Ülkemizde engellilerin istihdamına ilişkin politikalar büyük ölçüde kota ve ceza sistemine dayanmaktadır. İzlenen bu politikanın engellilerin istihdamında istenilen sonuçları yeterince sağlayamaması başka istihdam yöntemlerinin de ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu yöntemlerden birisi olan korumalı işyerleri de normal işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelliler için geliştirilen bir istihdam yöntemidir.

      Ülkemiz açısından korumalı işyerleri, işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özür gruplarından zihinsel engelliler, ruhsal ve duygusal engelli olanların eğitim düzeyleri, bir mesleğe sahip olma imkânları ve işsizlik oranları göz ününde bulundurulduğunda, çok daha büyük önem arz etmektedir. Bu engeliler kota-ceza yöntemi çerçevesinde işverenler tarafından en az tercih edilen, istihdam edilme oranları en düşük olan kişilerdir. Bu bireylerin zorunlu eğitim çağını geçirmiş olanlarının korumalı işyerlerinde istihdam edilmeleri engellilerin hem bireysel gelişim sürecini pekiştirmelerini hem de topluma uyum sağlamaları açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz açısından ortaya konan bu ihtiyaç 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı özürlüler kanunu ile tespit edilmiş ve anılan kanunda bu konuda düzenlemelere yer verilmiştir. Bu düzenlemelerde korumalı işyerlerinde devlet tarafından teknik ve mali destekler sağlanacağı da belirtilmiştir. İlgili kanunlarda düzenlemeler yapılıncaya kadar işgücü piyasasına kazandırılması güç olan engelliler için mesleki rehabilitasyon ve istihdam imkanı sağlayacak olan korumalı işyerlerinin işlerlik kazanabilmesi belli bir standarda kavuşması, geliştirilmesi ve yaygınlaşması Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ASPB) tarafından ortaklaşa yürütülecek teşviklerle sağlanması amaçlanmaktadır. Gerekli kanuni düzenlemeler yapılıncaya kadar bu çalışmalar pilot uygulama projesi olarak değerlendirilecek ve diğer uygulamalara örnek olacaktır.

                İşgücü piyasasında normal şartlar altında çalışma imkânı kısıtlı olan engelli kişilere istihdam ortamları oluşturulması amacıyla kurulacak korumalı işyerlerinin desteklenmesi amacı ile karşılıksız olarak hibe desteği sağlanacaktır.

                Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan teklif çağrısı kapsamında engelli kişilere mesleki rehabilitasyon imkanı veren işletmelerin sayısının ve etkinliklerinin artırılması ve engelli istihdam amacında artış amacı ile kurulacak korumalı işyerlerinin kuruluş sermayesi olarak 150 bin Türk Lirasına kadar destek verilecektir. Ayrıca kurulacak işyerlerinde çalıştırılacak engellilerin ilk bir yıl süre ile maaşları karşılanacaktır.

                Türkiye’de faaliyet gösteren eğitim alanındaki kurum ve kuruluşlar üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları gerçek ve tüzel kişilerce hazırlanacak projelerden kabul edilenlere verilecek maddi destekler, özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden kesilen ceza paraları fonundan karşılanacaktır.

                Proje kapsamında kurulacak korumalı işyerinin toplam kuruluş sermayesinin en az %40’ı oranındaki miktarının proje faydalanıcısının kendi kaynaklarından temin edilmesi gerekmektedir. Kurulan işyerinin 5 yıl boyunca denetim ve takibi yapılacaktır.

         Proje teklifleri, projenin uygulanacağı ilde bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine verilecektir. Proje tekliflerinin son teslim tarihi 25.03.2013’ü tarihi mesai saati bitimidir. Proje faydalanıcıları, başvuru rehberinin tam metnine ve proje ile ilgili bilgilere İl Müdürlüğümüzden ya da www.iskur.gov.tr ve www.ozurluveyaslı.gov.tr internet sitelerinden ulaşabilirler.