Marmara Belediyeler Birliği´nin genel kurulu, Birlik ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başkanlığında 233 belediye başkanı ile meclis üyesinin katılımıyla Bursa Hilton Otel´de yapıldı. Encümen, denetim ve ihtisas komisyonları seçimlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümde gelinen son durumla ilgili olarak belediye başkanlarına bilgiler aktardı. Belediye başkanlarının da söz alarak kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda deneyim paylaştığı toplantıda, programın ana sponsoru BAKYAPI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör de özel sektörün kentsel dönüşüme bakışını aktardı.

“SAĞLIKLI MEKANLARDA SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRECEĞİZ”

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birlik yönetimi olarak son 4 yılda adeta kentsel dönüşümle yatıp, kalktıklarını söyledi. MBB üyesi belediye başkanları olarak 2012 yılında 3 ayrı organizasyonla ´Deprem ve Kentsel Dönüşüm´ temalı kamp yaptıklarını, yine birlik olarak teknik başkan yardımcıları, imar ve şehircilik müdürleri ile mühendis ve teknik kadrolarla sempozyumlar, çalıştaylar ve paneller düzenleyerek ilgili personeli merkezi idarenin temsilcileriyle buluşturduklarını hatırlatan Başkan Altepe, birliğin Eminönü´ndeki merkezinde deprem ve kentsel dönüşüm odaklı çok sayıda eğitim, seminer programı, kentsel dönüşüm ve imar konularına yönelik yasa ve yönetmeliklerle ilgili bilgilendirmeler düzenlediklerini ifade ederken, “Marmara Bölgesi’nin genel olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğu dikkate alındığında, kentsel dönüşümün ne kadar acil bir durum arz ettiği anlaşılacaktır. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile sağlıklı mekanlarda sağlıklı nesillerin yetiştirmek belediye başkanları olarak en önemli görevimizdir” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BELEDİYELER YÜRÜTECEK”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Vedad Gürgen, Türkiye genelinde 33 ayrı bölgede planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarını ´asrın projesi´ olarak niteledi. Türkiye´nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığını, Marmara´nın da hemen hemen tamamının deprem tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Gürgen, şehirlerde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına alt yapıdan üst yapıya, finans boyutundan danışmanlık boyutuna kadar destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. Türkiye´de yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın sekretarya görevi yapacağını ifade eden Gürgen, "Burada tüm desteği bakanlık olarak bizden alacaksınız fakat işin asıl yürütücüsü sizler, yani ilgili belediyeler olacak. Çünkü yaşadığınız bölgeyi, bölgenin artı ve eksilerini, dönüşümlerin nerede nasıl yapılması gerektiğini en iyi anlayacak, tahlil edip uygulamaya geçirecek olan sizlersiniz. Bu nedenle biz gereken her türlü desteği vereceğiz., Paranız yoksa para emin edeceğiz, teknik destek istiyorsanız teknik destek sağlayacağız. Her ne gerekiyorsa yerine getirecek, uygulamaların plan aşamasına gelmesi için Bakanlar Kurulu nezdinde devreye gireceğiz. Ama bölgelerde yapılacak çalışmaları yürütecek olan sizlersiniz" diye konuştu.

BİRLİK YÖNETİMİ GÜVEN TAZELEDİ

MBB 2013 Yılı 1. Meclis Toplantısı´nda encümen üyeleri şu isimlerden oluştu: “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak.”