Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde düzenlenen şenliğe Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayla Arslaner ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Hazırlananürünleri tadan ve yiyecekler hakkında öğrencilerden bilgi alan Rektör Coşkun, Bayburt, Gümüşhane ve Erzurum gibi geleneksel mutfak kültürünün yoğun olarak yaşandığı bölgelerin birbirinden güzel yemeklerinin yer aldığı şenliğin bir ilk olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Yeni nesillere geleneksel ürünlerin tanıtılması gerektiğinin altını çizen Rektör Coşkun, “Bayburt’un lor dolmasını, zironunu, tandırda yapılmış ketesini, tatlılarını, su böreğinihijyenik ve sağlığa uygun bir şekilde ambalajlayıp, daha sonra evlerde hazır ürün olarak gerekirse ısıtılarak tüketilmesi yönünde çalışmalar yapmamız lazım. Bunlar üniversite olarak bizim yapacağımız şeyler arasında yer alıyor. İnşallah ileriki aşamalarda Gıda Mühendisliği bölümümüz bu tür faaliyetlerde bulunur. Ancak ilk etapta yapacağımız; bu yemeklerin yapım aşamasını takip etmek, fotoğraflamak ve tarifleriyle beraber yer alacağı broşürleri üniversitemiz yayınları tarafından yayınlamak.” dedi.

Geleneksel ürünlerinkültürel zenginlikler olduğunu ve Geleneksel Ürün dersi kapsamında bu ürünleri kayıt altına almak,modernizasyonlarını sağlamak ve bunları tanıtmak amacıyla “I. Geleneksel Ürünler Günü”nü düzenlediklerini kaydeden Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayla Arslaner, “Geleneksel ürünler aslında şuanda gıda sanayinde üretimi yapılan birçok ürüne muhafaza tekniği açısından ışık tutmuş ürünlerdir. Yani tarihin gelişimiyle, deneyimlerle belirlenmiş birçok bilgiyi taşıyan çok önemli ürünler... Geleneksel ürünlerimiz, diğer ürünlerden hammadde üretim metotları gibi yönleriyle önemli derecede farklılık arz eden ürünler. Yöresel ürünlerin tanıtılması ve ticari ürün haline getirilmesi, özellikle yörelerin kırsal kalkınmada destek alması adına, oradaki üreticilerin desteklenmesi adına çok önemli… Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak biz aynı zamanda da yöresel ürünler ve coğrafi işaretler araştırma ağının bir temsilcisiyiz Bayburt’ta amacımız; yöremizin geleneksel ürünlerini tanıtmak ve öğrencilerimizin geldikleri yörelere ait ürünleri bizlerle paylaşmaları sağlamaktı.” dedi.

“I. Geleneksel Ürünler Günü” çerçevesinde gıda mühendisi adayı öğrenciler tarafından hazırlanan Bayburt lor dolması, Bayburt ketesi, Hatay künefesi, Afyon patatesli ekmeği, Afyon haşhaş ezmesi, Afyon lokumu, Erzurum kadayıf dolması, Erzincan Kaysefe, Erzincan ekşili çorba, Kastamonu çekme helvası, tatlı çorbası, Trabzon fasulye turşusu kavurması, Trabzon fasulye sarması gibi birbirinden değişik 50 yöresel ürün sergilendi. Ürünlerin sergilenmesinin ardından hazırlanan yiyecekler konuklara ikram edildi.

Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan “I. Geleneksel Ürünler Günü” etkinliğinde, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin “Yöresel Yemeklerle Yerel İstihdam Projesi” adlı SODES projesi kapsamında üretilen ürünleri de sergilendi.