ilgilendiriyor ama 7 köyümüz suyun altında kalıyordu. Bu konuda belki 1 köyümüz etkilenecektir.  7 köyün tamamı baraj yapımından en az zararla kurtarmış olacaktır. Bayburt’umuza hayırlı olmasını temenni ediyorum.

NÜFUSUMUZU İYİCE AZALTACAĞINI DÜŞÜNEREK BU KONUDA UĞRAŞ VERDİM

"Bayburt’un nüfusunun az olması sebebiyle 7 köyümüzün boşalması suyun altında kalmasının nüfusumuzu iyice azaltacağını düşünerek bu konuda uğraş verdim. En sonunda da başarılı olduk. Bu konuda bazı vatandaşlarımız özellikle kamulaştırmadan para alabilmek için barajın yapılmasını arzu etmiş olabilirler. Doğduğumuz, büyüdüğümüz yerde paranın önemli olmadığını düşünüyorum. Her şeyin para olmadığını düşünüyorum. "

HATIRALARIN KAYBOLMAMASINI PARA İLE İFADE EDEBİLME ŞANSIMIZ YOK

"Asıl olan oradaki mezarlarımızın kaybolmaması. Doğduğumuz yerin kaybolmaması. Gezdiğimiz, köy içerisinde oynadığımız yerlerin kaybolmaması. O hatıraların kaybolmaması. Bunları para ile ifade edebilme şansımız yok. Ben bunun sevincini yaşamaktayım. Basın mensubu arkadaşlarıma da bu işten gerçekten ilgilendikleri için çok çok teşekkür ediyorum. Ben muhtarlarımızı da arayarak bu bilgileri muhtarlarımıza iletecem. "