Şehit Recep Eşiyok Ortaokulu ve Rekabet Kurumu Anadolu Öğretmen Lisesi'nin eşgüdümüyle Rekabet Kurumu Anadolu Öğretmen Lisesi'nin çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rekabet Kurumu AÖL Müdürü Rikap Cemil Kurt, Ağır Ceza Hâkimi Hasan Demirtaş, Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Mustafa Çelik, Şehit Recep Eşiyok Ortaokulu Müdürü Hanefi Koçyiğit, her iki okul öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.

Hâkim Demirtaş, insan hakları ve demokrasi konusunda tarihi arka plana da vurgu yaparak insan haklarının amacının toplumda adaletin sağlanması ve eşitlik konusunda gerekenlerin yapılması olduğunu kaydetti.

Demirtaş, daha sonra insan hakları ile ilgili detaylı bilgiler vererek insan hakları ile ilgili uluslararası kurumları ve belgeleri anlattı.

Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Mustafa Çelik, halk, özgürlük, eşitlik, insan hakları ve demokrasi konularını öğrencilerin anlayabileceği dile indirgeyerek çeşitli bilgiler, örnekler ve hikâyelerle anlattı.

Hak kelimesini " belli bir hukuk düzeni içerisinde, hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi, belli şeyleri istemeye yetkili kılması" şeklinde tanımlayan Çelik, hakların yürürlükteki hukuk düzenine bağlı olarak toplumdan topluma, zamandan zamana değişebileceğini kaydetti.

İnsan haklarının, insanların salt insan olmaktan dolayı sahip oldukları dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez haklar olduğunu belirten Çelik, "İnsanlara insan oldukları için sahip olmaları gereken bir takım hakların bulunduğu fikri ilk kez İngiltere’den ortaya atıldı. 1215’te Magna Carta,Kralın yetkilerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. İnsanların yaşayışlarında, hayati konularda eşit haklara sahip oldukları fikri 1776 yılında Amerika’da yayımlanan bağımsızlık bildirisi ile pekişmeye başladı. Fransız İhtilali, sefalet içerisinde yaşayan Fransız halkının 18. yüzyılın ortalarından başlayan isyanıdır. 28 Ağustos 1789'da Fransız Devrimi’nden sonra, Fransız Ulusal Meclisi tarafından, Fransa İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi kabul ve beyan olundu. Bildirge; insanların eşit doğduğunu ve eşit yaşamaları gerektiğini, insanların zulme karşı direnme hakkı olduğunu, her türlü egemenliğin esasının millete dayalı olduğunu ve mutlak egemenliğin bir kişi ya da grubun elinde bulunamayacağını, devleti idare edenlerin esas olarak millete karşı sorumlu olduğunu, hiç kimsenin dini ve sosyal inançları yüzünden kınanamayacağını ortaya koyuyordu. 2. Dünya Savaşı’nın insanlık için oluşturduğu acı deneyimlerden sonra Avrupa devletleri bu tür acı deneyimlerin tekrar yaşanmaması için arayış içerisine girmişlerdir. Çünkü insanlar özgür olmazlarsa savaşlar sürüp gidecek;bu da uygarlıkların sonunu getirebilecekti.İnsanın değişimi ve gelişmesinin sonucunda 10 Aralık 1948 yılında  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ yayımlamıştır. Ve bundan dolayı 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde insan hakları haftası olarak kutlanır. İnsan hakları, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. İnsan hakları, tüm insanların hak ve saygınlık açısından eşit ve özgür olarak doğduğu anlayışına dayanır. "dedi.

Çelik, daha sonra temel hak ve ödevlerden kişi hakları, (yaşama, eğitim, dilekçe, kişi dokunulmazlığı, zorla çalıştırma yasağı, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, haberleşme hürriyeti) sosyal ve ekonomik haklar, (ailenin korunması, eğitim hakkı, tarım,hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması, çalışma hakkı ve ödevi, sendika kurma hakkı, toplu iş sözleşmesi hakkı, grev hakkı ve lokavt, ücrette adalet sağlanması, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı) siyasi haklar ve ödevler (Türk vatandaşlığı, seçme,seçilme hakları, kamu hizmetine girme, vatan hizmeti, vergi, siyasi partilerin uyacakları esaslar, parti kurma)konularında öğrencileri bilgilendirdi.

Demokrasi’nin tanıtımını yapan Çelik, demokrasinin temel ilkelerini ise şöyle sıraladı: "Demokrasilerde devletin başlıca amacı, ayırımsız biçimde insanın dolayısıyla da toplumun mutluluğunu sağlamaktır. Bütün demokrasilerde insanlar doğuştan birtakım vazgeçilmez ve devredilmez haklara sahiptirler. Demokrasi bireysel özgürlüğü korur ve geliştirir. Demokrasilerde insanlar yasalar önünde ve kamu hizmetlerinden yararlanma bakımından eşit sayılırlar. 5-Demokrasi insan aklına inancı esas alır. Demokrasi çoğunluğun yönetimine dayanır. Fakat bu çoğunluğun bütün isteklerinin ve taleplerinin karşılanması demek değildir. Demokrasi halkın egemenliğine dayanır. Demokraside kuvvetler ayrımı esastır. Demokrasi temsil esasına dayanır. "

Etkinlik sonunda Demirtaş ve Çelik'e çiçek yanında çeşitli hediyeler verildi.