KUDAKA tarafından hazırlanıp Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan "2013 Yılı Çalışma Programı" çerçevesinde ve TRA1 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı’nda belirtilen vizyon, amaç, hedef ve öncelikler doğrultusunda, kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşlara yönelik hazırlanan Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı işadamlarının katıldığı toplantıda masaya yatırıldı.

          BAYGİAD ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)  tarafından ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası iş hanındaki BAYGİAD toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, BAYGİAD Başkanı Habib Berber, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, BAYGİAD ve BTSO üyeleri ve turizmciler katıldı.

       Toplantının açılış konuşmasını yapan BAYGİAD Başkanı Habib Berber, dernek binasında KUDAKA’ nın mali destek programının anlatılmasından memnun olduklarını belirterek Bayburt’un kalkınması adına çabalarının süreceğini söyledi.

             BTSO Başkanı Yumak ise KUDAKA’ nın turizm desteklerinden faydalanmak isteyen müteşebbislerin diğer KUDAKA illeri ile başa baş mücadele etmesi gerekliliğinin üzerinde durdu.Planlı ve bilinçli çalışılmasının önemini vurgulayan Yumak, " Proje yazılım esasları, içeriği, uygulanabilirliği konusunda yardımcı oluyoruz. Yazılan projelerin ise bilinçli ve proje yazım formatı ile yazılması lazım" dedi.

        2013 Yılı KUDAKA dönem başkanı olan Vali Hasan İpek”2013 yılında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak özel sektörün desteklenmesi anlamında bu yılın konusunun turizm olarak belirlendiğini ifade eden Vali İpek, "Bu anlamda da bölgedeki iş adamlarına verilmek üzere 6 milyon 500 bin liralık bir bütçe hazırlandı. Bölgedeki iş adamlarına verilecek bu yardımlar yatırımın en fazla %50’sini teşkil ediyor ve bu yapılan %50 teşvikin diğer %50’sini turizmci kendisi katılıyor. KUDAKA tarafından verilen bu paranın tamamı hibe olarak verilecek.

              Sadece iş yapan insanlara hibe olarak verilen bir para. Geçen yılki tecrübemizden kaynaklanarak bu yıl hem kar amacı gütmeyen devlet kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yaptık. Programın diğer parçasıyla ilgili Ticaret Odası Başkanımız böyle bir toplantıyı iş adamlarımızla yapmamızı önerdi. Çünkü geçen yıl Erzincan iş adamlarıyla güzel bir organizasyon yaparak,  bize göre çok ciddi bir pay almıştı. Biz kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşları olarak %27’lik bir pay aldık. Fakat özel sektör olarak ayrılan payın ancak %7’sini alabildik. Bizim nüfusumuza göre almamız gereken pay en az %9 olması gerekiyordu.

             Bu anlamda kar amacı gütmeyen kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olarak alınan payı çok ciddi bir ivme yakalamıştık. Bu sene iş adamlarımızla ilgili bu ivmeyi yakalayabilir miyiz? diye düşünerek bu toplantıyı yapıyoruz. Bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilen bu projelerin sonuçlarına odaklı olarak bu paralar dağıtıldığına göre uygun ve güzel projeler yapmamız gerekiyor. İnşallah başvuruların son günü olan 4 Ocak 2013 tarihinden önce projelerinizi yaparsınız. Ayrıca KUDAKA tarafından Bayburt’a yapılan pozitif ayrıcalıkta var ben onu da burada söylemek istiyorum. Sadece Bayburt’a ait olan 2 Milyon TL’lik tarım ve hayvancılık destekli bir projemiz var, bunu da belirtmek istiyorum. "dedi.

                      Vali İpek ayrıca 20 Aralık-23 Aralık tarihlerinde yapılacak II. Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı Kültür Yolları İnanç Turizmi fuarına KUDAKA’nın dönem başkanı olarak katılacağını belirterek, "KUDAKA’nın bu yıl Bayburt için, iş adamlarımız için burada yapacağımız faaliyetler için destek olacağını hepinizin bilmesini istiyorum ve yapacağımız işlerin memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."diye konuştu.

                 KUDAKA Bayburt Ofisi Sorumlusu Hasan İskender ise ajansın 2013 yılı programlarının turizm sektörüne yönelik olarak yapılması gerekenler noktasında bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıda öneri ve fikirler değerlendirilirken Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise Bayburt’a özgü ürünlerin markalaştırılarak yaygınlaştırılması ve turizme kazandırılması konusuna dikkat çekti.

             04 Ocak 2013 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği KUDAKA’ nın Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek programın genel amacını TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nde turizmin bölge ekonomisine katkısının artırılmasını sağlamak oluşturuyor.